Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Njukastl bolest

Šta je uzrok njukastl bolesti?

Njukastl bolest je uzrokovana virusom (paramiksovirus, grupe I serotipa). Posebno agresivna, prva epidemija njukastl bolesti se pojavila u Sjedinjenim Državana u južnoj Kaliforniiji. Godine 1972. inficirane ptice u egzotičnim velikim kavezima za ptice raširile su infekciju među kokoškama na susednim farmama. Pre nego što se završilo, milioni kokošaka su uginule ili su vlasnici primenili eutanaziju da bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

Kako se njukastl bolest prenosi?

Virus ima sklonost da se širi po celom telu, ali najviše uništava crvena krvna zrnca. Ovaj virus je jako zarazan i širi se putem izmeta i sekrecije iz nosa direktnim kontaktom, putem vazduha, ili korišćenjem kontaminiratih predmeta poput đonova cipela, hrane ili inficiranih posuda i kaveza. Virus može da prodre i u jajašca kad dođe u kontakt sa inficiranim tkivom ili hranom, i na taj način inficira embrion. Može da preživi unutar domaćina i do nekoliko nedelja na toplom i vlažnom mestu i na neodređeno vreme na zamrznutim materijalima.

Koji su simptomi njukastl bolesti?

Period inkubacije (vreme od zaraze do razvijenih simptoma bolesti) traje od četiri do sedam dana. Obično simptomi podrazumevaju sekreciju iz očiju i/ili nosa, dispneju i krvavu dijareju. Takođe se mogu javiti simptomi vezani za centralni nervni sistem, uključujući depresiju ili nasuprot – hiperaktivnost; vestiularne probleme ili probleme sa ravnotežom; drhtanje, posebno glave i vrata; malaksalost; i parcijalna ili totalna paraliza. Početak ovih simptoma mogu biti od blago akutnih do brze smrti. Simptomi variraju zavisno od jačine virusa i vrste ptica.

Kako se njukastl bolest dijagnostikuje?

Dijagnoza se uspostavlja izolovanjem forme virusa bilo iz izmeta žive životinje ili iz organa inficirane životinje spremne za autopsiju. Kada se infekcija potvrdi, biće predložena eutanazija inficiranih ptica.

Kakvo se lečenje predlaže kod njukastl bolesti?

Ne postoji tretman lečenja ili vakcina; međutim, koriste se injekcije hiperimunog seruma koje štite od zaraze pre nego što ptice postanu simptomatične. Kada ptice počnu da ispoljavaju simptome, ovo nema efekta. Nažalost, prognoze za ovu bolest su slabe, sa stopom smrtnosti od gotovo 100 posto, kada se jednom inficiraju.

Kako se može preventivno delovati na ovu bolest?

S obzirom da su potrebe za karantinima uvedene 1974. godine, širenje njukastl bolesti je u velikoj meri bilo smanjeno, ali nije potpuno iskorenjeno širom sveta. Iako je reč o jakom virusu koji je sposoban da preživi u različitim okruženjima, virus se lako može uništiti dehidracijom i prisustvom ultraljubičstih zraka (sunčeve svetlosti).

Ukoliko primetite bilo kakve simptome bolesti, kontaktirajte veterinara bez odlaganja.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane