Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Tajlandski vodeni zmaj - reptil

Tajlandski vodeni zmaj, se takođe naziva i azijski vodeni zmaj, kineski vodeni zmaj i zeleni vodeni zmaji. Srodne vrste, P. lesuerurii, se često nazivaju istočni ili australijski vodeni zmajevi.

Pririrodna staništa

Poreklo vodenih zmajeva je kako iz nizija, tako i iz šumovitih visoravni Indije, južne Kine, i istočne i jugoistočne Azije (Tajland, Vijetnam, Laos, Kambodža, Burma). Ovo su dnevne vrste (aktivne tokom dana), u velikoj meri arborealne (žive na drveću), i normalno se mogu naći na obalama slatkovodnih jezera i potoka. Ukoliko su ugroženi, ovi vodeni zmajevi će skočiti u vodu sa drvata, a nakon toga će ili otplivati ili ostati potopljeni u vodi do 25 minuta. Generalno nisu socijalne životinje, samotnjaci su. Ishrana im se sastoji uglavnom od insekata. Vodeni zmajevi žive u zonama sa nivoom vlažnosti u proseku od 60-80%, i temperaturama od 23.8-29.4°C.

Fizičke karakteristike

Mužjaci tajlandskih vodenih zmajeva mogu dostići dužinu od 91.4 cm, a ženke su nešto sitnije. Rep čini gotovo 2/3 ukupne dužine životinje. Boja im je jarko zelena, sa tamnim zonama oko zglobova i glave. Obično imaju 3-5 svetlo plavičasto-zelenih pruga koje se kreču od donjeg dela tela do vrha leđa. Rep ima naizmenične smeđe i zelene nepravilne pruge, i naglo postaje tamniji na vrhu. Imaju duge nožne prste s kandžama koje im pomažu u penjanju. Zadnje noge su veoma razvijene i korišćene prilikom penjanja, skakanja i plivanja. Jak rep održava balans i takođe im pomaže u kretanju kroz vodu prilikom bežanja od predatora. Imaju lepljiv jezik i sitne zube. Tajlandski vodeni zmaj živi 10-15 godina. Kada se uporede sa ženskim vodenim zmajevima, odrasli mužjaci su obično veći, jasnijih boja, i imaju jarko žut ili narandžast deo na vratu. Odrasli mužjaci obično imaju veće glave, podvaljke, i kreste na leđima i vratu, a imaju i veće femoralne pore. Takođe će razviti hemipenalne izbočine na osnovi repa.

Nega u zarobljeništvu

Kavez

S obzirom da su tajlandski vodeni zmajevi arborealni, visina vivarijuma bi trebalo da odgovara dužini zmajeva. Zahtevaju kaveze najmanje visine i dužine dva puta veće od njihove ukupne dužine. Ovo znači da potpuno razvijenom mužjaku treba prostor 182.8 cm dugačak i isto toliko vidok, sa širinom od oko 91.4 cm. Kavezi bi trebalo da su osigurani jakim poklopcima. Strane vivarijuma bi trebalo da budu glatke kako ne bi došlo do povrede nosa. Kavezi od mreže ne zadržavaju toplotu i takođe mogu imati kao posledicu traumu nosa ili stopala. Uz odgovarajuću podlogu u kavezu, dovoljnu veličinu kaveza, i uz korišćenje palastike koja pokriva mrežaste delove, može se smanjiti mogućnost povrede.

Kavezi bi trebalo da su jednostavnog dizajna, zbog lakšeg čišćenja. Drveni kavezi moraju biti zalepljeni poliuretanom ili sličnim vodootpornim sredstvom i zglobovi za zatvaranje pukotina bi trebalo da omoguće jednostavno čišćenje i dezinfekciju. Svež poliuretan mora da se suši nekoliko dana u kavezu koji će se zatim dobro provetriti pre nego što se reptil smesti unutra, da ne bi došlo do trovanja.

Učestala je pojava da vodeni zmajevi povrede nos i lice prilikom pokušaja da prođu kroz staklo vivarijuma. Ukoliko do toga dođe, možda ćete želeti da pokušate da koristite jednosmerno staklo ili ćete zalepiti tamnu traku na spoljašnu stranu stakla, i na nižem delu vivarijuma. Dodavanje biljaka u unutrašnjost može takođe da spreči ovu potrebu.

Nešto više o svetlu

Staklene kaveze, čak i oni sa mrežastim poklopcem, ne bi trebalo nikada koristiti ukoliko je obezbeđen pristup prirodnoj sunčevoj svetlosti. Stakleni kavezi će zadržati toplotu i mogu uzrokovati fatalno visoke temperature. Posle Sunca, najbolji izvor svetla je kombinacija vidljivog svetla koje se dobija korišćenjem fluorescentne ili električne sijalice, i UVB svetla iz posebnih crnih sijalica za reptile, ali i kombinacija svetala.

Podloga

Podloga se nalazi na dnu kaveza. Idealna podloga je jeftina, estetski prihvatljiva, jaka za čišćenje, absorbujuća, i lako svarljiva ukoliko se proguta. Podloga može biti od tankog sloja novina, komadića braon pakpapira, veštačkog treseta, ili unutrašnjeg/spoljašnjeg tepiha. Neko može preporučiti i mešavinu treseta i peska (2:1), iako su tajlandski vodeni zmajevi aljkavi, zbog čega će biti teško da se ovakva vrsta podloge održava čistom. Nemojte koristiti kedar, šljunak, klipove kukuruza, pesak za mačke, ili zemljište koje sadrži vermikulit, pesticide, đubrivo ili okvašivače.

Uređenje i „nameštaj“

Grane za penjanje i grejanje koje se nalaze ispod sekundarnog izvora toplote bi trebalo da su dobro osigurane. Najbolje bi bilo da su različitih veličina i da nisu lepljive i sluzave; hrast je dobar za tu svrhu. Grančice bi trebalo da su iste širine kao vodeni zmajevi. Mesta koja su pokrivena unutrašnjim/spoljašnjim tepisima takođe obezbeđuju mogućnost penjanja.

Reptili vole mesta na kojima mogu da se sakriju. U tu svrhu se može koristiti prazna kartonska kutija, kartonska tuba, ili saksija za cveće. Mesto za skrivanje bi trebalo da se lepo uklapa, i trebalo bi postaviti nekoliko na različita mesta u kavezu, uključujući i one uzvišenije. Moraćete da eksperimentišete da biste odredili koji tip i mesto Vašem vodenom zmaju najviše odgovara. Odgovarajuće bilje koje nije toksično, će obezbediti vlažnost, hlad i osećaj sigurnosti za Vaše zmajeve. One takođe imaju estetsku funkciju. Dracena, fikus bendžamin, paprat, kao i hibiskus, je dobar izbor biljaka. Uverite se da biljke nisu tretirane pesticidima i da zemljište ne sadrži vermikulit, pesticide, đubrivo,ž ili okvašivače. Operite biljku tako da se voda prelije iz saksije, što će odstraniti toksične hemikalije, kojima su možda bile tretirane. Držanje tek kupljenih biljaka na drugom mestu u stanu pre postavljanja u kavez, takođe može biti od pomoći. Možda ćete morati da pomerite biljke ukoliko vodeni zmaj bude imao potrebu da ih jede ili da ih grebe.

Temperatura

Tajlandski vodeni zmaj je hladnokrvna životinja i zahteva dodatnu toplotu radi pravilnog varenja. Najbolja teperatura za ove zmajeve je 28.8-31.1°C u toku dana i oko 21.1°C za vreme noći. Ukoliko je reptilu hladno, neće moći dobro da vari hranu, što povećava rizik od oboljenja. Gušteri vole da imaju različite temperature u kavezu i da, ako im je hladno, mogu da se pomere na topliji kraj kaveza i obrnuto. Dodajte kvalitetan termometar u kavez na mesto na kome vodeni zmaj provodi najviše vremena, i pratite temperaturu. Optimalno je postaviti nekoliko termometara na različita mesta u vivarijumu.

Primarni izvor toplote

Primarni izvor toplote je neophodno da održava optimalnu temperaturu u čitavom kavezu. Nekoliko električnih sijalica iznad kaveza predstavlja jedan od najboljih izvora toplote. U toku noći bi trebalo isključiti ove sijalice i obezbediti drugi izvor toplote zavisno od temperature. U tu svrhu mogu dobro poslužiti grejuće ploče koje treba postaviti ispod kaveza, keramički infracrveni emitori toplote ili paneli, ali i dosta skupe električne noćne sijalice za reptile koje proizvode toplotu, uz vrlo malo svetla. Za veće kaveze, grejač ili sobni termostat može biti korićen radi optimalnih temperatura u kavezu. Trebalo bi ugraditi požarne alarme na svim mestima na kojima se koristi osvetljenje ili bilo koj vid izvora toplote.

Sekundarni izvor toplote

Sekundarni izvor toplote obezbeđuje više toplote na pojedinačnim mestima u kavezu, i na taj način omogućava različite temperature. Da bi se na najbolji način iskoristila ova razlika u temperaturi, sekundarni izvor toplote bi trebalo da pokriva samo 23-30% površine kaveza. Za odrasle, sekundarni izvot toplote može biti električna sijalica od 30-75 vati na keramičkoj osnovi, pažljivo postavljena i osigurana tako da je životinja ne može dotaći. Takođe postoje i posebne „sijalice za sunčanje“. Za koji god tip osvetljenja da se odlučite, svetlo bi trebalo da bude iznad zone za grejanje. Temperature ispod grejućeg svetla za ovu zonu na kojoj će se tajlandski vodeni zmaj rado grejati bi trebalo da su 32.2-35°C. Mladunci smešteni u manje akvarijume će zahtevati sijalice od manje vati, u suprotnom će akvarijumska temperatura biti previsoka za njih. Ne koristite vrelo kamenje kao izvor toplote.

Svetlo

Vidljivo belo svetlo

Osim za grejanje, električne sijalice takođe omogućavaju vidljivo belo svetlo. Kombinacija fluorescentne i električne sijalice može biti korišćena za potrebe vidljivog osvetljenja u svim delovima kaveza. Tajlandski vodeni zmaj je dnevne vrste guštera, i potrebna mu je određena simulacija fotoperioda u toku dana i noći.

Ultraljubičasto svetlo

Osim toplote i belog osvetljenja, tajlandski vodeni zmaj mora imati pristup prirodnom osvetljenju radi dobrog zdravlja. Zbog toga im je potreban izvestan spektar ultraljubičastog (UV) svetla, poznatog kao UVB. UVB je potreban tajlandskim vodenim zmajevima, kako bi proizvodili vitamin D. Nijedno veštačko osvetljenje se ne može meriti sa Suncem i količinom UVB koju ono proizvodi, pa kada su napolju po sunčanom danu temperature iznad 21.1°C, premestite svog tajlandskog vodenog zmaja napolje, u kavezu od mreže sa vratancima koja se mogu zaključati. Obezbedite i neki hlad ili zonu za skrivanje unutar kaveza. UV zraci ne prodiru kroz kroz prozorsko staklo, pa ako se zmaj premesti na sunčan sims iza zatvorenog prozora, neće primiti UV zrake.

Ukoliko vodeni zmaj nema pristup prirodnoj sunčevoj svetlosti, posebna crna svetla se koriste, da bi se obezbedilo UVB osvetljenje. Ove crne sijalice za reptile nisu crne svetleće cevi, koje se koriste za osvetljenje fluorescentnih minerala, postera i psihodelične parafernalije (često zvane BLB svetla). Svetla za ribe/akvarijum, kao i svetla za „rast“ biljaka, bilo da su fluorescentna ili električna, ne proizvode UVB. Neophodno je crno svetlo, koje emituje svetlo u opsegu od 290-320 nanometara. Sijalice koje proizvode samo UVB, kao i sijalice koje proizvode kombinaciju UVB i belog osvetljenja su dostupne. Ove UVB izvore svetlosti bi trebalo zameniti svakih šest meseci. Postoje i neke halogene lampe koje se takođe mogu koristiti u obezbeđivanju UVB zraka kao i svetlosti. One su nešto skuplje, ali duže traju, i trebalo bi ih menjati svake dve godine.

Zapamtite da UV osvetljenje ne prodire kroz staklo, pa kada se koriste UVB izvori svetlosti, vrh kaveza mora da bude od žice koja nije previše tanka. Preporučuje se da UVB izvor svetlosti ne bude manji od 45.7 cm od dela gde vodeni zmaj provodi najveći deo vremena; optimalno je 25.4-30.4 cm. Delovi koji su osvetljeni električnom grejućom sijalicom i UV osvetljenjem moraju biti preklopljeni. Ukoliko vodeni zmaj provodi veći deo vremena grejući se ispod električne sijalice, a UV osvetljenje je na drugom kraju kaveza, neće imati nikakve koristi od toga.

Voda i vlažnost

Tajlandski vodeni zmajevi zahtevaju visoku vlažnost i stalan pristup vodi. Velika posuda sa vodom treba da bude obezbeđena. Uverite se da vodeni zmaj može lako da uđe i izađe iz kontejnera sa vodom. Regularno čistite kontejner i menjajte vodu, s obzirom da vodeni zmaj može vršiti nuždu u njoj. Neki sistemi imaju ugrađenu cev koja se potapa u bazen u kavezu. Da biste doprineli održavanju visoke vlažnosti (60-80%), možete koristiti neke od tehnika uključujući zamagljivanje, ugradnju vodopada ili sistema kapanja.

Higijena

Kavez, činije za vodu i hranu bi trebalo rutinski čistiti sa rastvorenim izbeljivačem 1:10. Isperite detaljno predmete nakon čišćenja. Tajlandski vodeni zmajevi mogu biti nosioci bakterije salmonele. Operite ruke nakon nošenja zmaja, kaveza ili nameštaja.

Ishrana

S obzirom da su insektojedi, ishrana tajlandskih vodenih zmajeva bi trebalo da se sastoji od raznih insekata, primarno cvrčaka i brašnenih crva. Krupniji vodeni zmajevi se takođe mogu hraniti kišnim glistama i ružičastim miševima. Mogu im se povremeno ponuditi i voštani crvi, ali s obzirom da su skloni gojenju, treba ograničiti sve što može izazvati gojaznost.

Sitni, sveže očišćeni insekti su lakši za varenje vodenim zmajevima. Isekti bi trebalo da budu zaprašeni suplementima kalcijuma (puder kalcijum karbonata ili kalcijum glukonata) pre nego što nahranite zmaja. Isekti bi takođe trebalo da su kvalitetni, tj. da su hranjeni bogato, vitaminima, hranom punom kalcijuma pre nego što se njima hranio zmaj. Dobra hrana za insekte uključuje leguminoze, kukuruz, šargarepu, sladak krompir, zeljasto povrće, repu, brokoli, spanać, jabuke, narandže, žitarice. Takođe postoje komercijalni produkti bogati kalcijumom i vitaminima kojima mogu biti hranjeni insekti. Insekti mogu biti kupljeni ili ulovljeni (bez korišćenja pesticida).

Kao dodatak insektima, sitno iseckana mešavina povrća sa tamnim lišćem (repa, kelj, zelje, eskarol, maslačak), boranija, narandžasta bundeva, i voće poput jabuka, jagoda, dinja i banana bi trebalo da je obezbeđeno. Ovo, takođe, može biti obogaćeno sa suplementima kalcijuma. Koristite multivitamine za reptile po preporuci proizvođača. Mladi vodeni zmajevi se obično hrane jednom dnevno, dok se odrasli (van sezone parenja) hrane svaka tri dana.

Ukoliko imate više od jednog

Iako nisu po prirodi socijalni, vodeni zmajevi se mogu držati zajedno ukoliko im je obezbeđen dovoljno veliki prostor. Ako planirate da imate više od jednog u istom prostoru, najbolje je da imate par, tj. mužjaka i ženku. Neke životinje istog pola mogu zastrašivati druge zmajeve istog pola, ograničavajući njihov pristup hrani i grejućim mestima. Ukoliko uvodite novog vodenog zmaja u postojaću kolekciju, zapamtite da prethodno uradite veterinarski pregled, fekalni pregled, i držite životinju nekoliko nedelja zasebno pre nego što je upoznate sa ostalim životinjama.

Temperament i nošenje

Počnite da nosite svog vodenog zmaja rano. Budite strpljivi – prvo mu poudite hranu iz ruke, i ponovite taj postupak nekoliko puta dnevno. Kada vodeni zmaj prihvati hranu regularno, možete početi sa nošenjem. Pružite svom zmaju neophodnu pažnju i budite uporni u nošenju. Koristite obe ruke da podignete vodenog zmaja, pridržavajući vrat i karlični deo. Nežno nosite zmaja, i nikako ga ne vucite za rep.

Razmnožavanje

Tajlandski vodeni zmajevi dostižu seksualnu zrelost imeđu tri i pet godina života, iako je i veličina takođe određujući faktor. Mnogi vodeni zmajevi mogu dostići dužinu od 40.6 cm sa dve godine života, i tada su sposobni za parenje. Nakon snošaja, ženka će iskopati duboku rupu u peskovitoj podlozi i postaviti 8-12 jaja. Odgajivači najčešće pomeraju jaja i inkubiraju ih u vlažnom pesku na 27.7-30°C. Izleći će se nakon 60-101 dana zavisno od temperature. Telo novorođenčadi je 12.7-15.2 cm ukupne dužine, od čega im je rep 2.5 cm.

Opšti medicinski problem

Najčešći zdravstveni problemi koji mogu pogoditi tajlandske vodene zmajeve se uglavnom tiču neodgovarajuće ishrane ili nege, i uključuju:

- Metaboličku koštanu bolest (sekundarni nutritivni hiperparatiroidizam) koji se javlja zbog manjka kalcijuma u ishrani i nedostatka UVB svetla.

- Abrazije nosa i lica od malog kaveza i pokušaja da se prođe kroz staklo vivarijuma.

- Gojaznost zbog prejedanja

- Apscese od povreda, pretrpanog prostora i/ili loše higijene.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane