Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kornvalska rex mačka (Cornish Rex) - kratkodlaka mačka

Kornvalska rex mačka - S vremena na vreme pojavljivale su se različite reks pasmine sa kratkom, kovrdžavom dlakom, kao posledica spontanih mutacija. Pojavljivale su se u Britaniji, Nemačkoj i SAD-u.

Stepen kovrdžavosti kod reks mačaka varira od „valovitih“ kovrdža kornvalske reks mačke, preko „uskomešanih“ kovrdža devonske reks mačke, do “kukmastih“ kovrdža mačke zanimljivog naziva “la perm” (trajna) - američke pasmine razvijene u Oregonu 1982. koja zaista izgleda kao da ima "trajnu" frizuru!

Usprkos njihovim očitim sličnostima, te su reks mačke različite pasmine: parenjem devonske i kornvalske reks mačke dobiće se mačići ravne dlake, iako će biti malo različite teksture nego kod mačaka „normalne“ kratke dlake. Godine 1950. mače kovrdžave dlake, po imenu Kallibunker, okotio se na farmi u Cornwallu, u Engleskoj. Njegova je vlasnica, Nina Ennismore, zaključila je da je ta kovrdžava dlaka slična reks mutaciji zečeva.

Ukrštanjem Kallibunkera sa njegovom majkom dobilo se još reks mačića, što je dokazalo da je reks gen recesivan. Dva su Kallibunkerova potomka 1957. poslana u SAD kako bi se tamo utemeljila pasmina. Mešanci dobijeni ukrštanjem sa orijentalnim kratkodlakim i sijamskim mačkama u SAD-u nazvani su „Si-reks“, dok su se drugi Kallibunkerovi potomci u Britaniji ukrštali sa britanskim kratkodlakim i burmanskim mačkama.

Kornvalska reks mačka se u Britaniji uzgajala sa umereno orijentalnim tipom tela, glavom klinastog oblika i sa onim što je opisano kao „rimski nos“ - ravno se spušta od zaobljenog čela. Mačka ime veoma velike i zakrivljene uši, postavljene visoko na glavi, a mišićavo telo malene do srednje veličine nose duge i veoma vitke noge - zadnje su duže od prednjih.

Poznate su po skakanju, te će mnoge sate provesti radosno skačući sa vlasnikovih ramena na nameštaj i opet natrag! Britanske su mačke manje osetljive od svojih severnoameričkih srodnika - one imaju oblik koji više podseća na hrta, sa više podvučenim trupom.

Ono što je zajedničko britanskim i američkim kornvalskim reks mačkama je njihovo veličanstveno kovrdžavo krzno. Kornvalska reks mačka nema zaštitne dlake, što krzno čini mekanim, kratkim i baršunastim.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane