Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Nemački dugodlaki ptičar (Deutscher Langhaariger Vorstehhund)

Verovatno proizvod ukrštanja nemačkog prepeličara i francuskih epanjela, nemački dugodlaki ptičar je slabo rasprostranjan čak i u svojoj domovini, Nemačkoj. To je šteta, jer poseduje istančan njuh i dobre kvalitete lovačkog psa.

Ovom snažnom, mišićavom i inteligentnom psu ne nedostaju ni elegancija ni plemenitost. Nemački dugodlaki ptičar ima mršavu i izduženu glavu, sa blago ispupčenom lobanjom i tamnim očima, širokim i pomalo izbočenim nosnikom, visoko postavljenim, resastim ušima, zaobljenim na vrhu i priljubljenim uz glavu.

Nemački dugodlaki ptičar ima snažan vrat koji je harmonično povezan sa grudima i plećkama. Grudni koš mu je dubok, a leđa snažna, prava i kratka. Noge su mišićave, a skupljene šape umereno dugačke i okrugle. Rep ima zastavice i stoji horizontalno. Dlaka je smeđa, duga 3 do 5 cm na leđima i bočnim stranama, duža na vratu, grudnom košu i stomaku, kraća na glavi. 

• Porodica: Ptičari
• Zemlja porekla: Nemačka
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 60-70 cm
Težina: 30-35 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 58-66 cm
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Langhaar
• Životni vek: Preko 12 godina

Nemački dugodlaki ptičar svakako spada u veoma aktivne pse obrizom na svoje poreko i ulogu koju je obavljao u periodu nastanka pa sev do danas. Obzirom na njegove osobine, ovaj pas tako zahteve i dosta kretanja u toku dana. Šetanje i trčanje na otvorenom će svakako pomoći da Nemački dugodlaki ptičar ostane u formi.

Ovaj robustan pas je veoma poslušan i reaguje i na najmanji mig svog gospodara.

Nemački dugodlaki ptičar nije pogodan za porodičnog psa. Njegovo prirodno stanište je šuma i svakako otvoreni prostor pa će se teško navići na život u stanu.
Duga dlaka čuva ga od hladnoće i vlage posebno u radu u vodi. Duga dlaka zahteva i više truda oko održavanja. Četkanje i skidanje mrtve dlake neophodno je skoro svakog dana kada su psi ove rase u pitanju.

• Česti zdravstveni problemi: displazija kukova
• Retki zdravstveni problemi: displazija laktova
• Povremeno primećeno: entropija i progresivna atrofija retineatrofija rožnjače
• Predlog za testiranje: kukovi, oči
• Životni vek: Preko 12 godina


Najraniji pomen ovog dugodlakog ptičara, danas poznatog kao "Deutsch Langhaar" datira još iz srednjeg veka.
Lovci u centralnoj Evropi su prikazani u tom periodu u društvu dugokosih lovačkih pasa.

Crteži iz 1582. i 1699.godine pokazuju ptičaraa sa dugom dlakom na ušima, nogama i repu.

U 1818. godine, lokalni lovački list piše tekst u kome se opisuje Nemački dugodlaki ptičar kao svestrani lovački pas koji je koristi u lovu " pre" i " posle ", pucanja.

Sve do sredine 1900. godine, preci savremenog Nemačkog dugodlakog ptičara bili su unakrsno ukrštani sa engleskim psima. Rezultat je bio brži pas sa oštrijim instinktom i većom izdržljivošću.

Međitim i pored navedenih osobina nemački dugodlaki ptičar je slabo rasprostranjan čak i u svojoj domovini, Nemačkoj.

U žilama dugodlakog ptičara teče krv starih goniča, pasa za lov na ptice, vodenih pasa i engleskih specijalista za rad u polju. Krv tih predaka dala mu je svestranost.

Od 1879. obavlja se čisti uzgoj i ustanovljeni su rasni znaci, a 1897. baron Schorcemer napisao je i prvi standard za nemačkog dugodlakog ptičara. Time je postavljen kamen temeljac današnjem uzgoju.

Nemački dugodlaki ptičar dugo je bio šumarski pas i "Kratica za sve" nemačkim lovcima.

Nemački dugodlaki ptičar je, elegantan, mišićav i živahan pas. Kao i druge lovačke pse i nemačkog dugodlakog ptičara uzgajivači preporučuju lovcima.

On je veoma poslušan pas i reagovaće na najmanji "mig" svog gospodara.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane