Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Akita (Akita)

Akita - Ovaj elegantan i krupan japanski pas izaziva poštovanje. Njegovo daleko poreklo pomalo je misteriozno, kao i poreklo stanovnika provincije Akita za koje se govori da su potomci vanzemaljaca!

Pre nekoliko vekova ovaj krupni špic bio je posvećen lovu na krupnu divljač. Pošto se smatra japanskim nacionalnim psom, njegov lik se nalazi na mnogim poštanskim markama, a u Tokiju mu je podignut spomenik.

S obzirom da je brz, okretan i snažan, akita je odličan čuvar. Veoma je hrabar i ne plaši se da odmeri snagu sa medvedom. Nekada je korišćen za borbe pasa. Danas su one u Japanu zabranjene, a pasmina je zaštićena.

Poslednjih godina akita je osvojio Zapad svojim kvalitetima čuvara i psa za društvo. To je u inostranstvu najpoznatija japanska pasmina iz grupe špiceva.

Akita veoma liči na psa za vuču saonica, ima široko čelo, veoma izražen čeoni usek, kratku prednju stranu glave, male blago trouglaste oči tamno braon boje, veliki crni nos i čvrste zube. 

Relativno male, debele, trouglaste uši drži uspravno i blago nagnute napred. Dužina tela prevazilazi njegovu visinu. Ovaj čvrsti i snažni pas ima široke i jake slabine, dubok grudni koš, prave i krupne prednje noge. 

Veoma lep i gust rep nosi uvijen iznad slabma. Tanka i gusta poddlaka prekrivena je hrapavom i čvrstom dlakom. Dlaka je žućkasto smeđa ili boje peska, manje ili više prošarana crnim ili tigrasta; može takođe biti dvobojna ili bele boje.

• Porodica: Špicevi, Nordijski psi,
• Zemlja porekla: Japan
• Godina porekla: 1800
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 61-66 cm Težina: 34-54 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 58-64 cm Težina: 34-50 kg
• Drugi naziv: Akita-inu, Japanska akita
• Životni vek: Oko 11-15 godina

Akite zahtevaju svakodnevnu mentalnu i fizičku aktivnost. Potrebna im je mogućnost da trče u bezbednom prostoru ili na uzici uz dugo džogiranje. Ako se praktikuju vežbe i treninzi, akita može biti lepo vaspitan kućni pas. Mogu živeti i napolju u umerenim do svežim klimatskim uslovima, ali su najsrećniji ukoliko mogu da provode što više vremena sa svojom porodicom. Dlaka zahteva četkanje jednom nedeljno kako bi se odstranilo mrtvo krzno, a još češće u periodu linjanja.


Veći zdravstveni problemi: koronarna arterijska bolest, progresivna atrofija mrežnjače
Manji zdravstveni problemi: displazija zglobova, pemfigus, adentitis lojnih žlezda, torzija želuca
Povremeno primećeno: progresivna atrofija mrežnjače, iščašenje kolena, VKH sindrom, entropija, epilepsija, katarakta, polineuropatija, bubrežna kortikalna hipoplazija
Predlog za testiranje: kukovi, zglobovi, oči
Napomena: Pokazalo se da luk uzrokuje promene nivoa crvenih krvnih zrnaca kod Akita

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću
 • Tolerancija na toplotu

 • Akita je verovatno najčuveniji i najpoštovaniji pas od svih domaćih japanskih vrsta. Iako ima sličnosti sa psima iz drevnih japanskih grobnica, moderne akite datiraju u 17. vek, kada je plemić sa izrazitom zainteresovanošću prema psima proteran na Prefarktura Akitu, na ostrvo Honšu, u neprijemčive zone sa jako hladnim zimama.

  Izazvao je sve zemljoposednike da uporede uzgoj rasa moćnih lovačkih pasa. Ovi psi se izdvajaju u lovu na medvede, jelene i divlje veprove, držeći plen na odstojanju dok ne dođe lovac. Ove Akita preci su se zvali matagi-inu, ili „lovački psi“. 

  Broj i kvalitet vrste varira u poslednjih 300 godina. U kasnom 19. veku su prošli kroz period kada su korišćeni kao borilački psi, a neki su čak ukršteni sa ostalim vrstama kako bi pokušali da poboljšaju borbenost.
  Godine 1927, formirano Akita-inu Hozankai japansko društvo kako bi sačuvala originalna akitu, a 1931. godine Akita je određena kao jedna od japanskih prirodnih blaga. 

  Najčuvenija Akita svih vremena bila je Hakiko, koji je dočekivao svog gospodara svake večeri na železničkoj stanici, kako bi ga vratio kući. Kada je jednog dana gospodar preminuo na poslu, Hakiko ga je čekao i nastavljao da se vraća, do kraja života (umro je devet godina kasnije, 8. marta 1935. godine).

  Danas imamo statuu i godišnju ceremonija koje svedoče o Hakikovoj vernosti. Prva akita je stigla u Ameriku 1937. godine, kada se Helen Keler vratila iz Japana sa jednim.

  U Drugom svetskom ratu, vojnici su se vratili kući sa Akitama iz Japana. Popularnost vrste je sporo rasla dok joj AKC nije dala priznanje 1972. godine.

  Otad je stalnlo sticao obožavatelje i nastavio da se popularizuje. Akita je danas čuvar i policijski pas u Japanu.

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane