Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ishrana

Papagaji se ne razlikuju od ostalih životinja, da bi napredovali, oni treba da imaju dobru, zdravu i raznovrsnu hranu. Ako vaš papagaj živi u stanu onda je raznovrsnost još bitnija.

Mišljenje ljudi o tome šta bi ili šta ne bi trebalo da jedu varira koliko i sama hrana. Vaš papagaj ne mora da jede sve što ćemo mi navesti u ovom tekstu, ali ipak što je raznovrsnija ishrana oni će bolje apsorbovati različite vitamine i minerale koji su im poterbni za njihovu dnevnu rutinu.

Prvo ćemo objasniti šta papagaj treba da jede i zašto!

Papagaji kao i većina ptica sagoreva svoje kalorije veoma brzo, njihov metabolizam je izuzetno brz pa zbog toga oni trebaju hranu koja će im dati mnogo energije. Ugljeni-hidrati zbog toga moraju biti dostupni u velikim količinama pošto se oni lako pretvaraju u energiju.

Papagaje često hrane ljudskim ostacima hrane, koje oni retko odbiju. Zašto? To je zato što oni trebaju slične vitamine i minerale kao i ljudi, i na osnovu iskustava oni će pojesti skoro sve.

Ipak papagaji imaju sposobnost da tačno znaju šta im nedostaje , pa ako im se to ponudi, oni će nastojati da pojedu što više od hrane koja sadrži esencijalne vitamine koji im nedostaju, pa je zato potrebno je da znate koja hrana im je neophodna i zbog čega.

Rast pera, iako mi to uzimamo zdravo za gotovo predstavlja veliki pritisak na telo papagaja i ako oni ne unesu prave hranljive materije koje će pomoći rast onda ptica može da pretrpi dosta stresa, koji mogu da dovedu do različitih problema. Aminokiseline su potrebne za proizvodnju proteina koji stimuliše rast pera.

Velike količine tih aminokiselina su potrebne kada se ptica mitari. Proteini iz povrća kao izvor ovih aminokiselina nisu efikasni kao proteini životinjskog porekla, zbog toga u ishranu treba dodati sir, kuvana jaja, piletinu ili ribu, kako bi ishrana bila još kvalitetnija.

Kada da hranite svog papagaja 

Papagajima se hrana daje ujutru, u istoj činiji, na istom mestu i tamo se ostavlja tokom celog dana, a s vremena na vreme im se može dati neka grickalica. Ovakav način hranjenja nije dobar niti za vašeg papagaja niti za vaš novčanik, jer kao što ćete saznati bacaćete mnogo dobre hrane svakog dana u odnosu na ono što vaš papagaj zaista pojede.

Zašto ? Obzirom da papagaju dajete jedan obrok dnevno davaćete mu veliku i punu posudu hrane, a koju god hranu da koristite, papagaji će postati veoma selektivni i izbirljivi, izbacivaće iz posude sve što im ne treba, i poješće samo ono što oni žele. Činjenica da je mnogo nepojedene hrane znači da mu dajete mnogo više nego što je potrebno, tako da on može da bira šta želi a ostalo ostavi.

Najveći procenat ishrane treba da se sastoji od voća i povrća uz dodatak nekog životinjskog proteina, a ostatak može da bude mešana hrana za papagaje koju možete kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce. Kada ih hranite sa voćem i povrćem, razmislite malo o tome šta vaš papagaj treba da uradi da bi je pojeo.

Ako je sve iseckano na male komadiće to nama izgleda jako lepo ali to nije stimulativno za vašeg papagaja. Dajte im celu jabuku ili celu šargarepu, okačte ih da vise, učinite im život malo interesantnijim i naterajte vašu pticu da se potrudi da bi jela.

Ovakvi mali trikovi vašeg papagaja teraju da mora malo da razmisli o tome šta radi i ispunjavaju mu dan. Ovo vam možda zvuci prosto ali ovakva vrsta aktivnosti prilikom hranjenja održava vašeg papagaja normalnim.

Kada ih hranite hranom za papagaje iz prodavnice, izaberite onu koja ima dobru raznovrsnost semenja a ne jeftin mix koji sadrži 75 % suncokreta, takođe uverite se da hrana ima dobru raznovrsnost sušenog voća i povrća. Kada koristite ovu vrstu hrane uverite se da vaša ptica uvek ima dostupnu svežu vodu.

Ako je moguće pomerajte mu činiju za hranu na različite lokacije svakog dana, zbog toga da se ne bi razmazio i upao u rutinu.

Sada kada znate kako možete da hranite vašeg papagaja, nemojte previše brinuti o tome kada ćete i šta ćete mu dati, samo se potrudite da mu svakog dana date nešto novo sa liste. Takođe uzmite u razmatranje da bez obzira kako je dobra i raznovrsna hrana koju mu dajete, mnogi vitamini i minerali mogu efikasno da rade samo kada je ptica izložena sunčevoj svetlosti ( ne kroz staklo).

Na primer bez sunčeve svetlosti kalcijum se ne bi apsorbovao u dovoljnim količinama, stoga pokušajte ako je to moguće da po lepom vremenu dozvolite vašoj ptici da barem 30 minuta dnevno bude na suncu.

Lista namernica

Povrće : brokoli, šargarepa, celer, kuvani krompir, kukuruz šećerac, repa, pasulj, grašak, listovi kupusa....

Voće : jabuka, banana, lubenica, kajsija, grožđe, naranđa, mango, breskva, šljiva, nar...

Životinjski proteini : sir, tvrdo kuvana jaja, riba, piletina...

Orašasti plodovi ( u malim količinama) : očišćeni kikiriki, brazilski orah, lešnici...

Aditivi i suplementi u ishrani papagaja

Svi mi želimo da budemo sigurni da nam je papagaj u dobroj formi I zdrav. Da bi to osigurali, izbalansirana ishrana je izuzetno važna kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje vašeg papagaja. Hrana za papagaje koja se kupuje u prodavnicama za kućne ljubimce često nije dovoljna, zato što neki papagaji mogu da budu veoma izbirljivi i da jedu samo određene semenke i plodove a ostalo da ostavljaju, a tako jednolična ishrana može da izazove različite zdravstvene probleme.

U ishranu možete dodavati sveže presno ili kuvano povrće, sveže voće ( nikada nemojte vašem papagaju davati avokado ili pečurke, oni su toksični za papagaje, posebno avokado koji može biti fatalan ). Sveže voće i povrće je najlakši način da se unese puno dodatnih vitamina i minerala koji su od suštinske važnosti za dobro zdravlje vašeg papagaja.

Okačen mineralno-kalcijumski štap u kavezu će predstavljati zanimaciju za papagaja i doprineće mu da ima zdrave kosti i mišiće. Dodavanje multivitaminskih kapi za ptice ili sipanje vitamina u prahu u vodu ili hranu svakog dana takođe može da obezbedi da vaš papagaj svakog dana dobija potrebnu količinu vitamina i kalcijuma i time održava skeletni, mišićni i nervni sistem, a takođe će pružiti i dobru zaštitu od različitih infekcija.

Davanje vitamina i suplemenata je naravno stvar ličnog izbora. Ponekad u nekim situacijama ćete to raditi po savetu veterinara, u slučaju nedostatka određenih minerala, a nekad da bi olakšali nelagodnosti u toku mitarenja. Takođe postoje određene vrste papagaja koje će bolje napredovati od dodatnog unosa kalcijuma npr. Afrički sivi papagaj. U svakom slučaju treba konsultovati veterinara ako sumnjate na nedostatak nekih vitamina i minerala.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane