Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Engleski lisičar (Fokshaund) gonič

Engleski lisičar - Mišljenja o poreklu fokshaunda su kontroverzna, ali su sva saglasna oko jednog: rasa je stvorena oko 15. veka u Engleskoj kako bi se udovoljilo potrebama nove vrste lova sa gonjenjem, lova na lisice.

Naziv fokshaund (pas "lovac na lisice") je izričit u tom pogledu. Trebalo je, dakle, zameniti prefinjene pse za lov na jelene, koji su tada zapostavljeni (steghaunds), psima koji su bolje prilagođeni novom plenu, dakle, brži i manji. 

Hrabar, borben i energičan, engleski lisičar u Velikoj Britaniji lovi lisice, dok se u Francuskoj koristi za lov na divljeg vepra.
FokshaundEngleski lisičar,  je veoma snažan. Ima opušteno držanje i dobar skok. Leđa su široka, bokovi izduženi, a ramena čvrsta, ali bez tromosti. 

Šape su snažne, skočni zglob dobro spušten. Glava je dobro razvijena, lobanja široka, a oči, okrugle i smeđe, imaju živahan pogled. Uši, prilično kratke, postavljene visoko, priljubljene su uz glavu. Dlaka je kratka, čvrsta i glatka, trobojna (bela i žuto-smeđa sa crnim plaštom), ili bela i narandžasto-smeđa.

Porodica: Psi goniči,
Zemlja porekla: UK/Engleska
Godina porekla: 1700
Prosečna veličina mužjaka: Visina: 56-63 cm
Težina: 30-35 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 53-61 cm
Težina: 29-32 kg
Drugi naziv: Dobi
Životni vek: 10 – 13 godina

Engleski lisičar je dosta ležeran pas, što ne znači da mu nije potrebno dosta fizičke aktivnosti. Ovo je rasa koja može trčati kilometrima, pa mogu biti i dobri pratioci u džogingu na povocu ili u blagom planinarenju na bezbednom terenu. Engleski lisičar može živeti napolju u umerenim klimatskim uslovima dokle god ima toplu postelju, i, po mogućstvu, društvo u vidu drugih lisičara. Nega oko dlake podrazumeva povremeno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka.

Češći zdravstveni problemi: nijedan
Ređi zdravstveni problemi: nijedan
Povremeno primećeno: koronarna arterijska bolest, renalna bolest
Preporučeni testovi: ništa posebno
Životni vek: 10 – 13 godina

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću
 • Tolerancija na toplotu

 • Pažljivi pedigrei engleskog lisičara su čuvani još od kasnog 18. veka – duže nego kod bilo koje druge rase. Međutim, jasno poreklo rase Engleski lisičar je nepoznato.

  U vreme nastanka rase, lov na jelene sa velikim engleskim hrtovima je i dalje bio omiljen sport među vlastelom.

  Oko 1750. godine, primat dobija lov na lisice sa brzim konjima i psima. Trebalo je da psi budu u stanju da prate slab miris za vreme trčanja i da održe svoju poteru satima.

  Lov na lisice se smatrao zanimacijom za bogataše, i određena je grupa najboljih pasa za ovu namenu. Jahanje sa psima postalo svojevrsna ceremonija, i praktikovano je pravo ubijanje lisica.

  Kako je estetski aspekat lova značajno porasao, nega je usmerena ka uzgoju pasa koji su izgledali dobro bilo pojedinačno, bilo u grupi.

  Zbog ovoga, članovi grupe su obično imali istu boju dlake, i to najčešće crni donji deo leđa i žućkasto telo sa belim tačkama. Lov na lisice je bio popularan sve do kasnog 19. veka, kada je u Engleskoj registorvano 140 grupa pasa (od kojih je svaka grupa imala oko 50 pasa).

  Lisičari su došli u Ameriku u 18. veku, iako je dobar deo ovih pasa ukrštan sa drugim psima kako bi se došlo do američkog lisičara.

  Ovo poslednje je uticalo na premašivanje popularnosti engleskih lisičara u Americi, iako generalno, nisu bili popularani kao ljubimaci, ali ni kao izložbeni psi.

  Engleski lisičar je i dalje prvi izbor za lovce koji žele tradicionalni izlet sa konjem, jašući uz ove milozvučne pse, jedne od najklasičnijih rasa pasa.

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane