Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Eurasir (Eurasier)

Eurasir - Ovu rasu nedavno je, u Nemačkoj stvorio J.Vipfel (J. Wipfel) ukrštanjem mužjaka čau-čau i ženke vučjeg špica. Danas je ustaljena, a zvanično je priznata 1973.

Privlačan, elegantan, veoma čist i ne mnogo bučan, eurasir objedinjuje kvalitete čau-čau i špica. Pošto je veoma živahan, veseo, veran i voli decu, eurasir je savršeno prilagođen za život u porodici. 

Eurasirova glava je klinasta, sa blagim stopom. Uši su srednje dužine, nisu mnogo razmaknute i stoje pravo. Oči su crne, ukrašene senkom, pomalo bademastog oblika i blago uvučene. Vilica je jaka i makazasta. 

Telo je više dugačko nego četvrtasto, sa pravim leđima i širokom i dugim sapima. Grudni koš je dubok. Mišićav vrat usklađen je sa glavom. Udovi su čvrsti i mišićavi. 

Rep pada do skočnog zgloba kada je pas opušten, a kada je uzbuđen, uvijen je na leđima ili sa strane. Na telu je dlaka gusta i poluduga, nešto kraća na licu, duža na repu, zadnjim nogama (pantalone) i grlu.  Boja dlake može biti od crvene do žućkastosmeđe, sivo-crna ili crna sa svetlijim oznakama (na donjem delu nogu, pantalonama, repu).

• Porodica: Nordijski psi i Špicevi
• Zemlja porekla: Nemačka
• Godina porekla: 1960
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 52-60 cm
Težina: 23-32 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 48-56 cm
Težina: 18-26 kg
• Drugi naziv: Eurasian, Eurasier
• Životni vek: 11 - 13 godina

Eurasir je atraktivan pas srednje veličine, dobro građen, koji vrlo lako uči. Prilično je tih, laje samo kada je isprovociran. Dobar i je i odlučan čuvar, odan vlasniku, opasan ˝nepozvanima˝ i treba mu vremena da se navikne na nova lica.

Eurasir može živeti u stanu i vrlo je tih i miran u zatvorenom prostoru. Ipak ovaj pas je jako vezan za porodicu i ne voli da ostane sam. Ukoliko ostane sam u zatvorenom na duži period postaje jako depresivan. Ipak najbolje je da Eurasir ima pristup dvorištu, i onda se oseća nabolje. Potrebna mu je svakodnevna doza aktivnosti, u vidu šetanja i trčanje na otvorenom, kako bi ostao uz kondiciji.

Krzno Eurasira zahteva malo nege, i podrazmeva povremeno četkanje dlake. Svakodnevno iščetkavanje bi moglo oštetiti poddlaku. Za vreme linjanja je češalj sa dvostrukim metalnim zupcima najbolje pomagalo za odstranjivanje otpalih dlaka.

• Česti zdravstveni problemi: ništa posebno
• Retki zdravstveni problemi: displazija kukova, iščašenje kolena
• Povremeno primećeno: problemi sa očima (entropija)
• Predlog za testiranje: kukovi, oči
• Životni vek: 11 - 13 godina


Eurasir
spada u vrstu špiceva, po izgledu je između čau-čau i holandskog špica.

Novija je rasa u kinološkom svetu. Eurasir je nastao trudom mnogih naučnika, uključujući, prof. Konrada Lorenca, autora knjige ˝Čovek sreće psa˝, koji je uspeo da obnovi vrstu sibirskog psa.

1960. godine Nemački istraživac Julije Vipfel zajedno sa Šarlotom Baldamusom i malom grupom entuzijasta započeo je istraživanje sa ciljem da stvori rasu psa sa najboljim kvalitetima koji su do tada posedovali Čau-Čau i vučiji špic.

Ukrštanjem ove dve rase stvoren je pas kojeg su tada nazvali "Wolf-Chow".

Njegova nova rasa trebala je da bude zdrav i robustan pas koji je posvećen svojoj porodici, inteligentan, pažljiv, oprezan, ponosan i nezavisan, pas sa " karakterom ".

Nakon prvog ukrštanja nisu bili u potpunosti zadovoljni pa je istraživanje nastavljeno 12 godina kasnije.
Uz podršku Konrada Lorenca, priznatog naučnika, i ukrštanjem nove rase sa Samojedom konačno je dobijen pas kakvog su tražili.

Nakon ukrštanja sa samojedom 1973. godine rasa priznata od strane FCI i od tada poznata pod nazivom Eurasir (Eurasijer).

Danas je Eurasir dobro uspostavljena rasa u Evropi. Ovaj pas je pronašao svoj put u Severnoj i Južnoj Americi, pa čak i u Australiji.

Ljudi širom sveta vole ovu rasu, i kažu da kada jednom ovog psa upoznate vi više neće moći bez njega.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane