Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Bufonova ara - papagaj

Bufonova ara - Danas je izuzetno retka zbog stalnog uništavanja šumskih predela, ali i zbog dugogodišnjeg nekontrolisanog lova tih papiga. U malim grupama nastanjuje delove središnje Južne Amerike, Honduras, Ekvador, Panamu i Kolumbiju. Na karipskom je području, pogotovo u Kostariki i Gvatemali, izuzetno retka i može se reći da je izumrla.

Bufonova ara mužjak i ženka su svetle maslinastozelene boje na krilima i leđima. Grudi, glava i stomak su nešto svetliji, ali imaju maslinasti odsjaj perja. Na čelu je polje crvenog perja, kožno lice je svetlosivo, a na vrhu su crte crvenog perja, dok je pri donjem delu kljuna veće polje crnih crta.

Deo malih i velika letna pera su plave boje. Rep, podrepak i trtica su plavo obojeni, a deo gornjeg dela dugačkog repa je crvene boje.

Mlade papige su tamnije obojene, a oči su im tamnosmeđe uz slabo izraženu šarenicu.

Uz pravilan smeštaj i prilagođenu ishranu bufonova ara papagaji žive 70 i više godina.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane