Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Smeđa kućna zmija

Iako oko četrnaest vrsta koje pripada ovom rodu zmija, jedino smeđa kućna zmija ima tako veliku popularnost kod hobista. Obično izraziro braon boje, ova zmija može takođe biti i bakarne boje, ili boje terakote. Nezavisno od boje leđnog dela, bela se gotovo uvek preliva na donjem delu tela. Poseduje par svetlih (belih do rozikastih) facialnih pruga koje su često kontrastno uokvirene. Danas se mogu naći i albino vrste. Zenice su im vertikalno elipsoidne, prilagođene noćnim aktivnostima. Iako je reč o maloj zmiji, ovo je agilan i jak udav.

Veličina i životni vek
Veličina im je od 41 do 102 cm. Odrasle ženke su uočljivo veće od mužjaka. Najčešće žive od 12 do 15 godina.

Staništa
Ova zmija se široko distribuira u Subsaharskoj Africi. Najveći broj primeraka koji se mogu naći u prodaji, dolaze iz Južne i Istočne Afrike.

Nega u zarobljeništvu
Smeđa kućna zmija je zmija laka za održavanje. S obzirom da su sitne i ne tako aktivne, par ovih zmija bi trebalo držati u terarijumu kapaciteta 38 L do 57 L. Kućne zmije naseljavaju delove sa retkom vegetacijom, kamenite delove, semiaridna područja, kao i kopnene površine. Njihov terarijum bi trebalo urediti shodno tome; obezbediti nisku vlažnost, vizuelne barijere, suvu podlogu, posudu sa svežom vodom. Kućne zmije vole da se skrivaju, pa će često kopati rupe u podlozi. Da bi ste sprečili povredu ili smrt zmije, postarajte se da teško kamenje ne bude fleksibilno, da ne bi slučajno palo na zmiju dok kopa. Kućne zmije će rado koristiti kutije za skrivanje od kore plute ili plastike. Podloga može biti od jasike ili borovine, novina, ili drugih materijala koji se mogu lako čistiti.

U divljini se ove zmije hrane gušterima, žabama i sitnim glodarima. Lako će se privići na laboratorijske miševe.

Narav kućnih zmija je promenljiva, ali mnoge od njih neće ujesti ukoliko se pažljivo nose. Mada, iako su mirne, mogu često razmazivati izlučevine i fekalije po rukama vlasnika. Ova odbrambena tehnika je zapažena kod velikog broja zmija.

Razmnožavanje
Smeđa kućna zmija je neverovatno plodna vrsta i često će se razmnožavati u zarobljeništvu bez preteranih priprema. Iako kratak period hlađenja može pomoći u uspostavljanju reproduktivnih ciklusa, hlađenje ne izgleda obavezno. Ženke mogu napraviti četiri ili više legla koja će sadržati od tri do osamnaest (najčešće između šest i deset) jaja jednom godišnje u intervalima od oko dva meseca. S obzirom da gravidne ženke mogu da odbiju hranu u drugoj polovini gestacije, Vaša zmija će ostati u dobroj kondiciji ukoliko je ograničena na dva legla, i ako je odmorna. Ženke su dosta veće od mužjaka, a razlikuju se i po tome što imaju uži i kraći rep. Polovi se lako mogu razlikovati i putem sonde.

Jaja treba da budu inkubirana na temperaturi od oko 27 °C. Period inkubacije obično traje od devet do deset nedelja.

Mladunci ovih zmija su prilično mali (15-20 cm ukupne dužine) i veoma su slični odraslim jedinkama svoje vrste. Nakon prvog presvlačenja košuljice, često će jesti novorođene laboratorijske miševe.

Druge zmije sa sličnim potrebama
Dostupno je i par drugih vrsta kućnih zmija. Među njima su najlakše za čuvanje tačkasta (L. guttatus), “Kilimandžaro” (L. fuliginosus ssp.), i maslinasta (L. inornatus) kućna zmija. Veoma lepa i tražena vrsta aurora kućna zmija (L. aurora), može biti teško prilagodljiva, zbog čega nije dobar izbor za većinu hobista.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane