Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Patuljasta podvodna žaba

Patuljasta podvodna žaba - Ovo su sitne, spljoštene žabe koje su potpuno vodene vrste tokom celog života. Ženke imaju nešto veće kožne kraste od mužjaka. Osnovna boja je maslinasto siva i ima obilje tamnih mrlja na kičmenom delu. Mužjaci imaju džepove na koži koji se nalaze na prednjim ekstremitetima. Glava im je mala i nije odvojena od ostatka tela. Deo oko nosa je uzak ali zaobljen. Oči su im smeštene bočno. Prednji ekstremiteti su im sitni, a prsti su delimično spojeni plovnom kožicom. Zadnje noge su moćno razvijene i prsti su potpuno spojeni plovnom kožicom. Imaju rožnate nokte u samoj unutrašnjosti na tri prsta svakog stopala.

Postoji još nekoliko bliskih vrsta, ali ih je gotovo nemoguće razlikovati.

Patuljasta podvodna žaba se češće može naći u radnjama sa akvarijumskom opremom i ribama, nego kod prodavaca reptila.

Poziv na parenje, proizveden dok je žaba pod vodom, je slabašano škljcanje koji se uglavnom lako prečuje.

Veličina i životni vek

Odrasli su dužine od svega 2.5 - 3.8 cm. Iako su i mužjaci i ženke gotovo iste dužine, ženke su jače građe. Životni vek ovih podvodnih žaba je od tri do pet godina.

Staništa

Patuljasta podvodna žaba se razmnožava u zarobljeništvu u velikoj meri u Aziji, i nešto manje u Americi. Primerke iz divljine obično prodaju distributeri tropskih ribica. Ovo je tropska zapadnoafrička žaba. Uvek su vodene, preferiraju stajaće, plitke vode sa bujnom vegetacijom.

Nega u zarobljeništvu

Patuljasta podvodna žaba je toliko mala da možete držati četiri ili pet u akvarijumu kapaciteta 18.9 litara. Voda u kojoj se drže mora biti oslobođena hlora i hloramina. Preporučuju se blagi filteri. Najpogodnija temperatura vode je 23.9-27.8°C. Temperature ispod 21.1°C mogu biti fatalne za ove tropske žabe. Ove male žabe se često kupuju kao sastavni deo uređenja akvarijuma za tropske ribice, mada su one bojažljive i ne mogu se takmičiti s ribama za hranu. Mnogo će bolje jesti ukoliko se drže u malom prostoru bez ribica. Iako su stidljive, ove žabe mogu preživeti u običnom rezervoaru, najbolje se razvijaju u rezervoaru koji sadrži raskošanu unutrašnjost sastavljenu od korenastih i plutajućih biljaka. Veštačke zone za skrivanje, kao što je prepolovljena saksija za cveće, ili komercijalno dostupne pećinice, bi takođe trebalo obezbediti. Neophodno će biti dodavanje osvetljenja da bi biljke rasle. Podloga od akvarijumskog šljunka ili sitnog rečnog kamenja se preporučuje.

Iako su prilično vodene vrste, patuljaste podvodne žabe će brzo pobeći iz akvarijuma koji nije čvrsto zatvoren. Koristite biljke da osigurate zone oko ispupčenih grejača i filtera.

Prihvatljiva je kako sirova, tako i smrznuta hrana. Razne vrste crva, škmpi, kao i dafinia, su odličan izbor. Sitni komadi granularne hrane mogu biti prihvatljivi kao hrana, mada ih ove žabe često odbijaju.

Parcialno menjanje vode bi trebalo da se upražnjava jednom nedeljno, a kompletnu vodu bi trebalo menjati jednom mesečno.

Razmnožavanje

Ukoliko je patuljasta podvodna žaba zrela, ugrejana, zdrava i dobro nahranjena, najčešće će se mrestiti spontano i to u više navrata. Svako leglo će sadržati od 35 do stotinak jajašca. Osvežavanje akvarijumske vode (parcijalno, polumenjanje, na primer) sa umerenim padom temperature će takođe pomoći u pripremanju ovih žaba da se reprodukuju. Ukoliko odlučite da zadržite punoglavce, trebalo bi odrasle žabe premestiti u drugi rezervoar. Iako će žabe uglavnom ignorisati jajašca, vrlo će proždrljivo jesti punoglavce. Od tri do pet legla, u razmaku od nedelje i po dana, mogu biti proizvedena. Gravidne ženke su veoma krupnog tela. Mrest se dešava invinalno, mužjak obgrljuje ženku oko struka. Obično se jajašca izbacuju i oplođuju kada su žabe napola okrenute ka površini vode.

Na temperaturi od 23.9-26.7°C će se mladunci izleći za pet do sedam dana, a punoglavci će zahtevati najmanju moguću živu hranu, infusoria je dobar izbor. Kako punoglavci budu rasli, povećavajte veličinu njihove hrane. Punoglavci će se preobraziti za oko četiri i po meseca.

Druge vodene žabe sa sličnim potrebama

Nekoliko drugih vrsta žaba će se pravilno razvijati u uslovima koji su opisani za patuljastu podvodnu žabu. Među najjačim i najdostupnijim primercima su različite žabe iz roda Xenopus i surinamske žabe (iz roda Pipa). Međutim, ova stvorenja su veća i odrasli primerci će zahtevati veće akvarijume. Mala pirinčana žaba (takođe nazvana i orijentalna plutajuća žaba), Occidozyga lima, je često dostupna. Iako je veoma drugačija od ostalih podvodnih žaba, pirinčana žaba će se pravilno razvijati u akvarijumu koji ima dovoljno plutajućih biljaka. Trebalo bi je hraniti sitnim cvrčcima koji se ubacuju na plutajuće biljke ili sa sitnim komadima crva koji se nakače na stabiljku, koja se zatim spusti do žabe, ali svi ostali uslovi nege su vrlo slični uslovima koji su predloženi za patuljastu podvodnu žabu.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane