Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Debelorepi gekon - reptil

Opis

Prelepi debelorepi gekon ima vertikalno elipsoidne zenice i funkcionalne očne kapke, a nedostatak proširenih lamela na prstima, što je veoma karakteristično za većinu gekona. Imaju jaku konstituciju, krupnu glavu, i kratke ekstremitete. Ovi gekoni imaju dva osnovna tipa šara – trakaste i prugaste. I jedan i drugi tip je imaju tamno smeđe šare nasuprot osnovnoj boji koja je boje ljudske kože ili mrkožuta (ostale boje karakteristične za odrasle gekone ove vrste variraju od svetlo rozikasto, svetlo crvenkaste, bledo narandžaste, do kaki). Rep je takođe trakast. Prugasti oblici imaju usku do široku belu prugu na kičmenom delu.

Najspektakularnija od dizajniranih morfova je leucistična faza. Osnovna boja je krem žuta sa ukrštenim trakama gotovo potpuno bele boje.

Kada je nervozni, ili kada lovi, debelorepi gekon uzdižu svoj rep i klati ga. Često se dešava da ovi gekoni slome svoj rep, zbog čega ih nikada ne smete uzimati za rep.

Mužjaci debelorepih gekona škrguću i kada su uznemireni ili kada im je teritorijalni integritet narušen.

Veličina i životni vek

Potpuno zreli mužjaci dostižu dužinu od preko 20 cm. Krupni, dobro negovani (ali ne gojazni) mužjaci mogu imati rep širi od 3.8 cm na najtanjem delu. Ženke su nešto sitnije. Dužina života od preko 10 godina nije retka.

Staništa

Debelorepi gekon je is tropski zapadnoafrički ekvivalent azijskom leopard gekonu. Može se naći u suvim, kamenitim šumama i savanama u njihovoj okolini. Ovaj stidljivi debelorepi gekon koji voli da se osami ispod ruševina ili u rupama drugih sitnih životinja, smatra se da je vrlo neaktivan u periodu suvih meseci.

Nega u zarobljeništvu

Kada se jednom privikne na novu okolinu, debelorepi gekon je veoma otporan. Uvezeni primerci mogu biti teži za uspešnu akomodaciju, i čak i kad se, napokon, priviknu, javljaju se teškoće kad je parenje u pitanju. Iz ovih razloga, mi urgiramo da izaberete jedino vrste koje su odgajivane ili rođene u zarobljeništvu.

Debelorepi gekoni iz zarobljeništva se brzo smiruju i mogu se lako privići na pažljivo nošenje. Najbolji metod za podizanje Vašeg debelorepog gekona je da priterate u konzervu ili neku drugu posudu u kojoj se ne može ritati ili iskočiti iz nje. Ako to nije moguće, obuhvatite gekona nežno šakama, ali pažljivo, jer ukoliko skoči ili ispadne, može da se povredi.

Odrasli debelorepi gekon nije kompatibilan sa drugim odraslim mužjacima. Mogu se držati pojedinačno, ili u malim grupama sačinjenih od dve ženke i jednog mužjaka. Podni prostor za tri gekona bi trebalo da je najmanje dimenzija 30 x 61 cm. Trebalo bi svakom gušteru obezbediti posebnu zonu za skrivanje. Podloga u kavezu bi trebalo da bude od komadića kore, vlažnost kaveza treba da je umereno visoka. Ukoliko je vlažnost isuviše niska, debelorepi gekon može imati poteškoća pri presvačenju. Vlažnost u kavezu bi trebalo podići uz pomoć povećavanja veličine posude s vodom ili pomoću dodavanja živih biljaka u terarijum (kao što su Sanseveria ili Haworthia).

Debelorepi gekon rado pije vodu iz niskih posuda i spremno prihvata različite vrste insekata i novorođenih miševa.

Razmnožavanje

Parenje između odraslih debelorepih gekona je uglavnom jednostavno. Preanalne pore su razvijenije kod mužjaka, nego kod ženki. Zbog hemipenisalnog ispupčenja, postanalna zona kod mužjaka je takođe ovalnija.

Da bi se pravilno razmnožavali, debelorepi gekoni bi trebalo da budu u izvrsnoj formi. Oko 60 dana zimskog hlađenja, temperatura od 18 °C za vreme noći, i 22 °C u toku dana će stimulisati reproduktivan ciklus. Trebalo bi smanjiti svetlost u kavezu za vreme perioda hlađenja. Ovo nije isto što i hibernacija.

Nakon perioda hlađenja, ugrejte gekone i dajte im da jedu obilno. Ponudite im cvrčke, brašnene crve, i druge insekte, kao i novorođene ružičaste miševe. Ženke debelorepih gekona mogu proizvesti četiri do sedam legla sa po dva jaja za vreme svake reproduktivne sezone.

Popunite posudu za smeštanje jaja sa delimično vlažnom mešavinom peska i treseta dubine od 2.5 cm.

Jaja sa mekom ljuskom debelorepog gekona nije teško izleći, ali je važna sadržina materijala u inkubatoru ne bude ni previše suva, a ni previše vlažana, s obzirom da jaja mogu da dehidriraju ili prehidriraju. Vermikulat i voda bi trebalo da budu u razmeri 6:4 i na taj način će se obezbediti najbolja vlažnost podloge. Možete izabrati i da ubacite plitku posudu vode na vrh vermikulata da bi se dostigla relativna vlažnost bliska 100% konstantnog hidriranja. Jaja bi trebalo položiti na vrh vermikulata ili ih zakopati do pola u smesu. Najbolje bi bilo da se jaja ne okrenu na svoje uzdužne ose prilikom pomeranja.

Temperatura u inkubatoru u prvom tromesečju će uticati na pol debelorepih gekona. Ukoliko želite da napravite oba pola, podesite temperaturu u inkubatoru između 29 – 30.5 °C. Temperatura niža od 28 °C će proizvesti uglavnom ženke. Ukoliko ne dođe do smrti embriona, temperatura od 26.8°C će uticati na to da se izlegnu samo ženke. Ukoliko je temperatura gnezda od 31.1 – 32.2°C razviće se mužjaci. Iako je u tom slučaju smrtnost embriona vrlo visoka, jaja koja prežive temperature više od 32.2 °C će proizvesti, ne mužjake, već krupne, robusne, agresivne “superženke”.

Ostali gekoni sa sličnim potrebama

Veliki broj ostalih tropskih gekona se mogu držati u uslovima koji se odnose na debelorepe gekone. Među njima su gekon lučnih prstiju (Cyrtodacylus), ocelot gekoni (Paroedura) i drugi.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane