Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Manks mačka (Manx) - kratkodlaka mačka

Manks mačka - Postoje brojne zanimljive priče o poreklu slavnih bezrepih mačaka sa ostrva Man, koje se nalazi između istočne obale Irske i zapadne obale Britanije. Prema legendama, to su bile poslednje mačke koje su se ukrcale na Nojevu barku, a Noa je nehotice vratima priklještio njihove repove!

Druge legende govore da su irski osvajači uzeli njihove repove kako bi njima ukrašavali svoje ratne kacige, a kasnije su majke odgrizale repove svojih mačića kako ih niko ne bi mogao uzeti. Neki tvrde da je manks mačka pre 1000 godina stigla na feničanskim trgovačkim brodovima, i to čak iz Japana - gde takođe postoje mačke bez repa - a neki pak kažu da su doplivale do obale sa potonulog broda španske armade.

Zapravo, izolovanost ostrva dopustila je da se ukoreni nepotpun, dominantan gen. Smatra se da je do prve mutacije došlo pre nekih 400 godina. Katkad zaista dolazi do spontanih mutacija, kao što je „bezrepost“, u svim mačijim populacijama, ali takve mutacije obično nestaju ako je reč o velikim populacijama.

Međutim, u izolovanim grupama, kao što su manks mačka i japanska bobtail mačka (podrezan rep), takve mutacije mogu preživeti. Bez obzira na činjenicu da nema repa, manks mačka nema problema sa gubitkom ravnoteže, i prilično je dobra u penjanju na stabla - kada je za to raspoložena!

Manks mačke retka su pojava; legla su veoma malena - često se okote samo dva mačeta - a to je još jedna posledica manks gena. Homozigotne manks mačke - one koje naslede manks gen od oba roditelja - često uginu u maternici u ranoj fazi razvoja.

Manks mačka, koja je danas poznata na izložbama, je heterozigotna - ima jedan gen za bezrepost i jedan za normalan rep - ali čak je i kod takvih mačaka veći procenat mrtvorođenih mačića i ranih smrti nego kod većine ostalih pasmina, jer manks gen može izazvati malformacije u drugim delovima tela, a ne samo na repu.

Spina bifida (urođeni deformitet kičmenog stuba i kičmene moždine) prilično je česta pojava, a često dolazi i do fuzije kosti u donjem delu karlice. Nijedna heterozigotna mačka ne može garantovati čistokrvne potomke, a zbog toga, u leglu manks mačke verovatno će se pojaviti i mačići normalnih repova.

Manks mačići mogu biti poprilično različiti, pa su, radi jasnoće, podeljeni u četiri grupe: „Rumpies“ su prave manks mačke za izložbe, uopšte nemaju rep, već se u dnu njihove karlice nalazi rupica.

“Rumpy-Risers” imaju neke pršljenove koji čine malenu kvrgu; „Stumpies“ (ili katkad “Stubbies”) imaju jasno vidljiv komadić repa koji se normalno pomera i malo je savijen; „Longies“ imaju gotovo normalan, ali skraćen rep, pa ih je pomalo teško razlikovati od mačaka sa „normalnim repom“.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane