Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Pačekova bolest

Takođe poznata i kao herpesvirusna bolest papagaja, pačekova bolest uzrokuje akutan viralni hepatitis. Prvi put je posmatrana tridesetih godina prošlog veka, i smatralo se da napada jedino papagaje, postoji jedan dokumentovan slučaj tukana koji je oboleo od ove bolesti. Izgleda da su papagaji iz Amerike podložniji pačekovoj bolesti od papagaja iz Australije, Azije i Afrike.

Šta uzrokuje pačekovu bolest?

Pačekova bolest je posledica virusa herpesa. Često se nalazi u pošiljkama sa uvezenim pticama, izgleda da stres aktivira reakciju kod prethodno asimptomatičnog nosioca ili povećava mogućnost inficiranja. Zatvoren prostor i stresna priroda trasporta izgleda da utiče na razvoj virusa.

Kako se prenosi pačekova bolest?

Obično se ova bolest prenosi putem kontaminirane hrane, vode ili izmeta. Manje često dolazi do prenosa putem vazduha. Virus može biti dobijen od očigledno bolesne ptice kao i od nosilaca koji izgledaju asimptomatično, ali nose virus u fekalijama kao i u očnim i respiratornim sekrecijama.

Primerci vrsta koje se najčešće mogu videti su nosioci i izgleda da su rezistentni na virus uključujući vrste Aratinga mitrata, Nandayus nenday, Cyanoliseus patagonus; međutim svaka ptica koja se oporavlja od pačekove bolesti može postati nosilac. U rizičnu populaciju spadaju uvezene ptice, one koje se čuvaju u velikim kavezima i pet šopovima u većem broju, kao i one u karantinu.

Koji su simptomi pačekove bolesti i kako se ova bolest dijagnostikuje?

Period inkubacije kod pačekove bolesti traje 3-14 dana. Nažalost, najčešći simptom je iznenadna smrt, a dijagnoza se potvrđuje autopsijom. Što se drugih simptoma tiče, može doći do progresivne dijareje koja dovodi do smrti u roku od 48 sati. Kod nekih ptica se može videti regrugacija, žuto-zelena mokraća i simptomi centralnog nervnog sistema kao što je drhtavica, gubitak ravnoteže ili iznenadni napad.

Autopsija često otkriva uvečane bubrege, jetru, slezinu, određene umrtvljene delove jetre i krvarenje. Koža, slezina, utroba, pankreas takođe mogu dati znakove krvarenja. Dijagnoza je bazirana na istoriji (kao što je skoro uvezena životinja), kliničkim simptomima, i izolovanjem virusa iz inficiranih tkiva.

Koje se lečenje primenjuje kod ove bolesti?

Pačekova bolest je obično smatra neizlečivom s obzirom da se brzo razvija nakon čega vrlo brzo nastupa smrt. Bilo je određenih uspeha sa antiviralnim lekom aciklovirom koji se koristi u kombinaciji sa dodatnim lečenjem uključujući praćenje tečnosti, izolaciju, i hranjenje pipetom.

Postoji i dostupna vakcina; međutim, njeno korišćenje se preporučuje samo kod ptica sa najvišim rizikom s obzirom da ima dosta zabeleženih neželjnih efekata. Zabeležena je pojava granuloma i parlize. U posebno odetljive vrste kada je vakcina u pitanju spadaju kakadui, plave i zlatne are, afrički sivi papagaji. Najbolje lečenje pačekove bolesti je prevencija.

Kako se može preventivno uticati na pačekovu bolest?

Striktno poštovanje higijenskih uslova, vakcinacija i brza izolacija sumnjivih slučajeva je najbolja preventiva koju možete da pružite. U slučajevima kada se sumnja da je neka ptica nosilac virusa, neko preporučuje serološke testove na virus. Međutim, s obzirom da je bilo slučajeva lažno negativnih rezultata, kao i činjenica da nisu sve pozitivne ptice prenosioci virusa, mnogi ne znaju šta je pravo dijagnostičko sredstvo.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane