Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Pixiebob mačka (Pixie-bob) - kratkodlaka mačka

Pixiebob mačka - U poslednjih dvadesetak godina, među uzgajivačima vlada sve veće zanimanje za razvoj novih pasmina mačaka ukrštanjem domaćih sa divljim mačijim vrstama. U većini slučajeva, potomci nasleđuju divlje temperamente svojih predaka, ali u nekim su slučajevima uzgajivači uspešno ukrštali sa mačkama kao što je Geoffroyev ozelot (Felis geoffroyi), divlja mačka iz šuma i šikara Južne Amerike.

Geoffroyev ozelot obitava u područjima od Bolivije do Patagonije, a reč je o sivoj životinji sa malenim, crnim tačkama, teškoj oko 2-3 kilograma. Kada se pari sa domaćim mačkama, potomci su pitomi mačići sa prelepim i egzotično tačkastim krznom divlje mačke.

Ukrštanje sa takvim divljim mačkama uvodi uzorke krzna kakvih ranije nije bilo kod domaćih mačaka, kao što su mrlje u obliku rozeta ili prstena kakve ima ozelot. Takve se mačke katkad nazivaju podivljalim-domaćim hibridima, ali to je pogrešno jer se izraz podivljale pravilno primenjuje na domaće mačke koje su se „vratile prirodi“, odnosno u divljinu.

Severnoamerički uzgajivači su neko vreme bili zainteresovani za razvoj mačke koja liči na bezrepu divlju mačku (bobcat). Bilo je primera prirodnog parenja između divljih i domaćih mačaka, pa se smatra da je dražesna pixiebob mačka rezultat jednog takvog susreta, iako DNK analize još nisu dale dovoljno podataka za potvrdu.

Zapravo, uzgajivači su većinu takvih mačića dobili od farmera koji bi inače uništili takvu mladunčad. Carol Ann Brewer je 1985. nabavila dva takva mešanca divlje (bobcat) i domaće mačke, u saveznoj državi Washington - što je teritorija divlje bobcat mačke! Uzgojem se dobila Pixiebob mačka koja je utemeljila pasminu.

Iako nije poznata izvan SAD-a, pixiebob mačka „dopuštena“ je od strane TICA-e 1995. godine.Usprkos lepom divljem izgledu, za pixiebob mačke kaže se da imaju temperament vernog psa! Veoma se vežu za svoje vlasnike i domove, te nerado prihvataju bilo kakve promene.

Mnogi vlasnici kažu da su najsretnije kada su same. Njihov divlji izgled pojačavaju velike, okrugle oči i veoma naglašene oznake na licu – „maskara“ linije na obrazima i „naočare“ svetle boje oko očiju.

Iako nisu neophodni, ipak su poželjni vrhovi kao kod risa na njihovim ušima. No, sve u svemu, divlji izgled pixiebob mačke na neki je način ublažen dražesnom krem belinom usana i brade.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane