Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Bostonski terijer (Boston terrier)

Nastao oko 1870. godine ukrštanjem između buldoga i bulterijera, bostonski terijer je najpre dobio ime Bostonski bulterijer.

Ovaj pas okrugle glave, veoma u modi 1920. bio je prvobitno namenjen borbama pasa, koje su se tradicionalno održavale u nekim američkim gradovima. Bez obzira na poreklo, bostonski terijer je veoma živahan, inteligentan i miroljubiv i postao je prijatan pas za društvo.

Uravnotežen karakter i umiljatost koje su doprinele njegovom uspehu u Sjedinjenim Državama, očigledno su posledica ukrštanja sa francuskim buldogom, na koga veoma liči. Bostonski terijer je veoma vezan za gospodara, strpljiv i nežan prema deci. 

Telo bostonskog terijera je proporcijalno i odaje utisak mirne snage i gracioznosti. Kreće se ritmičnim korakom, a sve četiri noge se ujednačeno kreću. Lobanja mu je četvrtasta, bez nabora, pljosnata u donjem delu. 

Čelo je pravo, a stop veoma izražen. Njuška je kratka, široka i usklađena sa lobanjom. Usne dobro prekrivaju pravilne zube. Blagi donji prognatizam daje njušci četvrtast izgled. Okrugle tamne oči su široke i razdvojene. 

Uši koje podsećaju na uši slepog miša su prirodno uspravne, ili stanjene sečenjem. Vrat je blago savijen. Bostonski terijer je čvrst pas, sa širokom grudnim košem, kratkim leđima, blago zaobljenim sapima i mišićavim slabinama. Prednje noge su prave i čvrste.  Rep je nisko postavljen, kratak, prav ili uvijen i stoji horizontalno. Ima kratku, tanku i sjajnu dlaku koja ne opada. Veoma je tražena crvenkasto-smeđa tigrasta dlaka sa belim oznakama, iako je crna sa belim oznakama takođe dozvoljena. 

Beline moraju biti pravilno raspoređene po njušci, u vidu široke lise na čelu i lobanji, oko vrata, na grudnom košu i prednjim nogama kao i na donjem delu zadnjih nogu.

• Porodica: Psi za pratnju i razonodu, Jazivičari i Terijeri
• Zemlja porekla: SAD
• Godina porekla: 1800
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 38-43 cm Težina: 4.5-11.3 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: Nešto manja od mužjaka Težina: 4.5-11.3 kg
• Drugi naziv: Američki džentlmen
• Životni vek: 10 – 14 godina

Bostonski terijeri su  živahani psi zahtevaju svakodnevnu fizičku aktivnost i interakciju sa svojim vlasnicima. Vole igru, i veći deo njihovih potreba za fizičkom aktivnošću se može zadovoljiti skakanjem po dvorištu ili kraćom šetnjom na povocu. Bostonski terijeri ne mogu živeti napolju. Neki bostonski terijeri hrču, a mnogi ne podnose najbolje toplotu. Nega oko dlake je minimalna i podrazumeva povremeno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka.

Češći zdravstveni problemi: nijedan
Ređi zdravstveni problemi: katarakta, patent ductus arteriosus, iščašenje kolena, spojene nozdrve
• Povremeno primećeno: gluvoća, hidrocefalus, ahalazija jednjaka, distihijaza, perzistentni desni aortni luk
Predloženi testovi: nijedan
Životni vek: 10 – 14 godina
Napomena: Bostonski terijer je rasa koja nije tolerantna na toplotu i osetljiva je na anesteziju. Podložna je abraziji rožnjače. Pri rođenju ovih pasa je obično neophodan carski rez.

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću
 • Tolerancija na toplotu

 • Za razliku od mnogih drugih rasa, poreklo bostonskog terijera je jasno dokumentovano. Oko 1865. godine, kočijaši zaposleni kod imućnih bostonskih porodica su počeli da ukrštaju neke od finih pasa svojih poslodavaca.

  Jedno od ovih ukrštanja, između engleskog terijera i buldoga, je kao rezultat imalo psa po imenu Huperov Džadž. Iako je Džadž bio teži od 13 kg, uparen je sa manjom ženkom, a zatim je njihov sin uparen sa još manjom ženkom.


  Njihovi potomci, najverovatnije ukršteni sa jednim ili više francuskih buldoga, zaslužni su za nastanak rase bostonski terijer. Do 1889. godine, rasa je stekla popularnost u Bostonu gde su odgajivači osnovali Američki bul terijer klub, ali predloženo ime rase nije dobro prihvaćeno u krugu bul terijer odgajivača.

  Nadimak rase, „roundheads“ (oblih glava), je takođe bio neodgovarajuć. Ubrzo nakon toga, rasa je nazvana bostonski terijer, po mestu svog rođenja. Razvoj rase od nepostojeće do AKC priznate je bilo meteorski po modernim standardima, budući da je AKC registrovao rasu 1893. godine što je manje od 20 godina od nastanka rase.


  Odgajivači su nastavili da traže veću konzistenciju rase. U početku, boja i šare nisu bile naročito važne, ali u ranom 20. veku, karakteristična obeležja rase postaju esencijalna za prepoznatljive odlike rase.

  Atraktivan mali bostonski terijer je ubrzo stekao slavu u Americi, gde ima status jedne od najpopularnijih rasa od početka do sredine 20. veka, a zadržao je veliku popularnost i danas.

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane