Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Specifični oblici negativnog ponašanja

Čupkanje perja papagaja

Automutilacija (samoranjavanje) je kod ptica najčešći poremećaj ponašanja, a podstaknuto je bilo patološkim ili fiziološkim razlozima. Ovaj oblik poremećenog ponašanja uključuje griženje noktiju, prstiju, žvakanje i čupkanje perja. U težim slučajevima ptica odbija hranu i mršavi. Lečenje započinje opsežnim pregledom kojom se određuje osnova takvog ponašanja.

Potrebno je isključiti infekciju, bakterijski ili mikotički folikulitis, te prisutnost perojeda. Nepravilna ishrana i pojačana potreba za mineralima, belančevinama i mastima može takođe biti uzrok čupkanja perja. Čak i normalno čišćenje perja u slučaju dosade ili neuroze napreduje do agresivnog griženja ili čupkanja.

Ptice žvaću perje i zbog ukusa (ukus krvi). Ipak najučestaliji uzroci čupkanja perja su poremetnje instinkta parenja i nedostatak odgoja. Seksualne frustracije su česte kod ptica, posebno kakadua, ali i drugih ptica razmnoženih u kući.

Prirodni nagon da budu stalno sa partnerom, čini ih "izbezumljenima" kad je osoba "partner” odsutna veći deo dana. Takođe ptica postaje Ijubomorna zbog drugih članova porodice ili ako se loše prilagodi promeni okoline. Čak i vlasnikovo emocionalno stanje može delovati na ponašanje ptice.

Dijagnoza se postavlja temeljnom anamnezom, te utvrđivanjem svojstava počupanog perja. U početku ptica čupka letna i konturna pera, ali na kraju može mehanički oštetiti i čupati i perje sa glave.

Seksualni problemi papagaja

Nekoliko problema ponašanja ima seksualnu osnovu. To su regurgitacija, masturbacija, perzistirajuće nošenje, te poteškoće sa rasplodom.

Regurgitacija je čest oblik seksualne abnormalnosti. Odsustvo druge ptice (suprotnog pola) može se odraziti na vlasnika, igračku, ogledalo ili neke druge predmete. Najčešće se javlja kod mužjaka tigrice, ali i kod amazona i ara koje vlasnika poistovećuju sa seksualnim partnerom. Problem se sprečava uklanjanjem predmeta koji pticu uzbuđuje. Ukoliko se regurgitacija nastavi i nakon uklanjanja predmeta ili ako je vlasnik taj koji je podstiče, mogu se primeniti lekovi. 

Perzistirajuća (lažna) nosivost je problem usamljenih ženki koje stalno nose veliki broj jaja. Česta je kod ptica vezanih za vlasnika kao para. Posebno je zapažena kod nimfi i tigrica i može podstaći druge probleme vezane za lučenje kalcijuma iz organizma. Umesto uklanjanja svakog snešenog jajeta, što samo podstiče nošenje, preporučuje se ostaviti jedno kako bi ptica lakše prošla kroz taj rasplodni ciklus.

Ova pojava može se kontrolisati do određenog stepena smanjivanjem energetske vrednosti hrane, izbegavanjem da vlasnik rukuje sa pticom ili upotrebom hormona, kao pri regurgitaciji. Ovarihisterektomija je krajnje sredstvo izbora.

Napuštanje ili jedenje jaja, zanemarivanje ili prekid hranjenja mladunčadi u bilo kom razvojnom stadijumu javlja se najčešće kod neurotičnih ptica.

Dominacija papagaja

Hijerarhija u prostoru gde boravi više ptica je normalno i nužno ponašanje. Kada se jednom korektno uspostavi i ne narušava, dominantna ptica svoju ulogu ne ističe. Problem u ponašanju se javlja kada se nešto promeni u jednoj već uspostavljenoj hijerarhiji.

Razlikujemo:

- Dominacija prema drugim pticama Nekompatibilnost dveju ptica, pa čak i suprotnih polova, može dovesti do dominacije jedne i omalovažavanja druge, podčinjene ptice, što obično dovodi do čupkanja perja sa glave podčinjene ptice. Intenzitet boje pokljunice kod mužjaka tigrica često je osnova za odabir ženke, a ukoliko ona ima već od pre odabranog partnera, postaje agresivna. Agresivnost dovodi i do smrti, a u najboljem slučaju neplodnosti izazvane stresom. Nužno je zato razdvajanje ptica.

Roditeljska dominacija traje kao agresija dok ptica ne opernati. Zato je najbolje odvojiti mlade čim pošnu samostalno jesti. To je učestala pojava kod rozela.

- Dominacija prema Ijudima Hijerarhija se uspostavlja i kada je ptica držana sama, ali između ptice i vlasnika. Kada ptica dominira nad vlasnikom postaje agresivna što se posebno opaža kod mladih amazona. Ptica koja je prenaglašeno privržena i posesivna prema jednoj osobi, može biti agresivna prema drugim Ijudima ili pticama. Takvom su ponašanju sklone are.

Lečenje je teško i temelji se na uključivanju drugih članova porodice u komunikaciju sa pticom, a isključivanjem osobe prema kojoj je posesivna. Plašljiva ptica koja pokušava dominirati nad vlasnikom, gricka vlasnikov prst, odbija da izvodi trikove i teško se drži u ruci. Ako je kavez ili stalak smešten iznad vlasnikovih leđa, ptica često oseti dominaciju, a kad je smeštena stalno niže od vlasnikovog struka postaje panična i neurotična.

Najbolja je visina vlasnikovih grudi. Kada pticu odvikava od ovog oblika ponašanja, vlasnik mora biti zahtevan, ali ne agresivan. Seksualne podsticaje poput maženja, igranja sa omiljenom igračkom ili skrivanja na mračnom mestu, treba izbegavati. Radi smanjivanja dominacije treba prestati sa hranjenjem ad libitum sve dok ptica ne prestane napadati.

Griženje papagaja

Griženje je takođe normalno ponašanje kod papagaja. Problem nastaje kada je ptica veća. Zato je sa treningom potrebno početi kod mladih ptica. Način izbegavanja negativnog ponašanja je i njegovo zapostavljanje. Ptici koja grize ne bi trebalo posvetiti pažnju, maziti je ili držati u rukama (terapija traje 1-2 meseca). Kod ptica koje grizu iz besa valja najpre postići poverenje, a ako je to posledica razmaženosti ili potrebe za dominacijom, potrebno ju je prvo naučiti da poštuje vlasnika i uvažavati njegovo "ne".

Kreštanje papagaja

Kreštanje se uglavnom javlja ujutro (poput petlova) ili naveče. Može biti izraz straha, a kod nekih papagaja, poput amazona i are, česti je izraz dominacije. Posebno je to ozbiljan problem ponašanja kod kakadua.

Preporuka za suzbijanje ovog oblika poremećenog ponašanja je da se ptici pokrije glava ili je unesemo u mračan prostor tokom 1-3, najviše 15 minuta, i to pre nego se kreštanje pojavi. Trener više puta napušta prostoriju za vreme naređenja "stani". Vikanje na pticu ne koristi, jer ubrzo nauči da je kreštanje dobar način privlačenja pažnje.

Ulaženje i izlaženje iz kaveza

Pticu koja odbija napustiti kavez treba hraniti izvan kaveza tokom 15 minuta. Jednom kada ptica počne jesti izvan kaveza, hrana joj se može ponuditi svakog dana iz činije. Prečka se postavi blizu otvorenih vrata, i ptica se dozove da jede nekoliko minuta. Postupak treba ponoviti nekoliko puta dnevno. Za uvežbavanje ulaženja ptice u kavez koriste se iste vežbe, ali se hrana stavlja unutar kaveza.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane