Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Zelena arborealna žaba

Zelena arborealna žaba -Ovo je jedna od najlepših severnoameričkih arborealnih žaba. Kičmeni deo je oblično jarko zelen, ali mu boja može varirati od smeđe do tamne šumsko zelene. Stomak im je beo. Odlika im je i sjajna bela uska bočna pruga koja razdvaja gornji od donjeg dela tela, uz dodatak tamnog pigmenta. Ona se može kretati od nosa do prepona, biti kraća, ili, kod nekih primeraka, biti potpuno odsutna. Sitne narandžaste mrlje mogu biti prisutne na kičmenom delu. Koža je glatka. Mužjaci imaju krupne vokalne kese a zvučno oglašavanje im je često ponavljano nazalno kreketanje.

Na pet tržištu su danas dostupni i albino primerci ove žabe. Vrlo su lepi u svojoj bledoj varijanti, i često imaju problem s vidom.

Veličina i životni vek

Obično je očekivana dužina ovih žaba oko 3.7 cm. Ženke su nešto robusnije građe od mužjaka i nemaju vokalnu kesu. Zelena arborealna žaba može živeti duže od šest godina u zarobljeništvu.

Staništa

Staništa ove žabe se prostiru južno od poluostrva Delmarva i istočnog Ilinoisa do arhipelaga Floride i do doline Rio Grande u Teksasu.

Nega u zarobljeništvu

Zelene arborealne žabe su veoma jednostavne za čuvanje, mada ih je vrlo tešto pripremiti za razmnožavanje. Osim ukoliko nisu uplašene, ovo su mirne žabe koje će dugo vremena – ponekad i nekoliko dana! – ostati na jednom mestu. U terarijumu mogu biti snažno prilepljene za vertikalni ćošak. U dvorišnom jezercu, pandan ovome može biti list rogoza ili neki drugi vid vegetacije. S obzirom da su vrlo neaktivne, nekoliko zelenih arborealnih žaba može biti smešteno u akvarijum kapaciteta 37.8 litara, dimenzija 25 x 30 x 51 cm, mada su prostraniji kavezi još bolji. Ove žabe se ne razvijaju pravilno samo u uređenju nalik plasteniku, već će vrlo rado nastaniti i dvorišne ribnjake.

Iako se zelena arborealna žaba pre svega nalazi u vlažnijim podnebljima, i u blizini bara, retko se zapravo mogu videti pored vode, osim u toku se parenja. Najbolje se razvijaju u vlažnom, ali ne mokrom, terarijumu u kome rastu čvrste biljke na kojima mogu da se odmaraju. Biljke obezbeđuju vizuelne barijere za ove stidljive žabe.

Zelena arborealna žaba rado jede sve vrste insekata. Cvrčci, voštani crvi, kao i sve vrste puter crva, će ove žabe spremno jesti. Za odrasle žabe će biti potrebno zaprašiti insekte prahom vitamina D3 i kalcijuma jednom u sedam ili deset dana. Hrana za bebe zelenih arborealnih žaba bi trebalo da bude zaprašena vitaminsko-mineralnim suplementima dva puta nedeljno.

Razmnožavanje

Kada budete planirali da pripremite zelene arborealne žabe za parenje, obezbedite im prirodan ritam reproduktivnih sezona da biste pratili njihov prirodan tempo. Podstaknite mirovanje (ili polumirovanje) redukovanjem temperature i vlažnosti dok održavate prirodan period svetlosti u toku zimskih meseci. Nakon 75 do 90 dana, ponovo povećajte toplotu i podignite vlažnost dok zadržavate prirodnu dužinu perioda svetlosti. „Prolećno tuširanje“ može biti omogućeno korišćenjem recirkulacione pumpe i prskalicom u periodu od nekoliko sati u toku noći. Voda koja se koristi mora biti oslobođena od hlora i hloramina. U toku zimske kratkodnevnica trebalo bi smanjiti temperaturu na 12.7-18°C a vlažnost bi trabalo da je oko 50 procenata.

Noćno smanjene temperature u letnjim mesecima bi trebalo da je u rasponu od najmanje 21-24°C do najviše 26.8-29°C. Letnja vlažnost u kavezu treba da je od 80 d0 100 procenata, zavisno od toga da li je uključena prskalica u proces hidriranja. Vaša zelena arborealna žaba će jesti manje za vreme zimskog hlađenja. Kada se preko leta temperatura, osvetljenje, vlažnost poveća, zamagljivanje će podstaći ovulaciju i spermatogenezu u roku od nedelju dana ili dve nedelje.

Mužjaci zelene arborealne žabe mogu početi sa zvučnim oglašavanjem za vreme sedenja na listu ili na ivici posude sa vodom. Ukoliko ženke odgovore i omreste se, mogu proizvesti od nekoliko stotina jaja u leglima od po nekoliko tuceta.

Problem reproduktivnih ciklusa može biti pojednostavljen ukoliko imate mogućnost da držite zelene arborealne žabe napolju tokom godine i ukoliko imate jezerce za njih. Kao što smo već pomenuli, zelene arborealne žabe rado naseljavaju manje bazene, a kada su napolju Majka Priroda će se pobrinuti za reproduktivne cikluse. Većina riba će rado jesti punoglavce, pa ukoliko imate ribe u jezercu, sklonite jajašca zelene arborelane žabe ili punoglavce i pustite ih da se razvijaju u akvarijumu.

Punoglavci će se izleći za oko tri do pet dana. Mogu biti u stadijumu punoglavaca od 40 do 90 dana. Imaju dobar apetit i rado će jesti kvalitetnu hranu za ribice.

Nakon metamorfeze, apetit će se znatno povećati. Nahranite ih izdašno i često to radite, uz zaprašivanje hrane kvalitetnom mešavinom vitamina D3 i kalcijuma, najmanje dva puta nedeljno.

Druge arborealne žabe sa sličnim potrebama

Novotropska klovn arborealna žaba, Hyla leucophyllata, je sitna, jarko obojena vrsta koja je često dostupna u prodavnicama kućnih ljubimaca. Siva arborealna žaba, Hyla versicolor complex, kao i Hyla gratiosa, su takođe odomaćene u istočnom i centralnom delu Sjedinjenih Država.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane