Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ariješki gonič (Ariegeois)

Ariješki gonič - Ovaj francuski kratkodlaki gonič odgajen je u oblasti Arijerž, za lov na zečeve. Nasledio je brzinu i pouzdanost svojih predaka. 

Ariješki gonič najviše je rasprostranjen u jugozapadnom delu Francuske, gde je veoma cenjen lovac na sitnu i krupnu divljač. 

Veoma je poslušan i lako se obučava. Ležeran, fin i otmen,  podseća na svoje pretke. Ariješki gonič ima mršavu glavu bez bora i podvaljka, sa istaknutim potiljkom.

Uši su mu tanke, meke, uvijene, ne previše velike. Postavljene su nisko. Grudni koš je dubok i spušta se do lakta ili blizu njega. Gornja linija leđa obično je dosta istaknuta. Rep nosi veselo, sabljasto savijen. Dlaka je tanka i gusta.  Pokrovna dlaka je crno-bele boje, ponekad prskana, sa svetlo plamenim mrljama iznad očiju i po obrazima.

• Porodica: Goniči
• Zemlja porekla: Francuska
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 56-61 cm
Težina: 28,6-31,7 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 53.5-58.5
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Nema podataka
• Životni vek: 12 - 15 godina

Ariješki gonič je pas snažne građe, miran i prijateljski raspoložen. U lovu je neprikosnoven, snažan i brz a kod kuće pravi ljubimac. Prema drugim životinjama može biti rezervisan, naročito prema manjim kućnim ljubimcima.
Kao i svi lovački psi i Ariješki gonič spada u veoma energične pse. Ovaj aktivni i atletski pas zahteva velike količine svakodnevne vežbe i dosta prostora, stoga se ne preporučuje da živi u stanu. U zatvorenom prosturu ume biti destruktivan i depresivan.
Za održavanje krzna ne treba mnogo truda. Ariješki gonič ima krzno uobičajno za lovačke pse. Četkanje i brisanje krzna nekoliko puta mesečno biće sasvim dovoljno da se uklone mrtve dlake i održi potreban kvalitet. Kupanje se vrši po potrebi ali ne preterano. Dva do tri puta godišnje biće sasvim dovoljno, uz napomenu da posebnu pažnju treba obratiti higijeni ušiju.

• Češći zdravstveni problemi: displazija kukova,
• Ređi zdravstveni problemi: hronične infekcije uha, entropija, ektropija
• Povremeno primećeno: osetljivost na anesteziju, kožne alergije, nadimanje,
• Preporučeni testovi: kukovi, oči,
• Životni vek: 12 - 15 godina


Ariješki gonič
spada u red malih ili srednjig francuskih lovačkih pasa koji su se prvenstveno koristili na tlu Francuske kao lovci na zečeve i druge sitnije životinje.

Veruje se da je rasa nastala ukrštanjem između francuskog psa boje opeke i velikih pasa (veliki plavi gaskonjski gonič, veliki gaskonjsko- sentanžujski gonič).

Ova ukrštanja radila su se na teritoriji Ariježa (Ariege), pokrajini na jugu Francuske, po kojoj je i Ariješki gonič i dobio ime.

Dugi niz godina, i pored izuzetnih lovačkih sposobnosti, za ove pse se vrlo malo znalo sve do osnivanja društva Gaston Febus.

Društvo Gaston Febus, osnovano je 1908. godine sa namerom da selektivno odgaja ariježanske i francuske ptičare. Ovo društvo ustanovilo je i standard za rasu Ariješki gonič.

Sudbina koja je zadesila mnoge pse u periodu oko II Svetskog rata, nije mimoišla i ovog goniča pa je rasa pred kraj rata bila praktično desetkovana.

Njegov potpun nestanak sprečilo je nekoliko arijeških lovaca koji su nastavili da ga koriste, a 1990. godine jedna grupa odgajivača je odlučila da se posveti njegovom opstanku.

Rase je priznada od strane kinološkog kluba Francuske a nakon toga 1993. godine i Ujedinjenih kinoloških klubova.

Ariješki gonič je dopadljiv pas, poznat po tome što dobro lovi na svim vrstama terena.

Bez problema može isterati plen pred puške lovaca koji ga iščekuju. Njegova brzina i izdržljivost za jednu malu rasu zaista su impresivne, a uz to poseduje i zadivljujuće snažan glas.

Ariješki gonič najviše je rasprostranjen u jugozapadnom delu Francuske ali je i pored svoje popularnosti u Francuskoj, van nje slabo poznat, najvećim delom zbog toga što ga pojedini kinolozi i dalje smatraju mešancem.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane