Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Mali holandski pas za lov ptica na vodi (Kooikerhondje)

Mali holandski pas za lov ptica na vodi - Ovaj mali španijel, poreklom iz Holandije, oduvek se koristio za lov ptica na vodi.

Pasmina je priznata 1966. godine. Mali holandski pas za lov ptica na vodi je inteligentan, pažljiv, izuzetno budan i lako se obučava. Poseduje osetljiv njuh i odlično isteruje i donosi vodenu divljač, koju lovi sa oduševljenjem. 

Otporan je i dobro podnosi hladnoću i vlažnost. Zahvaljujući niskom rastu, može da se provuče svugde. 

Silueta ovog psa može se skoro upisati u četvorougaonik. Skladno je građen, sa čvrstim leđima i pravim, jako mišićavim vratom. Mali holandski pas za lov ptica na vodi kreće se ljupko, gipkim hodom. Rep stoji malo iznad horizontalnog položaja. 

Lobanja mu je dosta široka i blago ispupčena, obrazi puni, a usne nisu opuštene. Bademaste, tamno smeđe oči imaju mio i pažljiv izraz. Uši su viseće, srednje veličine i pripijene uz obraze.  Dlaka je srednje duga, glatka i blago talasasta, pripijena uz telo. Rese ukrašavaju uši, noge i rep. Pokrovna dlaka je bela, sa svetlijim ili tamnijim flekama od narandžaste do crvene boje, koje dominiraju na beloj osnovi.

• Porodica: Cunjavci i aporteri
• Zemlja porekla: Holandija
• Godina porekla: 16. vek
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 36-41 cm
Težina: 9-18 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina:Nešto manja od mužjaka
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Koiker, Kooikerhondje
• Životni vek: 12 – 14 godina

Mali holandski pas za lov ptica na vodi spada u pse kojima je neophodna svakodnevna kretnja
Vrlo je je inteligentan, nežan i živahan, ali ne i nervozan pas. Mali holandski pas za lov ptica na vodi je dobar pratilac i odgovarajuće veličine za kućnog ljubimca. Njihova dlaka zahteva svakodnevno četkanje.

• Česti zdravstveni problemi: Poremećaj zgrušavanja krvi, nasledne bolesti
• Retki zdravstveni problemi: Katarakta,
• Povremeno primećeno: Ništa posebno
• Predlog za testiranje: Oči, kukovi,
• Naponema: Mali holandski pas za lov ptica na vodi ima dobar apetit i tendenciju da lako dobije na težini. Ovi psi imaju relativno malu genetsku bazu, pa su nasledne bolesti nešto na sta svakako treba obratiti pažnju.
• Životni vek: 12-14 godina


Mali holandski pas za lov ptica na vodi
(Kooikerhondje) je mala rasa španijela i, kao što mu ime kaže, poreklom je iz Holandije. Prvenstveno se koristio kao radni pas, najčešće u lovu na patke.

Vrsta je poznata i kao koiker pas ili duck-decoy. Naziv znači "pas pripada Kooikenu" - učesniku u lovu koji je zadužen za mamljenje patki.

Mali holandski pas za lov ptica na vodi je prilično stara holandska rasa, čiji zadatak je bio da potera patke iz skrovišta, trčeći kroz trsku uz nasipe koji su bili pokriveni mrežama. Kada bi se patke razbežale, lovci bi zatvarali nasip.

Od Drugog svetskog rata se radilo na unapređenju vrste i ona je nedavno stigla u Veliku Britaniju.
Posle početne popularnosti, kao psa za lov, posle Drugog svetskog rata rasa je skoro izumrla.

Najzaslužnija za njihov opstanak je baronica van Hardenbroek. Privremeni standard za ovu rasu je napravljen 1966. godine, dok je zvanično priznata od strane Holandskog kinološkog saveza 1971.

Mali holandski pas za lov ptica na vodi postao je jako popularan u 17 i 18 veku, kada se pojavljuju na slikama velikih umetnika poput Rembranta.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane