Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Veliki aleksandar - papagaj

Veliki aleksandar - Poreklom je iz Pakistana, Afganistana, Indije, Indokine i u manjem broju je prisutan na Šri Lanki i Andamanskim ostrvima. Postoji šest podvrsta koje se razlikuju u obojenosti ogrlice, veličini kljuna i nijansama zelenog perja. Obeležje ovih veličanstvenih papiga je krupan i masivan kljun koji je kod nekih podvrsta čak neproporcionalan veličini glave.

Veliki aleksandar mužjak je svetlozelene boje koja je na čelu u predelu oko očiju tamnija. Kod korena kljuna počinje crni deo ogrlice koji završava na trećini glave te se nastavlja ogrlica žarkocrvene boje, a predeo oko nje ima plavkasti odsjaj. Na vrhu tamnije zelenih krila je veliko crveno polje. Donji deo podrepka, kao i donja strana repa, je zelena s jačim žućkastim odsjajem.

Gornji deo repa je plav, a neke podvrste, pogotovo one tajlandske imaju žućkastosivi odsjaj grudi. Ženke su zelene, bez ogrlice i plavog odsjaja perja na glavi. Kljun im je crven, a gornji deo repa je plavkast.

Mlade papige su gotovo identične ženkama samo im je kljun svetlocrven, a odsjaj na perju je blago sivkast. Odraslu obojenost perja stiču tokom druge ili treće godine života, a retko se odlučuju na podizanje mladunaca pre četvrte godine.

Iako je uočena već u prirodi, u Holandiji je 1969. godine uzgojena lutino žuta mutacija koja, nažalost, nije očuvana u daljem uzgoju pa danas ne postoji.

Uz bogatu ishranu semenjem, voćem i povrćem, veliki aleksandar su dugovečni papagaji i mogu doživeti oko 40 godina.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane