Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Proventrikularni dilatacioni sindrom kod papagaja - PPDS

Proventrikularni dilatacioni sindrom kod papagaja (PPDS) ima nekoliko sinonimnih naziva, bolest makao papagaja i neuropatska gastrična dilatacija. Smatra se da je poreklo ove bolesti viralno, vrlo je zarazna i često fatalna, sa smrtnošću od skoro 100 %.

Šta je PPDS?

PPDS je bolest digestivnog trakta ptica. Da biste razumeli ovu bolest, morate znati više o digestivnom sistemu ptica. Proventrikula je žlezdani deo želuca, direktno povezan sa esofagusom i mestom gde se luče želudačni sokovi. Odatle hrana prolazi do ventrikule, što je mišićni deo želuca.

Kod ove bolesti, nervi koji podržavaju mišiće proventrikule, ventrikule, i drugih delova digestivnog sistema su zahvaćeni. Kao rezultat, hrana ne prolazi kroz organe kako bi trebalo. Ptice sa PPDS nisu u stanju da apsorbuju hranljive sastojke zbog propadanja gastrične pokretljivosti i sekundarnog nepravilnog varenja.

Koje su ptice osetljive na PPDS?

Mlade ili stare, uvezene ili domaće, mužjaci ili ženke su podjednako podložni da dobiju ovu bolest. Iz nepoznatih razloga, učestalija je kod afričkih sivih papagaja i plavih i zlatnih makaa, iako su generalno svi papagaji podložni ovoj bolesti. Kod nekih drugih ptica, poput tukana, kanarinaca, i zebe je takođe bilo sumnje da imaju ovu bolest.

Koji su simptomi PPDS-a?

Ptica koja ima PPDS će ispoljiti simptome poput depresije, regrugacije, simptome vezane za centralni nervi sistem, nesvarena cela zrana u izmetu. Što se tiče neuroloških simptoma, zabeležena je ataxia, nesposobnost za penjanje na grane, drhtanje glave i paraliza. Napadi mogu biti prvi simptom pre drugih signala gastrične prirode. Eventualno, zbog nedostatka hranljivih sastojaka zbog nesposobnosti tela da ih efektno svari i asimiluje, zaražene ptice gube masu grudnog mišića i kosti postaju vrlo vidljive, otuda termin „trošenje“. PPDS takođe može da zamaskira trovanje olovom ili cinkom, progutano strano telo, i sl., pa je neophodna tačna dijagnoza.

Kako se PPDS dijagnostikuje?

Dijagnoza je generalno zasnovana na istoriji bolesti, simptomima, i dokazu o neuobičajenom izgledu proventrikule. Kontrasna radiografija uz korišćenje barijuma će često pokazati znatno uvećanu proventrikulu, i često, prilično normalan izgled ventrikule. Biopsija (uzimanje uzorka tkiva) je neophodna da bi se dijagnostika potvrdila.

Kakvo je lečenje i kakve su prognoze?

Prognoza nije obećavajuća. Iako je korišćenje steroida u lečenju kontraverzno, ponekad se koristi. PPDS obično ne reaguje na terapiju. Kada simptomi nisu ozbiljni, blaga, jednostavno svarljiva hrana, poput povrća na pari, sočnog voća, i komercijalno pripremljene ekstrudirane (kuvane) hrane će nekada biti od pomoći pri varenju.

Ptica bi trebalo da bude čuvana u okruženju koje nije stresno, i možda će biti neophodno lečenje antibioticima da bi se sprečila sekundarna bakterijska i infekcija. Ptice sa PPDS bi trebalo potpuno izolovati, bez direktnog ili indirektnog kontakta sa drugim pticama. Često, ptice ne pokazuju ni jedan od znakova bolesti dok nisu vrlo bolesne. Kod ptica parola „čekaj i videćeš“ ne funkcioniše, zato što vrlo često brzo krene po zlu. Kad god sumnjate na postojanje bolesti kod ptice, konsultujte se sa veterinarom.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane