Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Sijamska mačka (Siamese) - kratkodlaka mačka

Za mnoge ljude, sijamska mačka predstavlja najveću mačju lepotu, a od svih pasmina ona je verovatno najprepoznatljivija zahvaljujući svojim oznakama - obojene uši, maska, "čarape" i rep - na svetlijem telu, a sve to istaknuto blistavim, prodornim plavim očima. Sijamski mačići su, kad se okote, potpuno bijeli, a oznake i boja razvijaju se veoma postepeno.

Sijamska mačka se često pojavljuje u umetnosti i literaturi drevnog Šijama (danas Tajland), te se može pohvaliti istinski orijentalnim - i egzotičnim - poreklom. Više od 100 godina nakon što se pojavila na Zapadu, sijamska mačka je ostala jedna od najpopularnijih pasmina, kao kućni ljubimac i mačka za izložbe.Postoje mnoge teorije o poreklu sijamske mačke - uključujući i one koje kažu da je u srodstvu sa egipatskim i manks mačkama - ali je opšte prihvaćeno da je sijamska mačka vrsta koja je postojala u drevnom gradu Ayudha, koji je utemeljen 1530. i bio je glavni grad Šijama do 1767. kad su ga osvojili Burmanci.

Među artefaktima i rukopisima, spašenim iz grada i danas smeštenim u Narodnoj biblioteci Tajlanda u Bangkoku, najpoznatija je - i za mnoge, najlepša - Knjiga pesama o mačkama. Nije poznato kad je tačno napisana, ali to je moglo biti između 1350. i 1750. godine.

Taj rukopis opisuje prekrasne sijamske mačke svetlog krzna sa crnim oznakama, a propratni stihovi govore o njihovim crnim repovima, stopalima i ušima, te karakterističnom crvenkastom sjaju njihovih očiju noću.

Takve mačke sa oznakama nisu bile jedina vrsta koja je postojala u Ayudhi: druge domaće mačke zabeležene u rukopisima uključuju Si-Siwat (korat mačka) i supalak, ali se čini da su mačke s oznakama bile posebno cenjene, te su se držale u hramovima i kraljevskim palatama.

Godine 1884. kralj Sjama darovao je dve sijamske mačke glavnom britanskom konzulu u Bangkoku, a njegova ih je sestra odvela u Englesku i 1885. prikazala na izložbi u Kristalnoj palati. Međutim, postoje pokazatelji da su se sijamske mačke pojavile u Britaniji na prvoj pravoj izložbi mačaka 1 871. godine - tada opisane kao "neprirodna noćna mora od mačke! Kad su prve sijamske mačke stigle u Evropu pratile su ih egzotične priče, ili su se izmišljale, kako bi se objasnile njihove razroke oči i savijen rep.

Prema priči,mačke u svetom hramu su bile zadužene za noćno čuvanje Budine svete vaze.Kako bi bile sigurne da joj se ništa neće dogoditi mačke su svojim repovima čvrsto obmotale vazu i netremice su zurile u nju, pa su tako njihovi repovi postali svijeni i oči razroke!

Prema drugoj legendi, dame na dvoru su svoje dragulje poveravale mačkama na čuvanje - noću su im stavljale prstenje na repove, pa su postali svijeni kako prstenje ne bi palo. Naučna objašnjenja za razrokost i savijenost repa temelje se na genetskim otkrićima. Danas se razrokost i savijeni rep smatraju nedostacima, pa su selektivnim uzgojem umnogome uklonjeni iz pasmine.

Usprkos prvim reakcijama na izgled sijamskih mačaka 1871. godine, uskoro su postale veoma popularna i poželjna pasimna. Veoma ih je teško uzgajati jer nisu posebno jake i često oboljevaju od mačijeg enteritisa (potencijalno fatalni virus koji oštećuje sluznicu creva, ali protiv kojeg postoji vakcina), a imaju i respiratornih problema.

No, usprkos poteškoćama, sijamska mačka se do kraja 19. veka raširila Britanijom, a u Ameriku je stigla krajem 19. veka. Prvi standardi za pasminu napisani su 1892. godine. Ljudi koji su među prvima pisali o pasmini, tvrdili su da su među davnim uvezenim mačkama bile dve vrste sijamske mačke, ali ona svetlog tela sa oznakama - koju su zvali kraljevskom mačkom Sijama - bila je omiljena među ljubiteljima mačaka.

Druga je vrsta opisana kao "čokoladna s oznakama" - telo smeđe boje sa tamnijim oznakama. Godine 1896. u Britaniji je gospodin Spearman, koji se nedavno vratio iz Šijama, na izložbi prikazao mačku s plavim oznakama, ali ju je sudija diskvalifikovao - upravo slavni slikar mačaka, Louis Wain!

Prema nekim izveštajima, ta je sijamska mačka s plavim oznakama zapravo bila jednobojna plava, poput korat mačke, ali je krajem 19. veka ipak registrovana sijamska mačka plavih oznaka. U dvadesetim godinama 20. veka počele su se pojavljivati u SAD-u, a CFA ih je priznala 1932. godine, ali su u Britaniji službeno priznate tek 1936.

Sijamska mačka ljubičastih oznaka rezultat je kom-binacije gena za plavu razređenu i čokoladno-smeđu boju, a u SAD- u je priznata pedesetih godina, te šezdesetih u Britaniji.

Mnoga udruženja ljubitelja mačaka priznaju jedino kvartet boja - sijamske mačke sa crnim, plavim, čokoladnim i ljubičastim oznakama. Neki tvrde da je jedina prava sijamska mačka ona koja ima plave oči i crne oznake!

Uprkos tome, uvedeno je mnogo novih boja - katkad se nazivaju sijamskim, a katkad "kratkodlakima s oznakama(colourpoint)". Prva od tih boja koja je prihvaćena bila je crvena, a zatim su sledile kornjačaste oznake - danas se uzgajaju u crnoj, pla¬voj, čokoladnoj i ljubičastoj boji - a potom krem i prugaste oznake, ili risove (lynx) oznake, kako se nazivaju u SAD-u.

Sedamdesetih godina je otkriće inhibitornog gena (I), odgov¬ornog za srebrnu dlaku kod mačaka, značilo da je moguće uzgajati sijamske mačke srebrno-prugastih oznaka. Rezultat genetskih istraživanja o bojama dlake omogućio je dobijanje drugih verzija.

Bez obzira na boju njihovih oznaka, sve sijamske mačke dele ekstrovertne i glasovne karakteristike tipične za tu lepu pasminu. Posebne po svom izgledu - vitkog i gracioznog tela, duge glave s kosim očima i finim njuškama, dužih zadnjih nego prednjih nogu, te dugačkog repa koji se sužava prema vrhu i nije savijen - sijamske su mačke takođe posebne i po svom karakteru.

One su najbučnije, najrazigranije, najtemperamentnije, najinteligentnije i najzahtevnije mačke. Ali povrh svega, one su najprivrženije mačke, i za mnoge ljubitelje, najljepše od svih mačaka koje si hodale po Zemlji.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane