Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Higenov gonič (Hygenhund)

Higenov gonič je neumoran trkač na duge staze. Brz, aktivan, proganja sve vrste divljači na bilo kom terenu.

Živahan, ali uravnotežen, higenov gonič je dobar kućni pas. Kompaktan je,čvrst i građen kao trkač na duge staze. 

Glava, kupastog oblika, ima veoma izražen stop, prav prednji deo i crn nos. Oči su tamne ili boje lešnika. 

Higenov gonič ima  prilično dugačke i široke uši koje  dosežu do sredine njuške. Rep nosi veselo. Noge su čvrste i nervozne. Dlaka je prava, ne previše kratka, gusta, sjajna i pomalo gruba; boja je žuto-smeđa, riđo-smeđa, žuto-smeđa prošarana crnim ili crna i žuto-smeđa. Svaka od ovih boja su sa ili bez bele.

• Porodica: Goniči
• Zemlja porekla: Norveška
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 47-55 cm
Težina: 20-25 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: Nešto manja od mužjaka
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Nema podataka
• Životni vek: Oko 12 godina

Higenov gonič je izvrstan lovčki pas,  veoma izdržljiv, uzgajan sa ciljem da lovi po najtežim terenima i vremenskim uslovima, kakvi se mogu videti u Norveškoj. Iako pravi lovčki pas, zbog svog prijatnog izgleda i dobrog temperamenta van lovilišta, prihvaćen je i kao dobar kućni ljubimac i čuvar kuće. Njegov prijateljski temperament iskazan je kroz vezanost za članove porodice i odlično slaganje, naročito sa mlađim članovima.
Naravno treba imati na umu da je Higenov gonič lovački pas i da mu je neophodno puno prostora za život i rad. Spada u veoma energične pse kojima je svakodnevna vežba neophodna kako bi ostali u dobrom zdravstvenom stanju. Život u urbanoj sredini i stanu se ne preporučuje kada je Higenov gonič u pitanju. Njegovo prirodno stanište je lovilište pa bi kuća sa ograđenim dvorištem bila najpribližnije rešenje za ovog psa.
Krzno je debelo i omogućava ovom goniču da bez problema podnese niske temperature, specifične za predele u kojima je razvijan. To krzno ne zahteva profesionalnu negu, ali zahteva malo više vremena za održavanje. Potrebno je nekoliko puta nedeljno detaljnije četkanje kako bi se ulonile mrtve dlake i obezbedila apsorcija prirodnih ulja. Kupanje se vrši tek povremeno ili kada se je zaista neophodno, ali svakako ne često jel može dovesti do isušivanja kože.

• Češći zdravstveni problemi: displazija kukova,
• Ređi zdravstveni problemi: hronične infekcije bubrega, poremećaj zgrušavanja krvi
• Povremeno primećeno: alergije na hranu, osjetljivost na anesteziju, nadimanje,
• Preporučeni testovi: kukovi,
• Životni vek: oko 12 godina


Poreklo ove rase može se pretiti unazad do kraja XIX veka, kada se pretpostavlja da je ova rasa nastala na teritoriji Norveške.

Tokom svoje istorije Higenov gonič koristio se uglavnom za pronalaženje traga životinja poput rakuna, lisice i zečeva dokazujući svoje vrhunske sposobnosti prilikom rada u izuzetnim vremenskim prilikama.

Higenov gonič dobio je ime po norveškom uzgajivaču Higenu, koji je izdvojio ovu rasu početkom XIX veka.

Ukrštanjem nemačkog Holštajnera sa ostalim goničima, cilj je bio da se dođe do snažnog psa, sposobnog za lov po izuzetno teškim uslovima snega i niske temperature.

Higenov gonič se ne razlukuju po mnogo čemu od bilo kog skandinavskog pasa. U prvo vreme Norveški gonič - Dunker i ovi psi, pratično su poistivećivani i smatrani jednom rasom.

Do zabune je verovatno došlo i zbog toga što je Klub norveških odgajivača predstavio je 1902. godine ove dve rase zajedno.

Međutim iste te godine Norveški kinološki klub razdvojio je Higenovog i Dunkerovog goniča i prihvatio standard za obe rase.

Razvijajući se kao posebna, specifična rasa, Higenov gonič uspeo je da se šire popularizuje postajući polako jedan od nezabilaznih pratilaca u lovu.

Nažalost sudbina koja je zadesila mnoge rase pasa u periodu I i II Svetskog rata, nije mimoišla i ove pse, pa je nakon rata i pored svih napora odgajivača, Higenov gonič dospeo na ivicu izumiranja.

Sa svega 30 do 40 registrovanih štenaca godišnje ovaj prelepi gonič danas spada u retke pse i veoma ga je teško videti van granica Norveške.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane