Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Rozenkolins - papagaj

Rozenkolins - Možete je naći i pod imenom ružogrla papiga, a poreklom je iz Angole, Namibije ima je i duž celog priobalja Narandžaste reke. Odnedavno su primećena veća jata ovih papiga u Južnoafričkoj Republici. Dve su priznate podvrste koje se razlikuju samo po jačini crvene obojenosti.

Rozenkolins mužjak i ženka su svetlozelene boje s nebesko plavim perjem trtice. Krila su tamnije zelena, a krajnji rubovi letnih pera crni sa plavkastim odsjajem. Vrat, obrazi i vrh glave su im ružičasto-crvenkasti, a kljun je krupan i svetle rožnate boje.

Uočljive razlike između polova nema. Neki uzgajajivači određuju pol palpacijom stidnih kostiju koje su kod ženki više razmaknute ili gledaju razmak nogu kod stajanja na štapiću. Sve te metode su nepouzdane.

Rozenkolins papagaji nemaju izražen kožni prsten kod očiju. Slučajnim mutacijama pa potom ukrštanjem, uzgojene su brojne nove boje ovih papiga pa tako danas imamo 18 osnovnih boja i desetak šarenih mutacija boje, od bele i žute do ljubičaste i crveno obojenih papiga. Brojne su i mutacije sa pastelno drap obojenim grlom i glavom, te narandžastim čelom.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane