Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Američka Bobtail mačka (American Bobtail) - kratkodlaka mačka

Američka bobtail mačka - Donedavno je bilo vrlo malo bezrepih ili bobtail pasmina. No, manks mačka i japanska bobtail mačka postoje već stotinama godina, a ova druga pojavljuje se na drevnim crtežima i slikama, kao i na fasadi hrama Gotokuji u Tokiju, uzdignute šape, što simbolizuje sreću.

U novije se vreme, bobtail mačka sa ostrva Kurile, poreklom sa niza ostrva koja se pružaju od najistočnijeg dela Ruske Federacije do vrha japanskog ostrva Hokaido, pojavila kao nova pasmina, iako je posledica recesivnog gena za koji se veruje da postoji od pre odprilike 200 godina.

Američka bobtail mačka jedna je od prvih među tim novim bobtail pasminama. Njeno poreklo nije tačno poznato - bobcat (vrsta američkog risa), jedna od severnoameričkih divljih mačaka, jedina je bezrepa mačka koja živi na kontinentu, ali njen udeo u nastanku američke bobtail mačke nije potvrđen.

Takođe je moguće da kod nje postoje geni manks i/ili japanske bobtail mačke, budući da su mačke obe pasmine bile popularne među uzgajivačima u SAD-u. Manks mačke zabeležene su u ranim registrima pasmina u SAD-u, japanske bobtail mačke prvi su se put pojavile na izložbi u SAD-u 1963. godine, a prve mačke za uzgoj stigle su 1968.

Poreklo američke bobtail mačke može se slediti samo do nasumično uzgojenog, prugastog mačeta bez skraćenog repa koji je pronađen u indijanskom rezervatu u Arizoni. Džon i Brenda Senders su ga početkom šezdesetih odveli svojoj kući u Ajovu. Rana nastojanja oko uzgoja imala su za cilj stvaranje bobtail mačaka sa uzorkom poput onog kod snowshoe mačke, ali mačke su imale zdravstvenih problema.

Kasnije je uzgajivačica Reaha Evans uvela više boja i uzoraka kako bi poboljšala zdravstveno stanje pasmine, koju je TICA priznala 1989. godine. Postoje dugodlake i kratkodlake američke bobtail mačke, ali budući da je dugodlaki gen recesivan, ima manje takvih primera ionako retke pasmine.

Zapravo, kratkodlaka verzija ima krzno čija je dlaka dovoljno dugačka da bi strčala od tela, pa mačka ostavlja pomalo divlji, neuredan utisak. Prilično mišićava, američka bobtail mačka je poluzbijene građe tela, krupnih nogu i velikih, zaobljenih šapa.

Za razliku od „Rumpie“ manks mačke, američka bobtail mačka mora imati rep, ali bi, idealno, trebalo da jei kratak, do iznad skočnog zgloba.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane