Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Meksički golokoži pas (Xoloitzcuintle)

Meksički golokoži pas - Predstavlja veoma staru rasu psa. Legenda kaže da je pratio duše Asteka na onaj svet, što Indijancima nije smetalo da ga smatraju za veoma ukusno jelo.

Još uvek je redak u Evropi, ali je veoma rasprostranjen u Južnoj Americi. 

Miran, rezervisan, čio i pomalo stidljiv,  meksički golokoži pas ima živu inteligenciju. Srdačan je i veoma vezan za svog vlasnika. 

Meksički golokoži pas ima skoro isto držanje kao mančesterski terijer. Harmoničan i graciozan, odlikuju ga skladne proporcije sa često velikom lobanjom i izduženom gubicom. 

Boja očiju bademastog oblika varira od žute do crne i imaju veoma živahan izraz. Tanke, elegantne uši stoje potpuno uspravno. 

Nosna pečurka može biti tamna, ružičasta ili smeđa kod svetlijih primeraka. Nisko usađen rep spušta se najmanje do skočnog zgloba. 

Koža je gola, glatka, blaga i topla na dodir. Njuška sa čvrstim i ne baš gustim dlakama krasi njegovu glavu. Na glatkom repu se, ponekad, nalaze dlake sa kovrdžavim završetcima.  Dlaka može biti tamno smeđa, slonovski siva, crno siva ili crna. Prihvataju se i primerci sa ružičastim površinama.

• Porodica: Kućni psi
• Zemlja porekla: Meksiko
• Godina porekla: potiče iz drevnih vremena
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 51-76 cm
Težina: 11-27 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: Nešto manja od mužjaka
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Xolo
• Životni vek: 15 - 20 godina

Mladi Meksički golokoži pas zahteva puno vežbi, discipline i pažnje, mnogo igračaka i stvari koje treba uraditi da učinite srećnim. Ako nemate dovoljno vremene potrebnog za prvu godinu, možete da razmislite o treneru, šetaču pasa ili sl. Međutim za ove pse važi pravilo da što su stariji oni su i mirniji, tako da će odrasli Meksički golokoži pas neretko ostati kod kuće dok vi radite. Ipak povremene šetnje i trčanje na otvorenom svakako neće škoditi vašem ljubimcu.

Pošto je doslovno nag, potrebno mu je redovno kupanje i masiranje dečjom kremom ne bi li mu koža ostala mekana i gipka. Dlaka je ravna i veoma osetljiva na dodir. Deluje toplije pošto se toplota direktno isijava, za razliku od odlakanih životinja gde se toplota odaje kroz dlaku normalnom cirkulacijom vazduha. Zbog toga ova koža traži više pažnje pošto je lišena prirodne zaštite protiv sunčevog zračenja, kao i vremenskih nepogoda. Meksički golokoži pas se znoji na šapama zbog čega gotovo da i ne grebe.

• Česti zdravstveni problemi: ništa posebno
• Retki zdravstveni problemi: ništa posebno
• Povremeno primećeno: ništa posebno
• Predlog za testiranje: ništa posebno
• Životni vek: 15 - 20 godina
• Napomena: Ovu rasu treba zaštiti od sunca jer joj koža nije zaštićena dlakom i sklona je opekotinama. U hladnim periodima preporučuje se da nose kapute za pse.

Meksički golokoži pas ili xoloitzquintle je jedna od najstarijih rasa na svetu. Poreklo ove rase pasa leži daleko u prošlosti.

Domoroci su se hranili njegovim mesom, i veoma su ga cenili. Smatran je za ovozemaljskog predstavnika boga „Xolotl", po kome je očigledno dobio i ime. Njegova uloga bila je da prati duše umrlih do njihovog večnog mira.

U Meksiko su je iz severnoistočne Azije doneli preci Asteka, ali moguće je da Meksički golokoži pas vodi poreklo čak iz Turske, gde postoji još jedna rasa čije telo nije pokriveno dlakom: turski hrt.

Raniji stanovnici Meksika, Tolteci, držali su čivave u svojim hramovima u religiozne svrhe.

Kad su Asteci pokorili Tolteke, čivava i meksički golokoži pas živeli su zajedno u tim hramovima pa je njihovim ukrštanjem možda nastao kineski ćubasti pas Chinese Crested Dog.

Meksički golokoži pas je visoko cenjen i kao ˝termofor˝, jer ima veću temperaturu od uobičajene, od 38,6 °C.

Iako postoji nekoliko njegovih odgajivača u Severnoj Americi postoji opasnost izumiranja. Priznaje ga Meksičko i Kanadsko kinološko društvo, ali ne i američko.

Meksički golokoži pas je osetljiva rasa prosečne inteligencije i privrženosti. Na agresivnost će pre odreagovati nego je sam podstaći, ako primete da se njihov vlasnik oseća neugodno u vezi neke situacije ili osobe.

Ovaj pas je i dalje "primitivan" do određenog stepena i potrebno ga je voditi pomoću razuma i poštovanja, umesto snagom volje.

U leglima se često mogu naći potpuno odlakani štenci iako je ova rasa poznata po nedostatku dlake.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane