Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Sfinks mačka (Sphynx) - kratkodlaka mačka

Sfinks mačka - Za mnoge ljude, sfinks mački nedostaje najvažnije atraktivno obeležje koje imaju sve mačke, bez obzira na njihov pedigre - krzno. Više ili manje ćelave mačke, jednako kao kovrdžave reks mačke, pojavljivale su se s vremena na vrieme u raznim delovima sveta. Postoje neki pokazatelji da su Asketi uzgajali bezdlake mačke među svojim domaćim pasminama - koje su možda bile namenjene za jelo - a kratko vreme osamdesetih godina 19. veka bila je popularna meksička bezdlaka mačka.

Za 'bezdlakost' sfinks mačke 'kriv' je gen. Međutim, delovanje tog gena nije potpuno jer sfinks mačka nije potpuno bez dlaka - ipak ima mekanu pahuljastu dlaku (kao breskva). Veoma tanka, veoma kratka dlaka raste na ušima, njušci, repu i stopalima - a kod mužjaka, i na testisima.

Svaki folikul dlake ima lojnu žlezdu, ali kako nema prave dlake da to apsorbuje, sfinks mačke treba svakodnevno trljati antilop kožom kako bi njihovo 'krzno' i koža ostali u vrhunskom stanju.

Prva sfinks mačka - mužjak po imenu Prune - okotio se 1966. godine, ali je njegova loza izumrla. Godine 1978. u Torontu, u Kanadi, spašena je dugodlaka mačka i njeno bezdlako mače. Mače 'mutant' je sterilisano kako ne bi mogao preneti tu deformaciju, ali kad je mačka opet imala mlade, okotilo se još bezdlakih mačića.

Dva su takva mačeta poslata u Englesku, a tamo se jedan pario s devonskom reks mačkom. Rezultat - bezdlaki mačići! To je značilo da gen za bezdlakost nije samo recesivan, već i dominantan u odnosu na gen devonske reks mačke. Dalja ukrštanja sa devonskim reks mačkama obavili su Vicki i Peter Markstein u New Yorku.

Njihova se sfinks mačka zvala E.T.,-ali pasmina je još uvek retka pojava. Jedino TICA priznaje sfinks mačke kao pasminu jer se mnoge druge organizacije još uvek boje da bi mogle postojati potencijalne opasnosti po zdravlje povezane s tom mačkom. U Britaniji su sfinks mačke registrovane kod GCCF-a kako bi se osiguralo da dominantan gen za bezdlakost neće preći na pasminu devonske reks mačke.

Uticaj devonske reks mačke može se videti u 'vilinskom' licu sfinks mačke, s krupnim velikim ušima. Njihova su tela zaobljena i mišićava, sa snažnim vratom i čvrstim nogama. Boje i uzorci dlake vidljivi su na rudimentarnom krznu i koži. Kod mačaka za izložbe, 'prirodan' izostanak dlake je od vitalne važnosti, a svaki se dokaz o namernom uklanjanju dlake strogo kažnjava.

Dok mnogi ljudi smatraju da izgled sfinks mačke 'nije mačji' - ona se oslanja na svoje vlasnike kad je reč o dodatnoj fizičkoj zaštiti jer, budući da nema krzna, veoma je osetljiva na hladnoću i na sunčevu svetlost - po mnogim drugim aspektima, sfinks mačka je kao i bilo koja druga. Privržena je i odana, topla i mekana, i rado se igra.

Sfinks mačka nikoga ne ostavlja ravnodušnim, izaziva ili opčinjenost ili odbojnost i svakako stiče sve veću popularnost.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Ostale vesti o životinjama

  Najnovije
  Preporučujemo

  Pet šop

  ^ Vrh strane