Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Identifikacija

Kao i sve druge životinje i ptice je potrebno identifikovati. Tradicionalni i najčešći način individualnog identifikovanja ptica je prstenovanje. Prstenovi mogu biti otvoreni ili zatvoreni, napravljeni od čelika ili aluminijuma.

Otvoreni prstenovi: ovakvi prstenovi se stavljaju na odrasle ptice koristeći alat kojim se metal savija oko noge. Ovaj način se koristi za odrasle uvežene ptice nakon što izađu iz karantina. Prsten će imati oznaku karantinske stanice u kojoj se ptica nalazila.

Zatvoreni prstenovi: oni se navlače preko noge kod mladih ptica. Na ovim prstenovima je ugravirana kombinacija brojeva ili slova koja služi za identifikaciju vlasnika, a ponekad se nalazi i datum rođenja ptice.

Mikročipovi: su isti oni koji se koriste kod pasa i mačaka, i mogu se koristiti kao dodatak prstenu koji se nalazi na nozi. Čip je veličine zrna pirinča i ubacuje se posebnom iglom u grudni mišić. Čip sadrži jedinstven broj za svaku pticu. Nakon čipovanja kontakt adresa i broj telefona vlasnika se šalju u jedinstvenu bazu podataka koji će biti od koristi u slučaju da vlasnik izgubi svoju pticu.

U slučaju da ptica bude pronađena svaka veterinarska stanica će moći da očita podatke sa mikročipa i kontaktira vlasnika.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane