Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Masna jetra - hepatična lipidoza

Šta je hepatična lipidoza?

Hepatična lipidoza je bolest koju prati velika količina masti u jetri. Najčešće se javlja kod tigrica, nimfi, amazonskih papagaja, kvekerskih papagaja, agapornisa (ljubavnih ptica) i kakadua. Ovo je veoma ozbiljno oboljenje, a smrt može nastupiti ukoliko se nije započelo sa tretmanom u ranom stadijumu bolesti.

Šta uzrokuje hepatičnu lipidozu?

Postoji nekoliko mogućih uzročnika hepatične lipidoze kod ptica:

- Visok sadržaj masti u ishrani
- Previše često hranjenje, ili prejedanje pri svakom obroku
- Deficit biotina, metionina i holina u ishrani
- Bolest štitaste žlezde
- Toksini poput olova, arsena, ugljentetrahlorida, hloroforma, fosfora, aflatoksina i etionina.
- Nasledni faktor
- Dijabetes melitus

Koji su simptomi hepatične lipidoze?

Ptice sa hepatičnom lipidozom generalno prati iznenadan pad apetita, letargija i depresija. Mnoge se ugoje i jetra im bude uvećana zbog veće količine masti koju sadrži. Ovo kao rezultat ima otečen stomak i teško disanje. Možda će javiti dijareja i nenormalno pražnjenje (zelene boje). Takođe, perje može biti slabog kvaliteta. Ukoliko je funkcija jetre znatno smanjena, ptice će možda ispoljiti simptome vezane za centralni nervni sistem kao što su napadi, gubitak ravnoteže, i drhtanje u mišićima. Kod tigrica se može javiti prevelik, mekan kljun. Neke ptice sa hepatičnom lipidozom mogu ispoljiti par simptoma neposredno pred smrt.

Kako se dijagnostikuje hepatična lipidoza?

Rezultati testova, uključujući opipavanje uvećane jetre često povećava sumnju da se radi o hepatičnoj lipidozi. Dijagnoza može biti utvrđena pomoću testiranja jetre, radiografije, i potvrđena biopsijom jetre.

Kakav je tretman kod hepatične lipidoze?

Ptice sa hepatičnom lipidozom moraju biti prebačene na nemasnu ishranu koja uključuje visoko kvalitetnu hranu (zrnevlje), kao i sveže voće i povrće. Ponekad ih je teško naterati da jedu, pa će možda biti neophodna cev za hranjenje na početku tretmana. Obično im je potrebna dodatna nega poput grejanja i tečnosti. Dodatni lekovi, kao što je laktuloza, mogu se dati za tretiranje ili prevenciju ispoljavanja simptoma vezanih za centralni nervni sistem.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane