Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Koton iz Tuleara (Coton de Tulear)

Koton iz Tuleara je ljupki pratilac privržen gospodarima; dovoljno je miran i uravnotežen da bi živeo u kući, ali napolju iskazuje svu svoju snagu, jer tokom šetnji se nikada neće umoriti pre svog gospodara. 

Koton iz Tuleara tek odnedavno je poznat široj javnosti u Evropi i počinje da biva cenjen zbog svih pomenutih vrlina i zbog estetike svoga krzna neuporedive dlake.Koton iz Tuleara najpopularniji je u Francuskoj. 

Glava sa ispupčenom lobanjom i naglašenim stopom se završava njuškom koja je duža nego šira, sa malom tamnom pečurkom slabo otvorenih nozdrva. Živahne, dobro razmaknute oči su tamne i izražajne. Trouglaste uši su prelomljene u osnovi. Telo i šape su mišićavi. Dugački rep, istanjen na vrhu, spušta se do skočnog zagloba. Struktura tanke, duge i talasaste dlake podseća na pamuk. Bela je, ali je dopušteno nekoliko mrlja u manje ili više izraženim nijansama žute, posebno na ušima. 

Ozbiljnim nadostacima na takmičenju se smatraju oči, nos ili usne koji su svetle ili bez pigmenta, prekratke uši ili prekratak ili predugačak rep, nedovoljna dlakavost ušiju i repa, slaba građa, prekratka, kovrdžava ili svilenkasta dlaka ili prisustvo crne dlake.

• Porodica: Kućni psi
• Zemlja porekla: Madagaskar
• Godina porekla: potiče iz drevnih vremena
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 25-32 cm
Težina: 4-6 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 22-28 cm
Težina: 3,5-5 kg
• Drugi naziv: Koti
• Životni vek: 14 - 16 godina

Koton iz Tuleara voli da se igra i da pliva. Obožava prostranstvo i može kilometrima da prati gazdu. Pravi je kućni pas. Koton iz Tuleara veoma je aktivan u kući ili stanu i ne smeta mu recimo da nema dvorište. Ipak, obavezne su svakodnevne šetnje.
Dlaka Tuleara zahteva svakodnevno pažljivo češljanje. Treba šišati dlaku između prstiju i u ušima. Dovoljno je kupati ih jednom do dva puta godišnje. Krzno ne treba šišati. Koton iz Tuleara linja se vrlo malo ili čak ni malo. Ova rasa je dobra za ljude alergične na pseću dlaku.

• Česti zdravstveni problemi: ništa posebno
• Retki zdravstveni problemi: ništa posebno
• Povremeno primećeno: srčani problemi, problemi sa očima, jetrom i ledjima(diskom)
• Predlog za testiranje: oči, kosti,
• Životni vek: 14 - 16 godina
• Napomena: Koton iz Tuleara je veoma zdrava rasa međutim gore navedeni problemi se javljaju zbog sve češćeg ukrštanja ovih pasa sa drugim rasama.


Poreklo ovog psa seže veoma daleko, jer ovaj mali madagaskarski pas postoji već vekovima u oblasti Tulear. Inače veoma liče na bišone, kako morfološki, tako po konstituciji i po dlaci, ali bilo bi nesigurno istraživati srodstvo između njih.

Koton iz Tuleara nastao je ukrštanjem više rasa. Pretpostavlja se da je stigao na Madagaskar sa francuskim trupama.

O njegovom dolasku postoje dve legende. Prva nas vodi do 1500.god., kada se na hridi Madagaskara razbila i potonula lađa. Jedini koji su preživeli tu katastrofu bio je par belih psića. Doplivali su do južnih delova ostrva do okoline gradića Tolliary. Druga legenda nas vodi do 18.veka kada je ovaj pas uplovio na trgovačkom brodu kao dar mesnom kralju.

Francuska elita koja je živela na Madagaskaru u doba kolonizacije napravila ga je svojim ljubimcem i prestižom i dali su mu titulu "Kraljevski pas", ali za obične ljude bilo je zabranjeno da bude u njihovom vlasništvu. U nastajanju ove rase mogućnost odgoja imali su samo Francuzi.

Kada su se sa ostrva izvozili začini i pamuk kao prodajni artikli, Koton iz Tuleara došao je i u Evropu a 1977.godine doveden je u Francusku i priznat od F.C.I. kao Madagaskarska nacionalna rasa.

Najuspešniji odgajivač ove rase na svetu je odgajivačnica "OF WOODLAND COTTADE". Ova odgajivačnica se može pohvaliti svetskim prvakom, internacionalnim šampionom....

Danas ih ima po celom svetu, ali cenu slave i lepote ovih pasa platio je sam Madagaskar. Na ostrvu ih je ostalo veoma malo, tako da je vlada Madagaskara pristupila zabrani izvoza ovog psića sa ostrva.

Koton iz Tuleara priznat je od strane FCI tek 1970. godine kada je pas stigao na Evropsko tlo.  Koton iz Tuleara je zvanična rasa Madagaskara, a trobojni primerak ove rase nalazi se na poštanskoj markici iz 1974. godine.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane