Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kupanje papagaja

Kupanje ili tuširanje papagaja je veoma važan deo njihove higijene. Za papagaja kupanje predstavlja proces pomoću koga održavaju svoju kožu i perje u dobrom stanju.

Afrički sivi papagaj verovatno neće tolerisati kupanje na dnevnoj bazi nego će čak preferirati kupanje jednom nedeljno, što uglavnom zavisi od ptice.

Papagaj će radije prihvatiti neku vrstu simulacije kiše prilikom tuširanja nego da mu direktno prskate vodom u lice. Znećete da li vaš papagaj voli ovakav tretman jer ako mu se ne bude svideo pokušaće da pobegne, a ako mu se bude svideo ostaće u mestu i možda mahati krilima ili čak pevušiti od zadovoljstva.

Različite vrste papagaja različito reaguju na kupanje zato morate biti veoma strpljivi sa njima. On ili ona će nakon nekog vremena biti zainteresovani za kupanje, tuširanje ili kadicu sa vodom. Razmišljanje u ovim situacijama je jako bitno.

Vaš papagaj može biti u opasnosti ako bude pokušao da poleti nakon što je ceo pokvašen. Papagaji mogu da naude sebi ukoliko dozvolite da se ovo desi. Zato nikada nemojte dovesti papagaja u takvu situaciju, zato bi možda najbolje bilo da ga držite što bliže podu kada ga tuširate.

Veoma brzo ćete postati samouvereni u tome gde i kada ćete kupati svoju pticu, i ukoliko pazite na njihova osećanja i bezbednost kupanje može postati lepo iskustvo za vas i vašeg pernatog prijatelja. Voda je sve što je potrebno da vaš papagaj ostane čist.

Neki ljudi postave činiju sa vodom unutar kaveza i ostave ptici da obavi sav posao, ovo je najprirodniji postupak koji omogućava pticama da se čiste kada god one to žele.

Uvek pokušajte da kupanje bude u pravo vreme zato što vaš papagaj treba vreme da se osuši pre nego što ode na spavanje. Takođe pazite da vašu pticu ne kupate hladnom vodom zato što to može da bude pravi šok za nju. Nikada nemojte koristiti sapun sem ukoliko niste profesionalac i ukoliko čistite pticu uprljanu naftom.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane