Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Giht kod ptica

Giht je česta bolest kod ljudi, reptila i ptica. Najčešće se javlja kod tigrica, pataka, plovaka i živine.

Šta uzrokuje giht?

Mokraćna kiselina vrlo razorno utiče na proteine u ishani kod ptica i drugih životinja. Ova kiselina se eliminiše iz krvi pomoću bubrega i izbacuje putem mokraće. Giht može da se pojavi ukoliko je nivo mokraćne kiseline u krvi toliki da bubrezi ne mogu da je odstrane.

Kada je u pitanju giht vezan za zglobove i sinovijalan giht, mokraćna kisalina se kristalizuje u zglobovima, ligamentima i tetivama. Kada je u pitanju visceralni giht, mokraćna kiselina se može naći u jetri, slezini, perikardijalnoj kesi (koja pokriva srce), bubrezima, i vazdušnim kesama. Kada se mokraćna kiselina kristalizuje u tkivima formira sitne, bele nodule zvane „tofi“.

Postoji dva tipa gihta. Kada je u pitanju primarni, visok nivo mokraćne kiseline uzrokuje nenormalan pad proteina. Smatra se da se primarni giht kod ljudi nasleđuje. Kod sekundarnog gihta do visokog nivoa mokraćne kiseline dolazi zbog nemogućnosti bubrega da adekvatno eliminišu mokraćnu kisalinu.

To može biti posledica korišćenja lekova, hroničnih bolesti, bolesti bubrega, prejedanje, nepravilna ishrana (visok nivo proteina, i moguće visok nivo vitamina D i nizak nivo vitamina A), loša cirkulacija krvi, neaktivnost, smanjen unos vode ili hronična dehidracija, neke infekcije, i drugi spoljašnji faktori koji utiču na sposobnost bubrega da eliminišu mokraćnu kiselinu.

Koji su simptomi gihta i kako se dijagnostikuje?

Zglobovi mogu biti uvećani, kruti i bolni, i ptica će možda neprestano pomerati težinu s jedne noge na grugu i imati nestabilan hod. Ptice će možda biti u nemogućnosti da se popnu na grančice, pa će češće boraviti na dnu kaveza. Takođe, ukoliko su i krila zahvaćena, moguće je da ptice neće moći da lete. Ukoliko su i drugi unutrašnji organi zahvaćeni, moguće je da će doći do gubitka apetita, letargije, gubitka težine, i nenormalnog pražnjenja. Može doći do menjanja temperamenta, ili iznenadne smrti.

Nakon pregleda ptice, upoznavanja sa istorijom ishrane, spoljašnjim faktorima, dostupnosti vode, i prethodnih zdravstvenih problema i tretmana, veterinar će posumnjati na giht. Radiograf i test krvi na mokraćnu kiselinu će pomoći u dijagnozi; kao i identifikacija kristala mokraćne kiseline u zglobovia, biopsija, ili će postojaći tofi potvrditi dijagnozu.

Kako se giht leči?

Neodgovarajuća ishrana ili okruženje se moraju promeniti. Ptice sa gihtom će biti prebačene na niskoproteinski režim ishrane. Možda će se davati vitamin A pticama koje su imale neodgovarajuću dijetu. Biće potrebna određena hidratacija, i kontrolisanje fluida. Lekovi poput alopurinola, probenecida, ili kolkicina se mogu koristiti, ali tačno doziranje i primena ovih lekova na pticama nije baš utvrđena.

Kod mnogih ptica će se koristiti doživotno lečenje, u suprotnom će se bolest opet pojaviti ukoliko je terapija prekinuta. Ako je artritis ozbiljan, možda će se hirurški odstraniti kristali mokraćne kiseline iz zglobova. Prelom zglobova je često nepovratnan.

Lekovi za bolove poput aspirina se mogu davati. Promene u kavezu tipa pomeranja posuda za hranu i vodu na dostupnije mesto i podešavanje grančica može biti od pomoći.

Prognoze za izlečenje ptica sa gihtom su generalno slabe.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane