Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Šarena rogata žaba

Opis
Šarena rogata žaba - Ova žaba može i hoće da ujede – veoma bolno! Nosite ih pažljivo, i budite vrlo oprezni kada radite nešto u njihovoj blizini! Šarena rogata žaba je takođe poznata i kao argentinska rogata žaba, ali je ipak najpoznatija među hobistima po nazivu “pekmen žaba”. Ime pekmen žaba je nastalo zbog nezajažljivog apetita ove žabe, čija usta u pokretu podsećaju na ovog slavnog junaka iz kompjuterske igrice, Pekmena. Mi to prosto označavamo kao “lepo poskakivanje usta”. Ova žaba ima krupnu glavu, jaku vilicu, robusno telo, kratke noge. Šarena rogata žaba je prošarana različitim nijansama zelene, boje cigle, svetlo narandžaste, ili ima kombinaciju ovih boja, nasuprot svetlijoj osnovnoj boji. Žuta, braon i crna takođe mogu biti uključene u ovu šemu boja. Rogovi su pomalo zdepasti. Mužjaci imaju tamno grlo.

Danas se često susrećemo sa albino primercima, koji predstavljaju hibride između šarene i čakoanske rogate žabe, kao i između šarene i amazonske rogate žabe.

Veličina i životni vek

Ženke su veće od mužjaka, a najveće ženke mogu doseći veličinu od 12.7-13.7 cm. S obzirom da su pre široke nego duge – neke od najkrupnijih ženki veličine tanjira – spadaju među najkrupnije članove svog roda. Mužjaci su dugi 6-11 cm (naravno, postoje izuzeci), i očigledno manji od ženki. Seksualno zreli mužjaci imaju više tamnog pigmenta na grlu. Ova vrsta rogatih žaba može živeti više od 15 godina.

Staništa

Ove vrste se sreću u subtropskom južnom Brazilu, Urugvaju i centraloistočnoj Argentini.

Nega u zarobljeništvu

Šarena rogata žaba će jesti bilo šta što joj je inferiorno u odnosu na nju, uključujući žive glodare, ribe, insekte, ili crve. Za vreme jela, ove žabe mogu često progutati veliki deo podloge iz kaveza, što može uzrokovati fatalnu crevnu impakciju. Da bi ste smanjili šanse da do impakcije dođe, hranite svoju žabu (svakog drugog dana kada je reč o brzorastućim bebama i jednom nedeljno kada su u pitanju odrasli) sa forcepsom ili pomerite žabu prilikom hranjenja na deo bez podloge.

S obzirom da nisu preterano aktivne, šarene rogate žabe ne zahtevaju veliki terarijum. Akvarijum kapaciteta 37.8 litara ili velika otporna plastična kutija od ćebadi će biti dovoljna za jednu žabu. Ove žabe mogu biti držane u vodi do 2.5 cm, ili u potpuno kopnenim uslovima.

Ukoliko se odlučite za vodeno okruženje, ne zaboravite da svakodnevno proveravate čistoću vode, pa čak i dva puta dnevno. Žaba ove veličine može da uprlja svoju vodu za svega nekoliko minuta.

Veliki broj odgajivača za čuvanje ovih žaba koristi dovoljno veliku kutiju koja ne sadrži gotovo ništa sem pećinica za skrivanje i malo vode na svom nižem delu.

Ukoliko odlučite da dodate podlogu, nekoliko inča vlažna, neiseckana mahovina, će biti odličan izbor. Žaba će iskopati rupu u mahovini, obično držeći glavu spolja izloženu, a inače prekrivenu. Plitka, laka za čišćenje, posuda sa vodom koja je dovoljno velika da žaba u njoj sedi, može biti postavljena na obodu mahovine. Ukoliko je terarijum dovoljno prostran, možete zasaditi i jače biljke koje će doprineti dekoraciji, i omogućiti vizuelne barijere.

Potreba za apsolutno čistim terarijumom nikada ne može biti prenaglašena.

Razmnožavanje

Postoje dve metode pomoću kojih se šarena rogata žaba uvodi u proces razmnožavanja. Jedna uključuje korišćenje injekcije luteinizirajućeg i oslobađajućeg hormona (LHRH – oba pola se stimulišu injekcijama ovog hormona) a druga metoda podrazumeva praćenje prirodnih ciklusa.

Preferiramo prerodne cikluse, pre nego hormonalne stimulacije. Rashladite svoju rogatu žabu (13-18 °C) na 30 do 45 dana u periodu zimske kratkodnevnice. Istovremeno, smanjite vlažnost kaveza (da biste simulirali suvu sezonu), ukoliko je moguće. Vaša rogata žaba će postati neaktivna i očuvaće prirodnu vlažnost tela pomoću formiranja čaure od nekoliko slojeva popustljive kože. Nakon perioda hlađenja, povećajte vlažnost i temperaturu u kavezu i obezbedite veliku kutiju kako biste simulisali sezonske bare. Plastično korito može biti korišćeno u ove svrhe. Premestite svoju žabu u korito od 3.7-5.1 cm dubine nehlorisane vode, po toplom, sparnom večernjem vremenu. Koristite recirkulacionu pumpu i prskalicu, poprskajte žabe nekoliko časova preko noći, a uradite to i u toku dnevnih sati (zapamtite da želite da žabe pomisle da je ponovo kišna sezona!). Pravilno stimulirani mužjaci će započeti svoj zov. Parenje se obično počinje u sumrak, traje tokom ranih večernjih sati, i obično se završava pre zore.

Mužjaci rogate žabe, spremni za parenje, nekoliko puta mogu promeniti izgled. Grlo mužjaka će donekle potamneti, i proizvešće rogate, crne izrasline na palčevima. Ovi grubi prsti pomažu mužjaku da ostane pričvršćen za vreme snošaja. Ženka će biti obgrljena iza prednjih udova, obično dok par pluta ili sedi u plitkoj, mirnoj vodi. Nakon što su jaja položena, mužjak ih oplođuje.

Ukoliko ste u mogućnosti, usnimite zov mužjaka, pa to koristite za stimulaciju žaba. Predlažemo da prskalica bude aktivirana bar dva puta dnevno – jednom poslepodne u roku od sat ili sat i po vremena, i posle, počevši od rane zore od tri do šest sati.

Iako može da potraje od dva do četiri ili pet dana, „kiša“ će vrlo verovatno stimulisati zov na seksualni čin. Mužjaci će početi sa pozivanjem, uz naduvavanje svog tamnog grla, i iznova će se čuti prodoran „zvižduk“ (Ova faza parenja može biti ubrzana ukoliko ste usnimili zvukove prethodno parenih rogatih kornjača, i pustili ih.).

Tokom pozivanja, mužjaci vole da sa svoje četiri noge čvrsto stoje na dnu rezervoara, tako da je plitka voda neophodna. Mužjaci će zvati celu noć, pa čak i dve ili tri, pre nego što ženka odgovori. Kada su stimulisane, ženke će početi da se približavaju raspevanom mužjaku, ili će mužjaci videti ženku koja se pomera, pa će joj se približiti i započeti snošaj. Ukoliko, dok traži ženku, mužjak greškom obgrli drugog mužjaka, uhvaćena životinja će proizvoditi trzaje i zvukove koji će ukazati na grešku. Ukoliko mužjak nije uznemiravan, amleksus može trajati duže od jednog dana, ali će uskoro, nakon uvoda, mužjak rogate žabe započeti periodično tapkanje oblasti oko ramena ženke svojim donjom vilicom. Ovo izgleda sinhronizuje ovulaciju i polaganje jaja sa ispuštanjem spermatozoida, iako ispuštenje spermatozoida može biti podstaknuto i pomeranjem mase jajašaca uz trbuh mužjaka.

Jaja se proizvode u želatinoznoj masi, i može ih biti od nekoliko stotina do 1,500.

Punoglavci brzo rastu i veoma su kanibalistički nastrojeni. Ukoliko se ne drže parcijalno, čak i u adekvatnom prostoru, sa vizuelnim barijerama, i obilnom količinom hrane (crvi i sveže ubijena riba), gotovo je sigurno da će se kanibalizam desiti.

Ostale rogate žabe sa sličnim potrebama

Čakoanska rogata žaba, Ceratophrys cranwelli, je još jedna od velih vrsta. Obično je smeđe boje. Kada se uporedi šarena i čakoanska rogata žaba, poslednja izgleda ima proporcionalno veću glavu, duže rogove, i zdepastije telo od šarane rogate žabe. Ove vrste nastanjuju prikladna staništa od južne Bolivije i Paragvaja do centralne Argentine. Danas su dostupni i albino primerci.

Amazonska rogata žaba, Ceratphrys cornuta, je samo ponekad dostupna. Manja je (19 cm) i zahtevnija vrsta iz zarobljeništva od šarene rogate žabe. Amazonska rogata žaba je tropska vrsta i izgleda da joj kao plen često služe druge žabe. Uverite se da li je hrana koju konzumiraju primerci za koje ste zainteresovani dostupna. Ova prelepa žaba ima duge rogove i može biti svetlo ili tamno smeđa, crvenkasta, zelena, ili različitih kombinacija navedenih boja.

Hibridne rogate žabe

Hibridi između šarene i amazonske rogate žabe, između čakoanske i amazonske, i između čakoanske i šarene, se proizvode i često su dostupni u prodaji. Svi su očito veoma izdržljivi. Hibrid između amazonske i šarene rogate žabe se naziva fantastična žaba. Srednje je veličine i najčešće je jarke zelene boje na leđima, i veoma jasno prošarana. Rogovi su prilično dugi. Izgleda da su hibridi neplodni.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane