Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kavalirski španijel kralja Čarlsa (Cavalier king Charles Spaniel)

Kavalirski španijel kralja Čarlsa - Ovog malog engleskog kućnog psa stvorili su dvadesetih godina uzgajivači koji su želeli da od španijela kralja Čarlsa sa spljoštenom njuškom, ponovo pronađu stari tip patuljastih španijela, omiljenih kod engleskih kraljeva i prinčeva u 17. veku.

Ovaj španijel, koji je potekao od jedne stare azijske rase, verovatno je stigao u Evropu preko Španije. Ime duguje Čarlsu II Stjuartu, koji se od njega nikada nije odvajao i koji je započeo njegov uzgoj. Rođen kao lovac, nije izgubio tu sklonost, uprkos vekovima provedenim u salonima. 

Kavalirski španijel kralja Čarlsa brzo je postao popularan u Velikoj Britaniji. Sve je rasprostranjeniji u Evropi, posebno u Francuskoj, gde je veoma cenjen. Prvi klub je stvoren 1928. godine, a rasa je zvanično priznata 1945. godine. 

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je odvažan i okretan pas, koji traga za divljači njuhom i pogledom. Ima izraženu ličnost. Veseo, druželjubiv, veoma blag i privržen, ima izraženu sklonost ka udobnosti. Stidljiv je, ali kad jednom stekne poverenje, pokazuje se kao društven. Osetljiv je i užasava se grubosti. Inteligentan i budan, zanima se za sve što se oko njega dešava. 

Izuzetno vezan za gospodara, kavalirski španijel kralja Čarlsa je uvek gladan nežnosti. Ipak, ovaj pas čvrste građe ne voli hladnoću i vlagu. Treba nadgledati njegove osetljive uši, i sklanjati višak dlaka koje zapušavaju kanal. Mora se češljati i četkati najmanje svaki drugi dan. 

Suprotno španijelu kralja Čarlsa, kavalirski španijel ima kupastu njušku. Skladne je građe, a pokreti su mu ljupki i gipki. Glava mu je skoro pljosnata između ušiju. Oči nisu ispupčene. Velike su, tamne i razmaknute. Uši, veoma dugačke i prekrivene gustom dlakom, vise.  Kavalirski španijel kralja Čarlsa postoji u istim varijetetima boje dlake kao i španijel kralja Čarlsa: rubi (jednobojna riđo-smeđa), blenhajm (kestenjasto-smeđe mrlje na beloj podlozi), crna sa oznakama paleža i trobojna (bela, crna i boja paleža). 

• Porodica: Kućni psi
• Zemlja porekla: Ujedinjeno Kraljevstvo
• Godina porekla: 1600
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 30-33 cm
Težina: 5.9-8.2 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: Nešto manja od mužjaka
Težina: 5-8 kg
• Drugi naziv: Kavi, Kavalirski epanjel kralja Čarlsa,
• Životni vek: 9 – 14 godina

Kavalirskim španijelima kralja Čarlsa je potrebno dosta fizičke aktivnosti svakog dana, bilo u formi umerene šetnje na povocu ili trčkaranja u bezbednom prostoru. Reč je o rasi koja ne bi trebalo da živi napolju. Njihova duga dlaka zahteva četkanje svakog drugog dana.

Češći zdravstveni problemi: mikroskopska venska invazija, koronarna arterijska bolest
Ređi zdravstveni problemi: iščašenje kolena, entropija
Povremeno primećeno: retinalna displazija
Preporučeni testovi: srce, kukovi, kolena, oči
Životni vek: 9 – 14 godina
Napomena: Kavalirski španijeli kralja Čarlsa ne bi trebalo da se pare do pete godine života, i jedino nakon testiranja na mikroskopsku vensku invaziju.

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću
 • Tolerancija na toplotu
 • Kao što i ime imlicira, Kavalirski španijel kralja Čarlsa ima korene španijela. Evropski patuljasti psi su verovatno rezultat ukrštanja sitnih španijela sa orijentalnim patuljastim rasama poput japanskog čina i najverovatnije tibetanskog španijela.


  Ovi mali psi, poznati kao „jorgan španijeli“, služili su kao grejači za krilo i noge, čak kao zamena za flaše sa toplom vodom. Pored toga, imali su i vitalnu fukciju privlačenja buva sa tela svojih vlasnika!

  Patuljasti španijeli su postali posebno popularni jer odgovaraju svim članovima porodice. U 18. veku, kralj Čarls II je bio toliko zaljubljen u svoje patuljaste španijele, da je optužen za ignorisanje državnih pitanja zbog svojih pasa.

  Ovi psi su mu bili toliko bliski da su postali poznati kao španijeli kralja Čarlsa. Nakon njegove smrti, vojvoda od Marlboroa je postao glavni zastupnik rase; pa su primerci crvene i bele „blenheim“ boje, koji su mu bili omiljeni, dobili ime po njegovom imanju.


  Španijeli kralja Čarlsa su nastavili da krase domove imućnih porodica generacijama, ali su vremenom psi kraćeg nosa postali traženiji. U ranom 20. veku, svega je nekoliko pasa zapravo ličilo na starije predstavnike rase koja je sada smatrana inferiornom.

  Obrt sudbine se dogodio kada je imućni Amerikanac, Rozvel Eldridž došao u Englesku i ponudio priličnu sumu novca za najboljeg španijela „istaknutog nosa“ – koji bi najviše podećao na stare tipove ovih španijela.

  Odgajivači su zatim uzgajali svoje pse starog tipa kako bi osvojili nagradu, i na taj način, ponovo je došlo do starog tipa španijela. Da ironija bude veća, ovi psi, nazvani Kavalirski španijel kralja Čarlsa u čast „kralja kavaljera“, su nadmašili svoje kolege kratkog nosa u popularnosti, i postali jedna od najpopularnijih rasa u Engleskoj.


  Sporiju popularnost su sticali u Americi, i mnogi vlasnici kavalirskog španijela su se borili za AKC priznanje kako bi kontrolisali popularnost.

  AKC registracija je usledila 1996. godine; pa je još uvek rano reći da li će to imati popularnost kao rezultat.

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane