Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Istočnoafrička peščana Boa - zmija

Opis
Istočnoafrička peščana Boa - Iako hobisti nastavljaju da razlikuju kenijske primere ove boe od E.c. loveridgei, sistematičari više ne razlikuju podvrste ove lepe istočnoafričke zmije. Tipično osnovna boja varira od bledo žućkaste, blage do jasno narandžaste. Nasuprot osnovnoj boji su velike, tamne leđne mrlje. Stomak je nečisto bele do jasno bele boje. Južniji primerci su često jasnijih boja. Oblik poznat kao Dodona faza ima poboljšane narandžaste delove i manje tamnih oznaka. Neki primerci imaju po celom telu crvenkasto-braon boju ili čokoladnu, i nedostatak velikog broja, ako ne i svih, kontrastnih obeležja. Ova varijata je poznata kao rufescens oblik i često se naziva Eryx colubrinus rufescens. Njuška im je u obliku lopate, idealna za kopanje u rastresitoj zemlji ili za probijanje kroz tunele glodara. Pozadi, krljušt istočnoafričke peščane boe je gruba. Rep je koničan.

Amelanistična (nedostatak crnog pigmenta), aneristična (nedostatak crvene boje), kao i snežna faza su počele da se reprodukuju u velikom broju. Paradoksalna peščana boa je zmija u snežnoj fazi sa različitim crnim obeležjima.

Veličina i životni vek
Odrasle ženke ove tajnovite kopnene i savana zmije mogu biti neznatno veće od 76 cm dužine. Mužjaci su često znatno manji. Istočnoafrička peščana Boa živi duže od 15 godina u zarobljeništvu.

Staništa
Iako se istočnoafričks peščana boa pojavljuje na prostranoj teritoriji Istočne Afrike, u Sjedinjene Države se najviše uvoze zmije iz Tanazije ili Kenije. Primerci iz Tanazije su suptilniji, svetlijih boja od jasno narandžastih i braon kakve su karakteristične za primerke iz Kenije.

Nega u zarobljeništvu
S obzirom da je reč o zmijama male veličine, peščane zmije se radije drže u malim terarijumima. Terarijum kapaciteta 75.5 litara je dovoljno velik da smesti par zmija, ili tri, ili čak dva para (mužjaci peščanih boa nisu obavezno gospodari teritorije) odraslih, bilo kojih vrsta. Dovoljno duboka podloga glatkog peska ili suv pokrivač za zagrtanje biljaka može da bude podesno mesto stanovanja. Grejući podmetač ili grejuće trake bi trebalo postaviti ispod jednog kraja terarijuma. Ovo će obezbediti različite temperature na različitim delovima terarijuma, pa će zmija moći da odabere kraj koji joj najviše odgovara. Dnevna tempertura toplijeg dela terarijuma bi trebalo da iznosi 33-37 °C. Hladniji deo može odgovarati „sobnoj temperaturi“. Temperature mogu pasti nekoliko stepeni tokom noći. Gravidnim ženkama bi trebalo omogućiti da, ukoliko žele, ostanu na toplom delu za vreme termina.

S obzirom da istočnoafrička peščana boa metaboliše većinu svojih hidratacionih potreba kroz hranu koju jede, nije neophodno (niti poželjno) da joj je pijuća voda stalno dostupna. Međutim, trebalo bi im ponuditi vodu na par sati svakog drugog dana. Dnevne temperature u rasponu od 27-37 °C su idealne. Za vreme noćnih sati, pad temperature na 21 ili 20.5 °C je vrlo prihvatljiv.

Peščane boe iz zarobljeništva ne zahtevaju peščane podloge, ili terarijum sa prirodnim uslovima, da bi napredovale. U suštini, mnogi uspešni odgajivači sugerišu da pesačana i zemljana podloga mogu povremeno da dovedu do impakcija, pa su pristalice podloga od novina, papirnih ubrusa, ili jasike, kojima bi trebalo dodati i jednu ili dve kutije za skrivanje. Gotovo sve od navedenih podloga će biti dovoljne, a i veoma se lako menjaju ili čiste kada je neophodno. Mnogi odgajivači koriste i plastične kutije od obuće, džempera ili ćebadi, sa čičak zatvaranjem ili vreće posebno dizajnirane za tu svrhu, pre nego stakleni terarijum ili kavez. Izbor je vaš, opcija ima dosta. S obzirom da snažno zatvoreno napravljeni kavezi pružaju previše vlažnosti za peščane zmije, ukoliko koristite pokrivene plastične kutije, obično će biti neophodno da izbušite ili otopite (sa lemilicom za gvožđe) ventilacione rupe na par strana kutije. Uverite se da rupe nisu dovoljno velike, kako zmija ne bi pobegla.

Međutim, sa svim što je dosad rečeno, moramo pomenuti da imamo iskustva sa terarijumom koji pruža prirodne uslove, sa podlogom od peska i zemlje, za nekoliko vrsta peščanih zmija. Do sada nismo imali nikakvih problema sa stomačnim impakcijama bilo koje vrste. Izgleda da zavisi od toga da li se pesak postavlja ujednačeno. Na primer, oštar silikonski pesak koji može da se nabavi u prodavnicama za baštensku opremu, verovatno neće proći kroz crevni trakt boe kao što prolazi gladak pustinski pesak. Ali opet, mi smo koristili i jedan i drugi bez ikakvih zdravstvenih posledica po zmiju.

Peščane boe, kojima je dostupno 5 - 7.6 cm peskovite i zemljane podloge, zajedno sa nameštajem za kavez (kamenje, grane, i sl.), mogu se toliko odećati kao kod kuće, da neće imati potrebu da izađu na površinu. Ukoliko se koristi težak nameštaj za kavez, mora se postaviti na dno rezervoara, i trebalo bi da je fiksirano, kako se ne bi pomerilo i povredilo životinju. Ovo je posebno važan korak, jer ako ovi predmeti nisu sigurni, vaša boa će najverovatnije kopati rupu između njih, pa se može povrediti. Ukoloko postavljate teško kamenje u kavez, osigurajte ga glatkim peskom. Ako odlučite da dodate i biljke koje ne zahtevaju mnogo vlage (kaktus bez, ili sa vrlo malo, bodlji, Astrophytum, imzeđu kamenja, kao i sočne poput onih iz roda Haworthia), možete da ih postavite levo desno u zemlju, pa u pesak. Periodično zalivanje ovih biljaka će obezbediti malo vlažnosti i duže hidriranje peska, ali umereno.

Grejanje možete obezbediti na jednom kraju kaveza, sa grejućim telom koje će biti postavljeno ispod ili iznad terarijuma. Dodavanje grejanja može biti posebno bitno za gravidne ženke. Poklopac bi trebalo da je spojen sa terarijumom i da može čvrsto da se zatvori. Usijana (nije neophodno da je punog spektra, ali neće nauditi i ako jeste) sijalica biće neophodna za biljke, čak i ako boama nije potrebna.

Periodično bi trebalo kvasiti površinu kaveza. Ukoliko imate par centimetra peska, doživite ovo kao mali podvig. Samo gurnite šuplju PVC cev do dna kaveza. Nakon što ste to učinili, polako (ključna reč je – polako) nakapajte željenu količinu vode u uspravnu cev. Voda će navlažiti najdublje delove peska dok će slojevi na površini biti potpuno suvi. Vaša zmija će tada izabrati stepen hidratantnosti koji joj u terarijumu najviše odgovara.

Razmnožavanje
Istočnoafričke peščana boa se pari u proleće i rano leto. Obezbedite gravidnoj ženki odgovarajuću temperaturu. Iako bi normalna sobna temperatura bila odgovarajuća za hladniji deo terarijuma, trebalo bi obezbediti grejanje na toplom delu podloge od oko 29 - 35°C. Ovo će obezbediti trudnoj zmiji da sama izabere temperaturu koja joj najviše odgovara za rastuće potomstvo.

Leglo može sadržati od tri do dvadeset i dve velikih, živih beba. One se rađaju na jesen. Ukoliko su na toplom, mladunci vrlo rado prihvataju tek rođene miševe. Veoma mali broj mladunčadi može preferirati guštere u odnosu na miševe kao prvi obrok. Međutim, kasnije će rado prihvatiti i roze miševe ukoliko mirišu na guštere.

Istočnoafričke peščane boe su veoma robusne i izdržljive. Pare se najčešće kada je prijatno hladno u zimskim mesecima, ali ne zahtevaju period potpune hibernacije.

Druge zmije sa sličnim potrebama
Peščane boe bilo koje druge vrste mogu biti odličan izbor. Mnoge su iste veličine kad su odrasle kao i istočnoafrička peščana boa. Među nima, najčešće vrste su peščana boa grube krljušti, Eryx conicus, zapadnoafrička peščana boa, Eryx muelleri, peščana boa nežne krljušti, Eryx johnii. Ruske peščane boe, Eryx miliaris, se često mogu naći, i interesantne su za hobiste zbog svojih karakterističnih boja. Boja cimeta, različite preplanule nijanse, kao i crna su najčešće boje ruske peščane boe. Od navedenih vrsta, peščana boa nežne krljušti je najveća i biće neophodno obezbediti joj najveći terarijum. Najmanja veličina terarijuma za ovu vrstu peščane boe 189 L.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane