Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Bradati Aleksandar - papagaj

Bradati Aleksandar - Potiče iz severne Indije, Nepala, Burme, Južne Kine, takođe je raštrkano rasprostranjena širom Indokine. Postoji osam podvrsta koje se razlikuju u jačini crvene boje na grudima kod mužjaka te po veličini. Često se podvrsta koja živi u Indokini, P. a. fascata, naziva bradatom papigom zbog izrazito crnog perja na obrazima ispod kljuna.

Kod podvrste koja živi na Javi i Borneu, P. a. aiexandri, bradati aleksandar mužjak i ženka imaju crveni kljun te se često naziva javanskom papigom.

Mužjaku su vrat, grudi i gornji deo stomaka crvenkastoružičaste boje. Obrazi i vrh glave su svetlosivi sa blagim plavkastim odsjajem.

Područje kod mandibule pokriveno je crnim perjem pa deluje poput brade, a od voskovice do oka je tanja crna crta.

Bradati aleksandar ima kljun žarkocrvene boje, a ostalo je perje u nekoliko zelenih nijansi. Kod ženki su grudi samo naznačene blagim ružičastim odsjajem, a kljun im je crne boje.

Mlade papige su slične ženkama, na grudima nema ružičastog perja, a kljun im je mat crne boje. Pravu obojenost dobiće tokom sazrevanja u trećoj godini života.

Iako se uvezene papige ponekad vrlo teško pripitome, kao kućne ljubimce treba ih držati u prostranijem kavezu i potreban im je svakodnevan slobodan let po prostoriji u kojoj borave.

Voće u ishrani treba biti svakodnevno i sačinjavati 30 posto dnevne prehrane.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane