Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Zdepasta arborealna žaba

Opis

Zdepasta arborealna žaba - Ovo je krupna žaba, jake konstitucije i glatke kože. Boja može varirati od žad zelene, do jarko zelene ili maslinasto braon. Neki primerci imaju plavičaste prelive. Ova žaba je takođe poznata kao „australijsko zelena“, „džinovsko zelena“, i „Vajtova arborealna žaba“. Ženke ove vrste imaju predispoziciju da razviju nabore oko spoljašnje bubne opne, i bolje su razvijene iznad očiju. Kod nekih posebno starih i ugojenih primeraka, ove brazde mogu postati jako izdužene i mogu visiti toliko da prekrivaju oči, posebno zakljanjajući vidik. Oba pola imaju kratak, zaobljen nos.

Pokazalo se da plavo obojene zdepaste arborealne žabe svoju boju duguju nedostatku beta karotina u ishrani.

Neke zdepaste arborealne žabe imaju različite količine belih mrlja na kičmenom delu. Programi razmnožavanja nastoje da povećaju količine belih mrlja.

Žlezde na koži ove zdrepaste arborealne žabe je čine otpornom na isušivanje. Koža na stomaku je granularna.

Punoglavci su krupni i uprkos činjenici da su ove žabe proporcionalno zdepaste, lako se penju.

Kada brane teritoriju (kao i za vreme parenja) Vajtove arborealne žabe ispuštaju zvukove koji su vrlo prodorni, i često se razvijaju u ponavljajuće kreketanje.

Veličina i životni vek

Mužjaci zdepaste arborealne žabe retko prelaze 9 cm dužine, mada neke ženke mogu doseći dužinu od skoro 13 cm.

Vajtova arborealna žaba je vrlo izdržljiva i može dugo živeti. Mnoge vrste iz zarobljeništva su živele duže od 25 godina.

Staništa

Zdepasta arborealna žaba se može naći u severnom delu Australije, i u južnoj Novoj Gvineji. Jedva primetne morfološke razlike između jedinki iz Australije i Nove Gvineje su pokazatelji da su dosta dugo živele skriveno. S obzirom da su oslobođene od isušivanja i žeđi, zdepaste arborealne žabe su spremne da nasele neka relativno suva područja. Primerci iz južnijih krajeva su dokazali da mogu biti tolerantni na hladnoću. Kao što se može očekivati, one iz malo tropskijih delova severne Australije i Indonezije su nešto osetljivije na hladnoću i moraju se držati na toplom u toku godine.

Nega u zarobljeništvu

Zdepasta arborealna žaba će se pravilno razvijati i dugo živeti pomoću režima koji zahteva minimalnu negu. One su mirne, gotovo uvek spremne da jedu, i donekle smešan izgled starih žaba (posebno starih ženki) čine ih omiljenim za mnoge ljude koji inače imaju vrlo malo interesovanja za žabe.

Rezervoar kapaciteta 18.8 litara je dovoljne veličine za dve ili tri tek preobražene žabe. Za dve odrasle jedinke bi trebalo obezbediti rezervoar od 37.8 litara. Ukoliko je vreme odgovarajuće, zdepaste arborealne žabe se mogu držati i napolju u kavezima od drvene i mrežaste konstukcije (koji sadrže biljke i posudu s vodom). Ove žabe se naročito osećaju kao kod kuće u staklenicima koji su puni vegetacije.

Dnevne temperature terarijuma su od 26.8-29°C, a noćne su malo niže – 20-24°C.

S obzirom da vodozemci apsorbuju vodu (i bilo koje nečistoće koje voda može da sadrži) kroz svoju propustljivu kožu, kada se vodozemac drži, neophodna je maksimalna higijena. Veoma je važno da Vam ruke budu čiste i da na njima nemate ostatke insekticida, sapuna, hlora ili mleka za sunčanje.

Sekret iz žlezda ovih žaba (i mnogih drugih vodozemaca) može iritirati sluzave membrane (oči, nos, usta, rane, ogrebotine). Operite ruke i pre i posle nošenja ove vrste žaba.

Razmnožavanje

Teško je razlikovati polove na osnovu izgleda. Mužjaci zdepaste arborealne žabe često imaju tamnije grlo sa labavijom kožom nego ženke. Ova labava koža se prilagođava naduvavanju vokalne kese prilikom „pevanja“. Mužjaci su takođe nešto manji od ženki i kada sede mirno može izgledati da su im prednji udovi manje fiksirani nego kod ženki. Kada se na odgovarajući način pripreme za parenje, mužjaci zdepaste arborealne žabe će razviti grube jastučiće na vrhovima palčeva.

Da biste pripremili zdrave, jake odrasle jedinke za reprodukciju, obezbedite im prirodne periode svetlosti i rashladite žabe na oko 20°C, u periodu od 60 dana. Nakon 60 dana vratite svojim žabama prirodnu toplotu i nahranite ih izdašno. Nakon otprilike nedelju dana, počnite da koristite hidratacionu komoru. Zdrave ženke mogu izleći od 1000 do 4000 jaja. Odlučite koju količinu želite da zadržite, a ostatak odbacite. Mladunci će se iz jaja želatinozne mase izleći u roku od tri do sedam dana. Punoglavci će u početku biti ograničeno aktivni, a dva dana nakon izlegnuća će početi da traže hranu. Rado će jesti hranu za pastrmke, hranu za somove, kao i hranu za tropske ribice, ili ostalu hranu koja je izvor životinjskih proteina. Ukoliko su uslovi odgovarajući, preobražaj može uslediti nakon četiri nedelje, mada može potrajati i do dva meseca i, retko, nešto duže.

Kod preobražaja usta, pratimo promenu od sitnog dela, nalik kljunu, do širokih usta odrasle jedinke. Promene se javljaju u stomaku, zatim pluća zamenjuju škrge, a ekstremiteti, koji su se razvili nakon nekoliko nedelja od izlegnuća, sada jačaju. Najzad, rep nastaje, i mala žaba napušta vodeni život, zarad života na kopnu.

Preobražene jedinke će zahtevati ogromne količine sićušnih, vitaminima obogaćenih insekata ili drugih zglavkara.

Druge arborealne žabe sa sličnim potrebama

Veoma velika indonežanska džinovska arborealna žaba, Litoria infrafrenata, približno velika kubanska arborealna žaba, Osteopilus septentrionalis, i još neke velike vrste azijskih letećih žaba, Rhacophorus sp., mogu biti čuvane uz uslove koji su predloženi za zdepastu arborealnu žabu.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane