Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Crvenokapi papagaj

Crvenokapi papagaj - Danas su relativno brojni u priobalju južne Australije i šumskim područjima jugozapadnih delova kontinenta. Izvan Australije su danas vrlo retke jer su se u prošlosti izvozili samo mužjaci pa uzgoj nije bio moguć. Popularne su među kolekcionarima papiga. Podvrsta nema, a nalazimo je i pod imenom crvenkapica.

Crvenokapi papagaj mužjak ima izrazito ljubičasto perje na grudima i stomaku, obrazi su mu žuti i imaju sjajni odsjaj, a čelo, teme i deo potiljka su žarkocrvene boje. Na butinama i podrepku je crveno perje, dok je dugi rep sa gornje strane zelen, a sa donje plav.

Potiljak i krila su zeleni, a duga letna pera su Ijubičasto-plava sa crnim završecima. Kljun papagaja je metalno sive boje.

Crvenokapi papagaj ženke su slabije obojene, a grudi su im sivkaste sa ljubičastim odsjajem. Crvenog perja na glavi nema, a letna pera su zelena, kao i krila. Obrazi su zeleni, a samo je na butinama manje izraženo crveno perije.

Mlade papige liče na ženke iako su letna pera kod mladih mužjaka blago plavkasta. Kljun im je svetle rožnate boje, a crvenih polja na glavi i butinama nema.

Pravilno smeštene i hranjene papige dožive oko 20 godina.

Samim tim što su retke, malo se zna o ponašanju tih papiga. Zasigurno ih je bolje držati u paru kao ukrasne papige. Zbog veličine potreban im je prostran kavez.

Ishrana se zasniva na semenoj mešavini za srednje papige uz obilje voća i povrća.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane