Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Pudla (Caniche)

Pudla - Ovaj veoma rasprostranjeni pas, svakako potiče od Barbea iz Severne Afrike, koga su Arapi doneli na Iberijsko poluostrvo, gde je verovatno ukrštan sa portugalskim vodenim psom, pre nego što se proširio po čitavoj Evropi. Smatra se da on verovatno duguje svoje ime pojmu "canichon" koji je nekada označavao istovremeno malog patka i psa koji ga je lovio.

Na nemačkom se zove pudel (od pudden, brčkati se u vodi). Pas za lov u močvarama, pudla je ušla u salone pod Lujem XV i počela je da biva minijaturizovana pod Lujem XVI. Drugo carstvo je bilo doba velike popularnosti pudle, koja je, sa frizurom poput lavlje grive, carovala u tada popularnim salonima. 

Iako je još uvek na snazi veoma usavršen način šišanja, u vidu lavlje grive, koje zapravo služi samo da olakša kretanje psa kroz vodu, pudle se mogu ošišati i na savremeni način. Vesela i zabavna, privržena, društvena i veoma inteligentna, pudla se lako obučava, što je odvelo u cirkuske arene. 

Ponekad se koristi kao vodič slepih, ili za otkopavanje tartufa. Zbog svog porekla, ovaj pas je strastveni ljubitelj kupanja. Da bi odgovorili velikoj potražnji, neki uzgajivači vrše intezivnu proizvodnju ovih pasa, što šteti kvalitetima rase. Stoga treba biti veoma oprezan u trenutku kupovine. Skladan i elegantan, ovaj pas skakutavog i laganog hoda, ponosito drži glavu, oble i pomalo ispupčene lobanje. 

Stop je blago naglašen. Brazda između očiju je izražena. Na čvrstoj njušci je velika crna ili smeđa pečurka, zavisno od boje dlake, sa širom otvorenim nozdrvama. Pomalo zakošene oči, prijateljskog izraza, crne su ili tamno smeđe kod crnih, belih ili sivih životinja, a često boje ćilibara kod smeđih pasa. Dugačke pljosnate uši, zaobljene na krajevima, i prekrivene dugačkom talasastom dlakom, padaju duž obraza. 

Čvrsti vrat bez podgušnjaka, čini blagi luk. Grudni koš je prilično širok, leđa prava i kratka, a krsta mišićava. Podignuti stomak i bokovi istanjuju siluetu. Pudla čvrsto stoji na pravim prednjim nogama, i snažnim, mišićavim butinama. Ima male ovalne šape. Rep, postavljen prilično visoko i skraćen, podiže se kada je pas aktivan.  Prema vrsti dlake razlikuju se dva varijeteta pudle. Pudla sa kovrdžavom dlakom ima gusto, vunasto krzno, bogato, elastično, fine strukture, otporno na pritisak ruke, jednake dužine. Retki varijetet pudle sa upletenom dlakom ima bogato, vunasto dlačni pokrivač, sa finom, zbijenom dlakom upletenom u konopčiće, od najmanje 20 cm jednake dužine. 

Koža je elastična i na ceni je srebrnasta kod bele pudle. Ima 5 boja dlake: crna, bela, braon, siva ili aprikol. Braon mora biti čista, prilično tamna, ujednačena i topla; siva i aprikol takođe moraju biti ujednačene i čiste. Minijaturna pudla se često zove "toy".

• Porodica: Kućni psi
• Zemlja porekla: Nemačka i centralna Evropa
• Godina porekla: 1500
Prosečna veličina mužjaka: Visina: 45-55 cm
Težina: do 22kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: Nešto manja od mužjaka
Težina: Nešto manje od mužjaka
• Drugi naziv: Nema podataka
• Životni vek: 10 – 13 godina

Pudla zahteva dosta interakcije sa ljudima. Takođe joj je neophodna mentalna i fizička vežba. Kratke ali izazovne vežbe poslušnosti ili sesije igara, kombinovanih sa šetnjom, trebalo bi da budu deo svakog dana jedne pudle. Standardna pudla će zahtevati više vežbe, a posebno će uživati u plivanju. Ni u kojoj varijanti pudla ne sme živeti napolju.

Pudle koje učestvuju na izložbama trebalo bi četkati svakog dana ili jednom nedeljno, ukoliko imaju kratku dlaku. Za vreme linjanja njihova dlaka ne pada, ali se može ućebati ukoliko se ne ukloni. Uređivanje dlake kod kućnih ljubimaca je nešto lakše, i može se sprovoditi svakih četiri do šest meseci.

• Česti zdravstveni problemi: sebaceous adenitis (seboreja), torzija želuca, adisonova bolest
• Retki zdravstveni problemi: distihijaza, entropija, katarakta, koronarna arterijska bolest, epilepsija
• Povremeno primećeno: patent ductus arteriosus, vonvilebrandova bolest
• Predlog za testiranje: kožni testovi na seborej, oči, kukovi
• Životni vek: 10 – 13 godina

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću

 • Iako pudle najčešće identifikuju sa Francuskom, njihovi prvobitni preci su verovatno bili kovrdžavi psi iz centralne Azije koji su pomagali u čuvanju stada i pratili mnoge pastirske rute u različitim delovima Evrope. U njihovo poreklo je utkano i nekoliko oštrodlakih vodenih pasa.

  Najverovatnije je najranija pojava pudle bio barbet, pas kovrdžave dlake koji je bio uzgajan u Francuskoj, Rusiji, Mađarskoj itd. Njihova nemačka verzija je, međutim, izvršila naveći uticaj na moderne pudle.

  Zapravo, reč pudla je poreklom nemačka (pfudel) i znači „bara“ ili „umočiti“, što se verovatno odnosi na sposobnosti ovog psa u poslovima vezanim za vodu.

  U Francuskoj je pudla poznata kao caniche ili chien canard, a oba ova imena upućuju na sposobnosti pudle da love patke.


  Tako je pudla postala talentovan pratilac lovaca. Pudla je takođe bila i vojni pas, pas čuvar, pomoćnik u karavanima i cirkuski performer. Njihova dlaka je kratko šišana kako bi se olakšalo plivanje, ali je oko vrata ostavljeno nešto više dlake koja bi ih grejala u hladnim vodama.

  Iako neki veruju da su pufne oko nožnih zglobova i repa bili zaštita prilikom lova, ubedljiviji dokazi su na strani tvrdnji da su pudle tako bile doterivane za vreme performerskih dana ovih pasa.

  Pudle su takođe bile omiljene kao elegantni pratioci modernih dama. Francuska aristokratija ih je prilično cenila i gotovo da su postale nacionalni psi Francuske.

  Njihova karakteristična frizura je posebno naglašena, i uspešni napori su bili sprovedeni kako bi ovi mali primerci delovali što idealnije. Pudle su počele da nastupaju na izložbama pasa u kasnom 19. veku.


  Neke od prvobitnih izložbenih pudli su bile izložene sa dlakom koja se ćebala u dugim pramenovima. Iako je ovaj izgled bio upadljiv, održavanje je prilično teško, pa je ovaj trend  opstao do ranog 20. veka, kada je bouffant stil dobio modni primat.

  U isto vreme popularnost pudle u Americi je opala, a u Severnoj Americi je u kasnim dvadesetim godinama prošlog veka pudla gotovo izumrla.

  Tridesetih godina prošlog veka, rasa je doživela povratak i verovatno sada spada u najpopularniju rasa u Americi ikada.

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane