Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Psitakoza - papagajska groznica

Psitakoza je takođe poznata kao „papagajska groznica“, ornitoza ili hlamidioza. Ovo je vrlo raširena bolest koju izaziva organizam Chlamydia psittaci. Psitakoza može da napadne nekoliko vrsta uključujući ljude, ptice, krave, mačke, koze, ovce i svinje. Među vrstama ptica, može napasti bilo šta što ima perje uključujući papagaje, golubove, živinu, guske i druge migratorne ptice.

Prenos sa ptice na pticu je pre svega moguć udisanjem inficiranog praha iz izmeta ili perja. Često je prisutan kod ptica kojesu bile u skučenim prostorima, kao što su karantini, pet šopovi, ili granični kavezi. Ptice imaju tendenciju da mitare ukoliko se uplaše, ali možda neće pokazati nijedan simptom bolesti.

Simptomi

Nema specifičnih simptoma psitakoze. Ptice mogu pokazati neke od navedenih simptoma: nedostatak apetita, gubitak težine, depresija, zelenkast vodnjikav izmet, sekrecija iz očiju ili nosa, iznenadna smrt. Ptice koje su nosioci bolesti i koje se koriste za parenje mogu preneti na svoje mladunce koji će možda umreti u gnezdu ili će zadržati virus i postati i sami nosioci.

Dijagnoza

Psitakozu je teško dijagnostikovati. Postoje neki dostupni testovi u laboratorijama, a otkrivaju se i novi koji će brže i lakše otkrivati ovu bolest. Pretpostavljena dijagnoza psitokoze se daje na osnovu istorije, kliničkih simptoma, x-zraka i krvne slike. Ukoliko se sumnja da neki papagaj ima ovu bolest, s lečenjem bi trebalo početi odmah.

Lečenje

Specifičan tretman treba ostaviti veterinaru. Sve ptice koje su bile izložene bi trebalo tretirati ili ih sve treba testirati i lečiti samo pticu čiji test bude bio pozitivan. Važno je da ptica bude izolovana od ostalih. Ne može se steći imunitet na ovu bolest: infekcija nakon lečenja i kompletnog ozdravljenja je uvek moguća.

Prevencija

Pre nego što dovedete novu pticu u već postojaću kolekciju, trebalo bi da obavite veterinarski pregled na hlamidizu (psitakozu), i trebalo bi je izolovati najmanje šest nedelja. Sve ptice bi trebalo kupovati od proverenog dobavljača koji je uradio testove na hlamidiju. Ovi koraci će pomoći da se smanji rizik od prenošenja virusa na Vaše druge ptice.

Prenos na čoveka

Moguće je da se hlamidija prenese sa ptice na čoveka. To je potencijalno opasno za osobu koja je bolesna, stara, sa vrlo oslabljenim imunim sistemom (npr. pacijenti sa kancerom ili HIV-om). S obzirom da kod ljudi može pogrešno da se dijagnostikuje, svako ko je izložen pticama i ko ima prolongirane simptome gripa bi trebalo da se posavetuje sa lekarom.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane