Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Razmišljate o kupovini papagaja

Ptice mogu biti fantastični ljubimci. Sa njima možete provesti mnogo prelepih godina, ipak imati pticu za kućnog ljubimca ne znači da ćete imati manje obaveza nego kada imate psa ili mačku. Budite sigurni da ste uradili vaš domaći i da ste potpuno istražili vrstu ptice koju želite da kupite.

Za početak napravite listu razloga zašto želite pticu i listu osobina koje su za vas važne i koje biste želeli da vaša ptica poseduje. Nakon toga potražite vrstu koja odgovara vašim željama. Ovo su neka od pitanja na koje treba da odgovorite pre nego što kupite pticu.

• Zašto želite pticu? Hoće li biti ljubimac za dete ili društvo za vas ili pticu koju već imate?

• Koliko godina imaju vaša deca? Ako su mala ili tinejdžeri ko će brinuti o ptici kada oni odu od kuće?

• Gde će živeti ptica? U kući? Dnevna soba ili možda neka druga prostorija kako vam ptica ne bi smetala? U kavezu u dvorištu?

• Da li želite da je naučite da priča? Koliko je buke prihvatljivo za vas, vašu porodicu i komšije? Neke vrste su prirodno tiše, dok druge veoma često krešte.

• Koliko vremena ste spremni da posvetite vašoj ptici dnevno? Pola sata na dan je potrebno samo za hranjenje i čišćenje. A šta je sa igranjem i druženjem? Vrlo je bitno da odvojite nešto vremena i za ove dve stvari.

• Koliko biste želeli da vaša ptica dugo živi? Tigrice žive oko 7 godina, Kakadui oko 40 godina a Afrički sivi papagaj živi i preko 50 godina, zato budite sigurni da imate plan za vašu pticu tokom celog njenog života. Ovo znači da vašu pticu obezbedite u vašem testamentu.

• Koliko ste voljni da potrošite para na pticu, kavez i igračke? Koliko ste spremni da potrošite na hranu i veterinarske usluge?

• Ko će paziti na pticu dok ste vi i vaša porodica na odmoru?

• Gde ćete kupiti pticu? Pet shop? Odgajivač? Ili ćete je možda uzeti od nekog ko više ne želi da brine o svojoj ptici?

• Koliko ptica želite? Neke ptice žive sasvim lepo same i dovoljna im je čovekova pažnja, dok su druge mnogo srećnije ukoliko imaju još neku pticu njihove vrste za druženje.

• Zdravlje je veoma bitna stavka prilikom nabavljanja ptice. One mogu da nose razne bolesti kojima mogu da zaraze druge ptice u kući a ponekad i čoveka. Naučite kako treba da izgleda zdrava ptica i kako se ona ponaša. Bez obzira kako vam vaša nova ptica bude izgledala, odvedite je veterinaru dan ili dva nakon što je uzmete.

• Ukoliko preferirate mužjaka ili ženku važno je da znate da može biti teško da utvrdite pol. Ako imate u planu parenje vaših ptica prethodno ih odvedite veterinaru kako bi se utvrdio pol.

Ova pitanja će biti dovoljna za početak u procesu razmatranja da li možete da brinete o ptici i kojoj. Ptice su inteligentne, veličanstvene životinje koje zaslužuju dugačak, zdrav i srećan život. Ukoliko utvrdite koja će ptica odgovarati vašem načinu života uživaćete u vašem novom pernatom prijatelju.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane