Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Slovački čuvar (Slovenski cuvac)

Slovački čuvar - Ovaj veliki pastirac sa Karpa­ta liči na mađarskog kuvasa. Osnove karakteristike rase, utvrđene su šezdesetih godi­na, a pas je nastao ukrštanjem autohtonih pastirskih pasa.

Impresivan i snažan, budnog oka i hrabar, slovački čuvar je posebno efikasan u odbrani stada od vukova i medveda. Njegova jaka konstitucija mu omogućava da obavlja svoj posao po svakakvom vremenu. 

Slovački čuvar čuva takođe i poljorivredna gazdi­nstva i kuće. Blag, odan i poslušan, on je i cenjen kućni ljubimac. Taj lepi pas je snažne ko­nstitucije. Dlaka mu je poluduga, bujna i talasasta, lepe bele boje.

• Porodica: Pastirski i psi čuvari
• Zemlja porekla: Slovačka
• Godina porekla: potiče iz drevnih vremena
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 50-70 cm
Težina: 36-45 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 50-63 cm
Težina: 31-37 kg
• Drugi naziv: Tatra čuvač,
• Životni vek: 11 - 13 godina

Slovački čuvar se ne preporučuje za život u stanu. Ovi psi će učiniti sve kako bi što više vremen aproveli na otvorenom. Veoma su aktivni u zatvorenom prostoru pa bi svako bilo najbolje da imaju stalni pristup dvorištu. Pored svega toga Slovački čuvar je rasa pasa koja zahteva jako puno treninga u toku dana. Duge šetnje , trčanje na otvorenom, džogiranje i razne druge vežbe neophodne su kako bi ovaj pas ostao u formi.
Slovački čuvar ima debelo krzno i poddlaku koje mu omogućava da živi i na otvorenom, uz adekvatno sklonište. Sa druge strane to njegovo krzno zahteva i dosta posla oko održavanja. Potrebno je često četkanje i skidanje mrtve dlake, i do nekoliko puta nedeljno, uz temeljno kupanje u proleće i jesen.

• Česti zdravstveni problemi: ništa posebno
• Retki zdravstveni problemi: ništa posebno
• Povremeno primećeno: displazija kukova
• Predlog za testiranje: kukovi
• Životni vek: 11 - 13 godina


Slovački čuvar
odaje utisak tipičnog snažnog planinskog psa robusne konstitucije. Poseduje živahan temperament, neustrašiv je i uvek na oprezu.

Izgledom jako podseća na madjarskog kuvasa i poljskog podhalanskog pastirskog psa. Podhalanski ovčar i Slovački čuvar dugo vremena smatrani su za jednu rasu jer pored geografskog porekla imaju jako puno i vizualnih sličnosti.

Poljski ovčar Tatra i Slovački čuvar nekad jedna, danas dve pasmine izvorno dolaze sa istog područja, severozapadnog dela Karpata.

Što se tiče samih eksterijernih razlika između Poljskog ovčara i Slovačkog čuvara, iako njihovi pasminski standardi navode mnoge različitosti, razlike su u stvarnosti toliko male, da je nekada ne samo laiku, nego i poznavaocu nemoguće razlikovati o kojoj se tačno pasmini radi.

Neke od različitosti su prema standradu, glava i lubanja, koja je kod Poljskog ovčara uža i gledano iz profila jasno zaobljena, veoma izraženog stopa, dok je kod Slovačkog čuvara glava snažnija, lubanja izduljena, gledano iz profila lgano zaobljena sa srednje naglašenim stopom.

Svi napori oko toga da se pasmine i fizički odvoje i razlikuju pale su u vodu tokom II svetskog rata, kada su kao i mnoge evropske pasmine i ove dve pasmine gotovo nestale.

Nakon drugog svetkog rata prof. Anton Hruza počeo je tragati po planinskim područjima za psom toga tipa pri i tome se prvenstveno orijetišući prema starim crtežima. On je sastavio i prvi standard pasmine, danas poznate kao Slovački čuvar.

Naziv Tatra koji se takođe često spominje uz ime pasmine, dolazi od naziva planinskog lanca Tatra. Slovaci su zvali te pse "Tatra čuvač". Da bi se izbegla zabuna oko imena Tatra po kojem je bio poznat i poljski Tatra , FCI je istrajao u zahtevu da se ime slovačkog Tatre, Tatra čuvač, promjeni u sadašnje ime Slovački čuvar.

Opis pasmine pod imenom Slovački čuvar postoji tek od 1965. godine kada je pasmina pod tim imenom registrovana od strane FCI.

Slovački čuvar korišćen je vekovima kao čuvar stada i imanja, ali takođe i kao vodić stoke na ispašu. U novije vreme je koristi se za čuvanje i zadržavanje ovaca na travnatim površinama u blizini naseljenih mesta.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane