Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Poksvirus

Poksvirus je česta infekcija kod kanarinaca koje se čuvaju napolju, zatim kod mladih papagaja, i kod skoro ulovljenih ptica iz divljine. Ima mnogo različitih tipova poksovirusa; neki pogađaju samo određenu vrstu ptica, a drugi su karakteristični za nekoliko vrsta. Na primer, kanarinski poksvirus pogađa samo kanarince i ptice koje su se razmnožavale sa kanarincima.

Kako se prenosi poksvirus?

Poksvirus se prenosi tako što se unese prilikom jela, ili se udahne. Komarci prenose virus, i mnogo češće napada ptice koje se čuvaju napolju. Takođe se može preneti putem rana. Isto tako, instrumenti i pribor koji se koristi za hranjenje beba ptica može preneti virus. Period inkubacije je od pet do deset dana.

Koji su simptomi infekcije poksvirusom?

Klinički simptomi mogu da variraju, ali postoji tri forme ove bolesti. Na početku se može zapaziti više od jedne forme bolesti.

Forma bolesti – kožna (suve boginje)
Najugroženije ptice – grabljivice, papagaji
Simptomi – Nodule se razvijaju na mestima bez perja uključujući noge, stopala, nozdrve, kljun, i u predelu oko očiju. Ove nodule se razvijaju unutar pustula koje su povređene ili iz krasta, i mogu postati sekundarno inficirane bakterijama ili gljivicama. Ukoliko su i oči uključene, crveni kapci, suzne oči, upala rožnjače, katarakta i simptom smežuranih očiju se može pojaviti. Neke lezije mogu biti veoma velike, i mogu se zadržati i 6 nedelja, pa i duže.

Forma bolesti – difteroidni (vlažne bogije)
Najugroženije vrste ptica – vrapci, plavočeli amazonci, poinus papagaji.
Simptomi – Konjuktivitis je često prvi znak bolesti. Zatim se razvijaju sive do smeđe lezije u unutrašnjosti usana, na jeziku, i mogu se proširiti do jednjaka. Ptica će možda imati problema sa konzumiranjem hrane i vode. Lezije se mogu formirati i oko očiju, ponekad uzrokujući ozbiljne čireve na rožnjači i trajno oštećenje oka.

Forma bolesti – krvna
Najugroženije vrste ptica – kanarinci, zebe

Simptomi – simptomi se obično pojavljuju brzo i mnogi organi mogu biti uključeni. Ptica može pokazati razne znakove bolesti uključujući opadanje perja, gubitak apetita, i letargiju. Može se razviti pneumonija, sa cijanozom; mnoge ptice će uginuti nakon 2-3 dana.

Kako se dijagnostikuje infekcija poksovirusom?

Dijagnostika podrazumeva mikroskopski pregled ćelija koje su uništene lezijama, postavljajući materijal na slajd i staklo. Mikroskopski pregled biopsijom izolovanog tkiva, kao i izolacijom virusa iz napadnutih tkiva takođe može da doprinese dijagnostici.

Kako se poksvirus leči?

Ne postoji lek koji će uništiti virus, pa lečenje uključuje dodatnu negu koja će pomoći ptici da preleži bolest. Vitamin A se može davati papagajima da poboljša zdravlje kože i sluzokože usta i jednjaka. Antibiotici i antigljivični lekovi se mogu koristili da bi preventivno delovali na sekundarne infekcije. Hranjenje pomoću pipete će možda biti neophodno za neke ptice koje će odbijati hranu. Kraste oko očiju mogu biti omekšane sa oblogama natopljenim šamponom za bebe. Ne pokušavajte da otklonite kraste. Možete upotrebiti mast za oči ukoliko su i oči zaražene.

Kako se može sprečiti infekcija poksvirusom?

Da kontrolišete epidemiju infekcijom poksvirusa:

Izbegavajte da ptice dođu u kontakt sa komarcima korišćenjem mreže.
Koristite vakcine za poksivirus koje su dostupne za specifične vrste, npr. za golubove, kanarince ili papagaje, da vakcinišete zdrave ptice.
Izolujte zaražene ptice od ostalih.
Uvek prvo nosite i hranite zdrave ptice pre nego što uzmete bolesne. Operite ruke detaljno nakon nošenja bolesne ptice.
Koristite poseban pribor za hranjenje svake ptice. Operite i dezinfikujte posude za hranu i vodu, i sve instrumente koje koristite za hranjenje, ili bilo koj predmet koji dođe u kontakt sa oralnim sekrecijama ptica. Odgovarajući dezinfikator sadrži 1% potasum hlorida (KOH), 2% sodijum hlorida (NaOH) i 5% fenola.
Zaštitite rane Vaših ptica, s obzirom da poksvirus može da dopre do tela putem rana na koži.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane