Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Slovački gonič (Slovensky kopov)

Ovaj slovački gonič je po prirodi veoma nezavisan i koristi se za lov na divljeg vepra; ima veoma razvijen njuh i može satima da prati trag ranjene životinje.

Slovački gonič ima izduženo telo, a konstitucija prilično lagana. Lobanja je blago zaobljena, njuška šiljata, pečurka crna, a vrat mišićav, bez podgušnjaka.

Tamne bademaste oči su uvučene i imaju živahan izraz. Zaobljene uši srednje dužine, vise i dobro prijanjaju uz obraze. Udovi su mišićavi, grudni koš širok, leđa prava, a slabine prilično kratke.  Slovački gonič ima grubu, prilično dugačku, crnu dlaka, sa oznakama paleža na glavi, na grudima i u donjem delu udova.

• Porodica: Goniči
• Zemlja porekla: Slovačka
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 45-50 cm
Težina: 15-20 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 40-45 cm
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Crni šumski lovački pas, Slovenski Kopov,
• Životni vek: 10 - 12 godina

Slovački gonič je lovac, čuvar ali u isto vreme i lojalan i nežan kućni ljubimac. On je prilično nezavistan pas koji lovi sam ali sa druge strane naklonjen porodici, naročito najmlađim članovima. Naravno sve to se podrazumeva uz ranu i pravilnu socijaliziciju.
Slovački gonič je vrlo prilagodljiv pas i može živeti u različitim uslovima. Što se tiče prostora i kretanja spada u pse sa viškom energije, ali ako se ta energija na pravilan način kanališe, svakodnevnom šetnjom i trčanjem na otvorenom, može živeti u stanu. Ipak, kao i za večinu lovačkih pasa, najbolje bi bilo da ima pritup otvorenom prostoru.
Slovački gonič je pas koji zateva vrlo malo pažnje oko održavanja. Krzno je potrebno povremeno isčetkati jačom četkom uz obavezno skidanje mrtve dlake i na taj način održati sjaj i kvalitet. Posebnu pažnju treba posvetiti nakon lova i kao i kod većine lovačkih pasa, pažljivo proveriti i očistiti uši, zbog sklonosti ka infekciji.

• Češći zdravstveni problemi: displazija kuka ,
• Ređi zdravstveni problemi: displazija kolena,
• Povremeno primećeno: problemi sa očima,
• Preporučeni testovi: kukovi, oči,
• Životni vek: 10 - 12 godina


Slovački gonič
je stara rasa lovačkih pasa, jedina vrsta goniča koja vodi poreklo iz Slovačke.

Poznat je i pod nazivom Slovenski Kopov ili crni šumski gonič. Predpostavlja se da je rasa postojala još u srednjem veku.

Naziv Kopov u originalnom imenu rase je preuzet iz mađarskog jezika od reči kopou iako izbor nije bio etimološki jasan.

Pored toga nije baš sasvim jasno ni kako je ova rasa došla u Slovačku. Pretpostavlja se da su se ovi psi razvili od drevnih goniča koji su naseljavali istočnu Evropu.

Poznato je međutim da je još 1770. godine ukrštanje ovih pasa sa drugim autohtonim rasama ili sa rasama iz drugih zemalja bilo zabranjeno sa ciljem da se održi čistoća rase. Ovo ograničenje uzgoja nastavljeno je i nakon Drugog svetskog rata.

Koloman Slimak, čuveni i legendarni slovački kinolog smatra se ocem rase Slovački gonič.

Pod njegovim nadzorom, rađeno je istraživanje i potraga za psima koji su bili pogodni za uzgoj i stvaranje rase. Istraživanje je sprovdeno u Bistrici od 1936. godine.

Deset godina kasnije, još jedna anketa je napravljena da se utvrde rezultati programa oplemenjivanja.

Kako je rezultat istraživanja bio pozitivan, stvorena je rasa Slovački gonič i nakon toga osnovan klub goniča Slovačke sa ciljem što bolje popularizacije rase.

Godine 1963., Slovački gonič je zvanično priznata rasa od strane FCI a nekoliko godina kasnije osnovan je poseban klub za odgajivača ove rase u Slovačkoj.

Rasa se danas u sve većem broju izlaže na izložbama pasa, ali se nažalost retko sreće izvan Slovačke i Češke.

Slovački gonič je specijalizovan za lov na divlje svinje, a rasprostranjen je u planinskim krajevima Slovačke. Zbog čvrste naravi koristi se i kao pas čuvar.

Ovu rasu odlikuje izdržljivost pri dugotrajnom glasnom praćenju traga ili mirisa. Isto tako je poznat po oštrini, pa se upotrebljava u svojoj matičnoj zemlji za lov na vepra i grabljivice.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane