Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Porculanski gonič (Porcelaine)

Porcelanski gonič - Čini se da je porselen jedna od najstarijih rasa francuskih lovačkih pasa, čak iako je u 19. veku primila krv drugih rasa radi regeneracije.

Ovaj pas je dobio ime po beloj dlaci sa sjajnim nijansiranim odsjajima, koji podsećaju na porcelan. Porcelanski gonič je energičan, plahovit, živahan i veseo. To je pas vatrenog temperamenta, obdaren istančanim njuhom. 

Pokreti su mu gipki, a galop brz i istrajan. Pokazuje izrazitu sklonost ka traganju za zecom i srndaćem. Porcelanski gonič je blag, miroljubiv i spreman na igru, on je veoma prijatan kućni ljubimac.

Kod ovog lovca na sitnu divljač retke otmenosti, pravog "Francuza", svi detalji strukture ukazuju na plemenitu rasu. 

Glava, suva, prilično duguljasta, ima široku lobanju zaobljenog potiljka, ravno čelo, lagani stop i prednji deo glave pomalo isturen na vrhu. Uši, dugačke i talasaste, postavljene su ispod linije oka. Dlaka je tanka, zbijena i sjajna, blještavo bele boje sa nekoliko okruglastih mrlja narandžasto-fauve, koje se nikada ne proširuju u plašt. Na ušima ima karakteristične narandžaste pege.

• Porodica: Goniči
• Zemlja porekla: Francuska
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 56-58.5 cm
Težina: 25-28 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 53.5-56 cm
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Lunevil
• Životni vek: 10 - 12 godina

Porcelanski gonič je snažan, jak i energičan lovac. U krugu svoje ljudske porodice je vrlo nežan. Jako je privržen porodici i veoma je društven, u stanju je da sate provodi u društvu porodice. Ukoliko duže vreme provede sam Porcelanski gonič može biti depresivan i čak destrutivan. S obzirom da lovi u čoporu dobro se slaže sa drugim životinjama ali je rezervisam prema manjim kućnim ljubimcima.
Potrebno mu je mnogo kretanja. Svakodnevna šetnja, trčanje na otvorenom i igranje, su stvari koje se podrazumevaju kada je ova rasa u pitanju. Porcelanski gonič nije pas koji može živeti u stanu. Potrebno mu je dosta kretanja a samim tim dosta prostora i stalan pristup dvorištu.
Krzno ovog goniča ne predstalja neki veći problem za održavanje. Pored standardnog četkanja i skidanja mrtve dlake, krzno ponekad treba oprati sunđerom, na primer, pre izložbe. Viseće uši pogodne su za razvoj bakterija pa ih treba često temeljno čisiti kako bi se sprečila infekcija.

• Češći zdravstveni problemi: displazija kukova,
• Ređi zdravstveni problemi: iščašenje kolena, hronična infekcija uha,
• Povremeno primećeno: osetljivosti na anesteziju, nadimanje
• Preporučeni testovi: kolena, kukovi, uši,
• Životni vek: 10 - 12 godina


Porculanski gonič
smatra se jednom od najstarijih rasa sa područja Francuske. Ovaj gonič je poznat i pod imenom chien de Franche-Comce po regiji koja je nekada bila na granici sa Švajcarskom.

O poreklu rase i o tome ko su zapravo potomci ovog plemetnitog psa, spekulisalo se decenijama. Neki su smatrali da je direktan potomak Montaimboeuf rase pasa koja je sad vac izmrla ili potomak engleskog zečara i starih francuskih goniča.

Drugi su pak smatrali da je Porculanski gonič nastao ukrštanjem engleskih i švarcarskih goniča a postojala je i teorija da je pas potomak pasa Sv. huberta, zbog boje krzna.

Dugi niz godina, porculanske goniče vodili su monasi u manastirima u Lukeuil regionu u Francuskoj. Psi su bili tada imali grublju dlaku. Današnji porculanski gonič je manji od porculanskog goniča iz 18. veka.

Francuska revolucija je u velikoj meri uticala na rasu. Pošto ove pse uglavnom držali pripadnici više klase, revolucija je skoro desetkovla rasu. Svega nekoliko primeraka preživelo je revoluciju.

Završetkom Francuske revolucije, primerci porcelanskog goniča su pronađeni na francuko-švajcarskoj granici i tako je došlo do prepirke kojoj zemlji pas pripada. Ipak, vrsta je poznata kao francuska.

U Francuskoj ova vrsta postoji od 1845. godine, a u Švajcarskoj od 1880. godine, kada se počelo sa organizovanjem lova sa većim grupama lovačkih pasa.

Odgojen je za lov na zečeve i srne ili jelene, Porculanski gonič ima sjajnu, belu dlaku koja podseća na vrlo fini porculan.

Poznat je kao jedan od najlepših i najpopularnijih goniča i izgleda zaista plemenito. Ima tamne oči, rep srednje dužine i tanke "nabrane” uši.

1971. godine formiran je prvi klub Porculanskih goniča koji je u znatnoj meri pomogao na polurizaciji ove rase.

Iako se sada ovaj prelepi pas može videti u drugim zemljama njegova popularnost, nažalost ostala je u okviru granica Francuske.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane