Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Mali Aleksandar - papagaj

Mali Aleksandar - Poreklom je iz velikog suptropskog područja Azije i Afrike. Postoje četiri priznate podvrste koje se razlikuju po veličini i intenzitetu crvene ogrlice kod mužjaka.

Mali Aleksandar mužjak i ženka su travnato zelene boje sa vrlo dugim repom koji sa gornje strane ima plavkasti odsjaj. Donji deo kljuna je crn, a gornji je žarkocrven. Mužjaci u drugoj, a ponekad tek u trećoj godini života dobiju crveno-crnu ogrlicu na vratu koja je na vrhu glave omeđena plavkastim odsjajem zelenog perja.

Ženkama je ogrlica samo naznačena sivkastim odsjajem perja.

Već u prirodi pojavila se lutino žuta mutacija ovih papiga, a u uzgoju su se pojavile plava, bela i ljubičasta mutacija. U nekoliko poslednjih godina u Holandiji su uzgajivači uzgojili i više harlekin-šareno obojenih papiga, ali ta mutacija još nije stabilna, odnosno nije stalno prenosiva putem uzgoja.

Kao kućnog ljubimca treba ih smestiti u prostran pravougaoni kavez a rado prihvataju i stalak za papige. Potreban im je gotovo svakodnevan slobodan let u prostoriji gde borave. Nisu osetljivi na hladna podneblja, a prehrana voćem treba biti bogata i svakodnevna.

Mlade papige su pastelno zelene, ogrlice kod mužjaka nema, a gornji deo kljuna ima crna polja. Odraslu obojenost dobijaju tokom druge, a ponekad tek u četvrtoj godini života. Polno sazrevaju tokom treće godine života, zavisno od podvrste.

Uz pravilan smeštaj, prehranu i čest slobodan let, mali Aleksandar papagaj može poživeti oko 20 godina.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane