Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Nilski varan - reptil

Nilski varan - Postoje dve varijante nilskih varana u divljini. To su V. niloticus (nilski varan) i V. niloticus ornatus (šaren nilski varan). Nilski varan ima pet pruga na torzu, dok šareni nilski varan ima sedam. Šareni nilski varan je ograničen na jugozapadne delove svoje divlje distribucije. Kod primeraka iz zarobljeništva, razvila se albino forma, iako su ovi primerci vrlo retki i skupi. Vrste iz zarobljeništva i divljine žive u proseku 15 godina.

Nilski varan liči i ima slična staništa kao vodeni varan (V. salvator) iz Azije, kao i mangrov varan (V. indicus) iz mangrovih močvara u Indiji i drugih istočnih obala mangrovih močvara. Nilski varani nisu za početnike. Obično su agresivni, i teško ih je ukrotiti. Iako je svaka životinja drugačija, većina ima ovu gadnu narav tokom čitavog života. Varani mogu naneti ozbiljne povrede neiskusnom nosaču. Veoma su veliki kad dostignu svoju punu veličinu i imaju posebne zahteve tokom života. Trebalo bi ih ostaviti iskusnijim hobistima koji im mogu obezbediti odgovarajuću negu i koji mogu pravilno rukovati njima.

Mali varani mogu biti smešteni u mali terarijum, iako bi odraslima bio potreban veći kavez koji obezbeđuje vodeni deo dovoljno velik da životinja može da pliva, i dovoljno dubok da može da zaroni. Male životinje mogu imati podlogu od jasike, vermikulita, peska za guštere, ili akvarijumskog šljunka u kombinaciji sa vodom. Nilski varan će kopati kroz podlogu. Budite uvereni da podloga, bez obzira na tip, može da se jednostavno menja, i da fekalije mogu lako da se uklone.

Mlade životinje mogu prihvatiti insekte obogaćene vitaminima i pripremljenu hranu iz konzerve. Kako životinja bude rasla, u ishranu uvedite glodare, kuvana jaja i mekušce. Ne bi trebalo da im dajete „lokalne“ insekte ili glodare, koje možete pokupiti u šumi ili dvorištu, zato što ne znate čime su hranjeni, a neki reptili, posebno žabe, mogu ubiti Vašeg nilskog varana.

Podrazumeva se, kao i kod svake životinje, da ne postoje opasnosti od dekoracije u kavezu. Opasni predmeti uključuju oštre ivice kamenja, zone za penjanje koje ne dozvoljavaju životinji da pristupi izvorima svetlosti i toplote, itd.

Obezbedite osvetljenje punog spektra sa 5% UVB i nekoliko zona za sunčanje u unutrašnjosti prostora za samoregulaciju temperature. Generalno bi potrebe za temperaturom trebalo da su u rasponu od 21.1°C na hladnom delu 32.2°C na mestima za “sunčanje” preko dana, sa umerenim temperaturama rezervoara od 25.5-29.4°C. Održavajte noćne temperature u visini od 15.5 do 21.1°C.

Ukratko

Porodica: Varanidae

Poreklo: Najveći deo je poreklom iz Afrike, isključujući severnozapadni deo

Veličina: Do 2.1 m u divljini; do 1.5-1.9 m u zarobljeništvu.

Ishrana: Mladi – obogaćeni insekti i konzervirana hrana; odrasli – glodari i kuvana jaja.

Voda: Održavajte je čistom i svežom.

Terarijum: Mali prostori za male guštere; terarijum po narudžbini za veće primerke.

Podloga: Jasika, vermikulit, pesak za guštere, akvarijumski šljunak i voda.

Dekoracija: Žive ili veštačke biljke; obezbedite kamenje i grančice za penjanje.

Osvetljenje: Svetlo punog spektra sa 5% UVB Temperatura: 25.5-29.3°C na hladnom delu i 32.2°C na delu za sunčanje, tj. grejanje.

Kompatibilnost: Najbolje ih je držati same; mogu biti vrlo agresivni međusobno.

Određivanje pola: Teško; mužjaci su često veći.

Napomena: Varani mogu izazvati ozbiljne povrede neiskusnim nosačima.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane