Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Francuski buldog (Bouledogue Francais)

Čak iako je manji i laganiji, francuski buldog podseća na engleskog. Prema najverovatnijoj pretpostavci, francuskog buldoga su doneli tokom 19. veka u Francusku engleski tekstilni radnici; zatim je bio ukrštan sa raznim lovcima na pacove i bez sumnje sa drugim malim dogama sa severa zemlje i iz Belgije.

Proizvod ovog ukrštanja je postao cenjen kao lovac na pacove, kod mnogih trgovaca, prodavača vina i mesara, koji su započeli da razvijaju rasu, i da joj daju njen sadašnji izgled. Aktivan, inteligentan i privržen, ponekad previše, što ga može učiniti ljubomornim, francuski buldog, blag sa decom, hrabar je i trdoglav. 

Istovremeno kućni pas i pas čuvar, voli selo, ali se dobro prilagođava životu u stanu. Kompaktne strukture, i čvrstog skeleta, francuski buldog ima veoma jaku, naboranu, široku i četvrtastu glavu, sa ispupčenim čelom, i izrazito naglašenim stopom. Prednji deo glave je kratak, sa koncentričnim naborima. 

Nabrani nos ima crnu pečurku sa široko otvorenim nozdrvama. Budne oči, uokvirene crnim kapcima, su tamne, okrugle, i blago ispupčene. Uši su sasvim prave. Vrat, blago zaobljen, je kratak, grudni koš širok, leđa mišićava, a krsta zdepasta. Slabine su veoma zaobljene, u vidu bureta, a stomak i bokovi podignuti. 

Prednji udovi su pravi, kratki i debeli; zadnji malo duži i mišićavi, šape zaobljene. Kratki rep, postavljen nisko, priljubljen je uz zadnjicu ili podignut; vezuje se ili prirodno prelama.

Dlaka je kratka, zbijena, sjajna i meka; boja je tigrasta žuto-smeđa, ponekad sa belim mrljama na grudima ili glavi, ili bela sa prugastim mrljama ili sasvim bela. Pruge ne smeju biti naglašene.

• Porodica: Kućni psi
• Zemlja porekla: UK/Engleska
• Godina porekla: 1800
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: srednja visina 30cm
Težina: do 13 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: Nešto manja od mužjaka
Težina: oko 10,9kg
• Drugi naziv: Frenči
• Životni vek: 9 – 11 godina

Francuski buldozi nisu preterano zahevni kada je fizička aktivnost u pitanju, iako spadaju u pse koji vole zabavu i igru. Uživaju u skakanju u dvorištu, ali ne podnose najbole toplo, vlažno vreme. Mnogi ne umeju da plivaju.

Kratka šetnja, zapravo, zadovoljava sve njihove potrebe za fizičkom aktivnošću. Ova rasa ne može da živi napolju. Francuski buldozi hrču, a mogu i da balave. Nega dlake je minimalna, ali bi im trebalo često čistiti nabore na licu.

Česti zdravstveni problemi: spojene nozdrve, izduženo meko nepce, bolest međupršljanskog diska, kongenitalna kičmena anomalija (hemiverterae)
Retki zdravstveni problemi: koronarna arterijska bolest, iščašenje kolena, entropija
Povremeno primećeno: distihijaza, katarakta, gluvoća
Predlog za testiranje: kukovi, spine, kolena, oči
Životni vek: 9 – 11 godina
Napomena: Ovi psi ne podnose najbolje toplotu, i mogu biti osetljivi na anesteziju

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću
 • Tolerancija na toplotu

 • U 19. veku popularnost buldoga u Engleskoj je bila na zavidnom nivou, posebno u okolini Notingema. Neki od ovih buldoga su bili prilično sitne građe, lakši od 12 kg.

  Kada su tekstilni radnici, sredinom 19. veka, otišli u Francusku da rade, poneli su i svoje patuljaste buldoge sa sobom. Francuskinje su bile posebno oduševljene ovim malim buldozima, i to posebno onim s podignuim ušima (česta, ali ne tako omiljena pojava u Engleskoj).


  Prodavci pasa su doveli još ovih dražesnih malih pasa u Francusku, a u Parizu su uskoro postali pomodna pojava. Ovi psi su bili nazvani Bouledogue Francais.

  Francuski odgajivači su tražili doslednost u uzgoju pasa sa uzdignutim „ušima slepog miša“, što nije naišlo na oduševljenje kod engleskih odgajivača.

  Do kasnog 19. veka, rasa je privukla pažnju više klase i naselila neke od najfinijih francuskih domova. U otprilike isto vreme, američki turisti su nekoliko francuskih buldoga odneli u Ameriku i počeli sa ozbiljnim uzgajanjem ove rase.

  Uprkos neprestanim konroverznim teorijama o korektnom tipu ušiju, rasa je bila dobro prihvaćena, Američki klub francuskih buldoga je osnovan,  a 1898. godine je sponzorisao jednu od najelegantnijih izložbi pasa (samo za francuske buldoge) ikada.

  Ova graciozna izložba je privukla imućne gledaoce, a francuski buldog je ubrzo osvojio Ameriku. Njihova popularnost među višim društvenim sojevima je porasla, i do 1913. godine su vili jedni od najpopularnijih izložbenih pasa u Americi.

  U međuvremenu su mnoge druge rase prevazišle francuske buldoge u popularnosti, ali se i dalje mogu pohvaliti titulom jednih od najelegantnijih pasa psećeg carstva. 

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane