Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kavez

Kavez je prva velika stvar koju treba da kupite pre nego dovedete svog novog prijatelja kući. Dizajn, stil i cena kaveza variraju. Pri kupovini zapamtite da će vaš papagaj kavez tretirati kao svoju teritoriju, i da u njemu treba da provede najveći deo dana, tako da kavez treba da bude što je moguće prostraniji tako da ptica može nesmetano da raširi krila u njemu.

Kada odete u prodavnicu za kućne ljubimce videćete da nude veliki izbor kaveza. Opšti je stav da kupite najveći kavez koji možete da priuštite zato što je to jedna od najvažnijih stvari za vašeg papagaja. Što je kavez veći, papagaj je srećniji!

Potražite savet od prodavca koji kavez je najprakticniji za vašeg papagaja. Postoji mnogo faktora pri izboru i kupovini kaveza. Što veće, to bolje, je stvar kojom bi trebalo da se vodite, ali možda nećete moći da priuštite kavez koji vam se stvarno sviđa. Imajte na umu da će vašem pernatom prijatelju biti potreban kavez u kom će moći da se kreće, igra i da maše krilima.

Ako to ne možete da mu obezbedite onda bi trebalo da razmislite da li uopšte i da ga kupujete. Vaš papagaj će u potpunosti zavisiti od vas pa pokušajte da mu obezbedite što bolje životne uslove.

Sledeći faktor je oblik kaveza. Generalni stav je da su ugaoni ili pravougaoni kavezi bolji od okruglih. Ugaoni kavez će omogućiti više sigurnosti ptici, dok se okrugli ne preporučuju zbog toga što će ptica uvek gledati oko sebe tražeći potencijalnu pretnju. Vaš papagaj će ceniti ako mu jedna ili dve strane kaveza budu uza zid.

Najpreporučljivije je da kavez bude od nerđajućeg čelika. Neki metali sadrže štetne toksine pa kaveze od takvih metala treba izbegavati (Cink je smrtonosan za ptice! ).

Sledeća stvar o kojoj treba da vodite računa kada kupujete kavez jeste da može da se otvara bilo sa gornje strane ili napred (ili obe), i da taj otvor treba da bude znatno veći od od ptice da bi ona nesmetano mogla da ulazi i izlazi iz kaveza. Otvor sa gornje strane kaveza vašoj ptici daje osećaj slobode i nezavisnosti.

Većina kaveza ima mrežu na dnu koja može da se skloni da bi ptica mogla da hoda po dnu, ali to nije preporučljivo zbog toga da ne bi došla u dodir sa izmetom i hranom koju nije pojela.

Takođe, trebalo bi da kupite prečke koje mogu biti od različitih materijala na kojima će vaš papagaj da stoji, spava, penje se i sl. Dobro bi bilo imati jednu prečku od betona pomoću koje će papagaj negovati nokte i kljun.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane